Ύπνο με… μέτρο συνιστούν οι επιστήμονες προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας αλλά και πρόωρου θανάτου.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Γηριατρικής (JAGS), τόσο οι πολλές όσο και οι λιγοστές ώρες ύπνου ενέχουν κινδύνους για την υγεία.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ερευνητές από την Ιαπωνία παρακολούθησαν 1.517 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω για διάστημα 10 ετών. Μέσα στη δεκαετία καταγράφηκαν 294 νέα περιστατικά άνοιας και 282 θάνατοι.
Αφού συνυπολόγισαν παράγοντες-κλειδιά όπως το φύλο και η ηλικία, οι ερευνητές εξέτασαν την έκβαση της υγείας των συμμετεχόντων ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους και διαπίστωσαν ότι περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια ή να χάσουν τη ζωή τους είχαν όσοι απολάμβαναν λιγότερες από 5 ή περισσότερες από 10 ώρες ύπνου κατά μέσο όρο καθημερινά, συγκριτικά με όσους κοιμούνταν από 5 έως 6,9 ώρες.
Ωστόσο, αξιοσημείωτο ήταν το εύρημα ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κοιμούνταν λίγες ώρες αλλά παρέμεναν πολύ δραστήριοι σωματικά δεν φάνηκε να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ούτε για άνοια αλλά ούτε και για πρόωρο θάνατο.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, «δεδομένης της ευεργετικής επίδρασης της σωματικής άσκησης στην ποιότητα του ύπνου, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τόσο ο επαρκής ύπνος όσο και οι κατάλληλες αλλαγές στις συνήθειες που συνδέονται με τον ύπνο (όπως η γυμναστική) αποτελούν αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης της άνοιας και του πρόωρου θανάτου στους ενήλικες μεγάλης ηλικίας».
Η διάρκεια του ύπνου «κλειδί» και για την υγεία της καρδιάς
Πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (AASM) έδειξε ότι ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο και στον ρυθμό γήρανσης της καρδιάς.
Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, οι ερευνητές παρακολούθησαν 12.775 ενήλικες ηλικίας 30-74 ετών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν πόσες ώρες κοιμούνται κατά μέσο όρο το βράδυ (5 ή και λιγότερες, 6, 7, 8, 9 ή και περισσότερες) και η ηλικία της καρδιάς τους υπολογίστηκε με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου.
Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσαν και ανέλυσαν οι ερευνητές, υπολόγισαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κοιμούνταν κατά μέσο όρο 7 ώρες καθημερινά ήταν και αυτοί που είχαν τις πιο «νέες» καρδιές ή κινδύνευαν λιγότερο από καρδιαγγειακές επιπλοκές λόγω πρόωρης γήρανσης της καρδιάς τους.
Τόσο η μικρότερη όσο και η μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου, αναφέρει η μελέτη, συσχετίστηκε με περισσότερες πιθανότητες πρόωρης γήρανσης της καρδιάς και κατ’ επέκταση διαφόρων καρδιακών προβλημάτων. Μεγαλύτερο κίνδυνο φάνηκε βέβαια να διατρέχουν όσοι κοιμούνταν πολύ λίγες ώρες μέσα στο 24ωρο συγκριτικά με όσους απολάμβαναν περισσότερες από 7 ώρες ύπνου καθημερινά.