Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

25/7/2025 11:41    Κατεβαίνουν οι σκαλωσιές
Με ανανεωμένη όψη και χωρίς σκαλωσιές θα υποδεχτεί τους επισκέπτες και επισκέπτριες της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Πύργος του ΟΤΕ, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αποκατάσταση μικρών φθορών και για το βάψιμο του εμβληματικού κτηρίου, που είχαν ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2024, όπως γνωστοποίησε, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλέξης Τσαξιρλής.

Η αφαίρεση των σκαλωσιών από το κτήριο, που δεσπόζει από το 1970 στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo AE, άρχισε από τα υψηλότερα τμήματά του και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Αρχικά, η αποκατάσταση του πύργου προβλεπόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 2025. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι σε κάποια σημεία οι φθορές ήταν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, οπότε χρειάστηκε να εκπονηθεί νέα μελέτη και απαιτήθηκε μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης, σύμφωνα πάντα με τον κ.Τσαξιρλή, ο οποίος επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μεταξύ άλλων έγινε αποκατάσταση όλων των επιχρισμάτων στους δακτύλιους του κτηρίου. Στις εργασίες χρησιμοποιήθηκαν τα πιο σύγχρονα υλικά, κάτι που -όπως χαρακτηριστικά λέει- σημαίνει ότι «ο πύργος θα είναι απόλυτα ασφαλής για τους επισκέπτες του, ακόμη και σε 50 χρόνια από σήμερα».

Οι εργασίες εντάσσονταν στο πλαίσιο της ανανέωσης της συμφωνίας χρήσης του πύργου με τον ΟΤΕ μετά από 12 χρόνια. Δεν είχαν να κάνουν με τη στατικότητα του πύργου, η οποία δεν αμφισβητείται ούτε στο ελάχιστο, αλλά καθαρά με την εξωτερική όψη του κτηρίου, που κλείνει φέτος 55 χρόνια από την κατασκευή του. Η περιστρεφόμενη καφετέρια στον τελευταίο όροφό του λειτουργούσε κανονικά κατά τη διάρκεια των εργασιών -και θα λειτουργεί και κατά τη διάρκεια της 89ης ΔΕΘ.

Η τελευταία φορά που ο πύργος «ντύθηκε» με σκαλωσιές και προστατευτικές λινάτσες για την πραγματοποίηση αντίστοιχων εργασιών ήταν πριν από περίπου 20 χρόνια, το 2005-2006. Ο Πύργος του ΟΤΕ είναι μια κατασκευή ύψους 76 μέτρων, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Αναστασιάδη. Η μελέτη του έργου του πύργου τηλεπικοινωνιών ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, το 1969, έγινε η γενική αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, και κατασκευάστηκαν η θεμελίωση, το υπόγειο και ο πρώτος όροφος, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1969 (παρότι η κατασκευή δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί) λειτούργησε για πρώτη φορά ως περίπτερο του ΟΤΕ στην 34η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στη δεύτερη φάση του έργου, από την 1η Μαρτίου έως τα τέλη Αυγούστου του 1970, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Πύργου, ώστε να λειτουργήσει με τη σημερινή του μορφή στη διάρκεια της επόμενης έκθεσης (35ης ΔΕΘ).
Επόμενο Προηγούμενο
 

Ξεκινούν έλεγχοι της ΕΛΑΣ μέσα στο campus του ΑΠΘ

Ξεκινούν έλεγχοι της ΕΛΑΣ μέσα στο campus του ΑΠΘ

17:16 18/9/2017

Για ναρκωτικά και άλλες εγκληματικές πράξεις

Θεσσαλονίκη: Από σήμερα yoga - pilates για όλους, στη Νέα Παραλία!

Θεσσαλονίκη: Από σήμερα yoga - pilates για όλους, στη Νέα Παραλία!

17:13 18/9/2017

«Άθληση και Ψυχαγωγία στη Φύση»

Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

14:38 18/9/2017

δειτε ποτε

Εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα στον Αξιό 14 χρόνια μετά!

Εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα στον Αξιό 14 χρόνια μετά!

14:30 18/9/2017

Απίστευτες καθυστερήσεις σε ένα έργο που τελικά έγινε...

Χρυσός και στο Παρίσι ο Πετρούνιας

Χρυσός και στο Παρίσι ο Πετρούνιας

19:53 17/9/2017

Challenge Cup

Θεατρική παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» με δωρεάν είσοδο

Θεατρική παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» με δωρεάν είσοδο

13:12 17/9/2017

από την Θεατρική Ομάδα Ψ.Α.Ο. ΕΛ.ΤΑ.

Ναρκωτικά, κλοπές, λαθραία καύσιμα - 4 συλλήψεις στη Βόρεια Ελλάδα

Ναρκωτικά, κλοπές, λαθραία καύσιμα - 4 συλλήψεις στη Βόρεια Ελλάδα

13:05 17/9/2017

Δείτε αναλυτικά

Θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα στη Χαλκιδική

Θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα στη Χαλκιδική

13:01 17/9/2017

στο ύψος του Νεοχωρίου

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας

12:42 17/9/2017

οικονομικό επιτελείο

Η Facebook δοκιμάζει λειτουργία προσωρινής σίγασης για φίλους και σελίδες

Η Facebook δοκιμάζει λειτουργία προσωρινής σίγασης για φίλους και σελίδες

12:31 17/9/2017

News Feed

Κλασικά Έπιπλα