Σήμερα η γιορτή Κερασιού στα Πετροκέρασα

24/6/2018 12:10    24 Ιουνίου
Σήμερα  Κυριακή 24 Ιουνίου θα ξεκινήσει η Ετήσια Γιορτή Κερασιού στα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης, την οποία διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος Μ.Α.Σ. Ομβριανός.
 
Τα Πετροκέρασα είναι ένας από τους πολύ λίγους εναπομείναντες παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς της χώρας, από τους παλαιότερους ιστορικά, και σε υψόμετρο 580 μέτρων στους βορεινούς πρόποδες της οροσειράς Χορτιάτη-Χολομώντα.
 
Οι επισκέπτες καλωσορίζονται στην γιορτή μας με δωρεάν πετροκέρασα , ενώ μπορούν να  περιηγηθούν στα σοκάκια του χωριού αλλά και να απολαύσουν την τοπική κουζίνα κάτω από τα θεόρατα πλατάνια της Πλατείας, όπου θα γίνει και το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Φέτος, θα χορέψουν δύο χορευτικά τμήματα : του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή χορευτών και του ΜΑΣ Ομβριανός,και του Πολιτιστικου Συλλόγου Ζαγκλιβερίου.
 
Όπως σε κάθε αντίστοιχη εκδήλωση, παραγωγοί του χωριού μαζί με παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα της γης μας: κεράσια, ρόδια, μήλα, φλαμούρι, ρίγανη, μέλι, τσίπουρο, κρασί, γλυκά κουταλιού, λικέρ, κ.ά.
 
Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν και τον πρόσφατα αναπαλαιωμένο Πετρόμυλο των Πετροκεράσων, δίπλα ακριβώς στην κεντρική πλατεία. 
 
Με μια ιστορία που καταγράφεται από τον 17ο αιώνα,τα Πετροκέρασα  βρίσκονται σε απόσταση 44 μόνο χιλιομέτρων από την Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης (από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου στρίβετε στα Βασιλικά προς Περιστερά – Λιβάδι. Πριν φθάσετε στο Λιβάδι στρίβετε προς Πετροκέρασα) ή 48 χιλιομέτρων από την Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης (από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας στρίβετε στην Γερακαρού προς Ζαγκλιβέρι. Μόλις μπείτε στο Ζαγκλιβέρι στρίβετε προς Αδαμ – Πετροκέρασα). Και οι δυο διαδρομές είναι ασφαλτοστρωμένες.
 
Η πλούσια βλάστηση της περιοχής κυριαρχείται από καστανιές, οξιές και βαλανιδιές ,ενώ σε αρκετά σημεία υπάρχουν εγκαταστάσεις για πικ-νικ, καθώς και διαδρομές για πεζοπορία και mountain bikes.Για περισσότερες πληροφορίες για τα Πετροκέρασα (γεωγραφικές, ιστορικές, ήθη και έθιμα,κλπ)μπορείτε  αν το θέλετε, να επισκεφτείτε το site του τοπικού συλλόγου www.omvrianos.gr ή/και την σελίδα στο facebook : omvrianos petrokeraswn.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

14:00 1/6/2025

Πέμπτη 19/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 1/6/2025

Κυριακή 1/6

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

17:00 31/5/2025

Μια μεγάλη γιορτή της θάλασσας από 3/06 - 8:00 πμ - 29/07 - 5:00 μμ

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

13:00 31/5/2025

Στις 23 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δρομολόγιο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 31/5/2025

Σάββατο 31/5

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 30/5/2025

29/5 - 4/6

Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2025 MOMus Summer Edition για Παιδιά

Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2025 MOMus Summer Edition για Παιδιά

15:00 30/5/2025

16-27/6

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

12:00 30/5/2025

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 30/5/2025

Παρασκευή 30/5

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

20:39 29/5/2025

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της παράδοσης δίπλα στη θάλασσα! 1/06 - 6:00 μμ - 10:00 μμ

Κλασικά Έπιπλα