Το ειδικό βραβείο της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde" για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος παρέλαβε σήμερα στη Σιγκαπούρη η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του "World Cities Summit 2018". Η τιμητική διάκριση αποδόθηκε εκτός συναγωνισμού ως επιβράβευση των προσπαθειών του κεντρικού δήμου για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προσφυγικού, κυρίως στο ζήτημα της φιλοξενίας σε διαμερίσματα αντί για camps.
Το βραβείο παρέλαβαν η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και πρόεδρος του Συμβουλίου 'Ενταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), Σοφία Ασλανίδου και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.
Παρουσιάζοντας το βραβείο, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Emmanuel Davidenkoff, ανέφερε ότι δίνεται κατόπιν εισήγησης των μελών της κριτικής επιτροπής, τα οποία αξιολόγησαν θετικά τις πολιτικές που υιοθέτησε ο δήμος Θεσσαλονίκης για το θέμα.
Η κ.Ασλανίδου τόνισε ότι ο δήμος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος από το 2015, δημιουργώντας μια πλατφόρμα συνεργασίας με τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς και υλοποιώντας ένα συμμετοχικό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.
Επίσης, πρόσθεσε ότι ο δήμος εφαρμόζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας 880 αιτούντες άσυλο σε διαμερίσματα της πόλης και προσφέροντας ταυτόχρονα ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη.
Η Καλυψώ Γούλα, από την πλευρά της, συμπλήρωσε πως "η τιμητική αυτή διάκριση είναι μία αναγνώριση του
προγράμματος REACT που βασίστηκε στην ανάγκη να αντιδράσουμε γρήγορα, ώστε να υποστηρίξουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και την ίδια στιγμή να αντιδράσουμε στις ακροδεξιές φωνές, που δυστυχώς αυξάνονται γύρω μας".
Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, εξάλλου, παρουσίασε το πρόγραμμα REACT ως ένα επιτυχημένο μοντέλο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο Mayors Forum, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του World Cities Summit, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι 142 δήμων απ' όλο τον κόσμο.
ΑΠΕ