Μια διατροφή με λίγο αλάτι, χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να προστατεύσει την καρδιαγγειακή υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών όπως ένα έμφραγμα.
Αν τα κάνετε ήδη όλα αυτά, δεν μένει παρά να βάλετε στη διατροφή σας και έναν υγιεινό και θρεπτικό χυμό για να απολαύσετε επιπρόσθετα καρδιαγγειακά οφέλη.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Biochemistry, ο χυμός από σμέουρα, μια ποικιλία μούρων που είναι επίσης γνωστά και ως φραμπουάζ, μπορεί να βελτιώσει σε μικρό χρονικό διάστημα την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χορήγησαν σε άντρες ηλικίας 18 έως 35 ετών είτε χυμό από 200 ή 400 γραμμάρια σμέουρα (με περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες 201 ή 403 mg αντίστοιχα) είτε έναν «εικονικό» χυμό με παρόμοιο χρώμα και αντίστοιχη γεύση (ομάδα ελέγχου).
Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις πριν την κατανάλωση του χυμού, καθώς και 2 και 24 ώρες μετά ώστε να εξεταστούν πιθανές επιδράσεις στο κυκλοφορικό τους σύστημα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι δύο ομάδες αντρών που κατανάλωσαν τον χυμό από σμέουρα παρουσίασαν βελτίωση σε έναν βιοδείκη-κλειδί για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη λεγόμενη ενδοθηλιο-εξαρτώμενη αγγειοδιαστολή (flow-mediated dilation - FMD), η οποία περιγράφει τον βαθμό διαστολής ενός αιμοφόρου αγγείου όταν διέρχεται μέσα από αυτό μεγάλη ποσότητα αίματος. Η FMD αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείκτη της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Όσο καλύτερη είναι η FMD τόσο καλύτερη είναι η αιμάτωση και η οξυγόνωση των ιστών του σώματος.
Η βελτίωση της FMD ήταν εμφανής στις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν 2 και 24 ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού από σμέουρα. Ωστόσο, στην ομάδα του «εικονικού» χυμού δεν καταγράφηκαν αντίστοιχες βελτιώσεις.
Να σημειωθεί ότι δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην FMD ή σε άλλες παραμέτρους της κυκλοφορίας του αίματος ανάλογα την ποσότητα μούρων που είχε χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του χυμού (200 ή 400 γραμμάρια).
«Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι ελλαγιταννίνες, πολυφαινόλες που απαντώνται στα σμέουρα, παίζουν ενδεχομένως ρόλο στις θετικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν στα αιμοφόρα αγγεία» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Άνα Ροντρίγκεζ-Ματέος, από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα.
Η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει μία ακόμη ευεργετική επίδραση των σμέουρων στην υγεία σε αυτές που ήδη γνωρίζουμε, όπως η πρόληψη των λοιμώξεων και του καρκίνου, η βελτίωση της όψης της επιδερμίδας, η εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και η μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
onmed