Εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

14/7/2018 02:43    14 Ιουλίου
Τη μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου τιμά σήμερα, 14 Ιουλίου, η Εκκλησία μας.

Ο Όσιος Νικόδημος γεννήθηκε στη Νάξο το έτος 1749 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς και ενάρετους, τον Αντώνιο και Αναστασία Καλλιβούρση (η οποία εμόνασε στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου Νάξου, με το όνομα Αγάθη).

Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος και από μικρός έδειχνε ότι ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής και φοβερής ευφυΐας.

Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Νάξο και έπειτα στη σχολή της ίδιας πόλης επέκτεινε τις γνώσεις του, με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο.

Κατόπιν 16 χρόνων πήγε στην Ελληνική σχολή της Σμύρνης, όπου κοντά σε φημισμένους διδασκάλους έλαβε ανώτερη παιδεία και αρετή. Μετά από ορισμένες περιπέτειες, το 1775 μ.Χ. πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί, στη Μονή του Άγιου Διονυσίου εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος.

Οι Πατέρες της Μονής, που διέκριναν τα μεγάλα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα του Νικόδημου, τον διόρισαν αναγνώστη και γραμματέα της Μονής. Στη Μονή αυτή ο Νικόδημος, υπήρξε υπόδειγμα διακονίας και πράξεων αρετής. Έπειτα αποσύρθηκε σε κάποιο κελί, όπου με ασκητικό τρόπο, επιδόθηκε στη μελέτη και συγγραφή πολλών οικοδομητικών, θεολογικών και αγιολογικών βιβλίων.

Μεταξύ αυτών είναι ο «Συναξαριστής», το «Εορτοδρόμιον», η «Νέα Κλίμακα», ο «Αόρατος Πόλεμος» και άλλα πολλά.

Τελικά μετά από διάφορες περιπέτειες, που υπέστη στη βραχύχρονη ζωή του, απεβίωσε από ημιπληγία, σε ηλικία 60 χρονών, τις πρώτες ορθρινές ώρες της 14ης Ιουλίου του έτους 1809 μ.Χ. στο κελλί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Τα τελευταία του λόγια ήταν η απάντηση που έδωσε στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν αν ησυχάζει: «Τον Χριστό έβαλα μέσα μου και πως να μη ησυχάσω;». Ενταφιάστηκε στο Λαυριωτικό Κελί των Σκουρταίων στις Καρυαίς του Άγιου Όρους, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό συγγραφικό έργο, που σήμερα αποτελεί κεφάλαιο για τον λαό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Εκκλησία μας επάξια από το έτος 1955 μ.Χ. τον κατέταξε στο Αγιολόγιο της.

Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Την ωραιότητα.
Σοφίας χάριτι, Πάτερ κοσμούμενος, σάλπιξ θεόφθογγος, ώφθης του Πνεύματος, και αρετών υφηγητής, Νικόδημε θεηγόρε, πάσι γαρ παρέθηκας, σωτηρίας διδάγματα, βίου καθαρότητας, διεκφαίνων την έλλαμψιν, τω πλούτω των ενθέων σου λόγων, δι’ ων ως φως τω κόσμω έλαμψας.



vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 

Στον 51χρονο αγνοούμενο ανήκει το πτώμα που βρέθηκε στην Ποτίδαια

Στον 51χρονο αγνοούμενο ανήκει το πτώμα που βρέθηκε στην Ποτίδαια

09:08 12/11/2017

Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο

Χαμηλότερη η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων από τις χώρες του ΟΟΣΑ

Χαμηλότερη η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων από τις χώρες του ΟΟΣΑ

09:04 12/11/2017

ετήσια έκθεση

ΟΑΣΘ: Πόσο θα κοστίζουν οι κάρτες απεριόριστων διαδρομών

ΟΑΣΘ: Πόσο θα κοστίζουν οι κάρτες απεριόριστων διαδρομών

08:57 12/11/2017

μετά τις 15 Νοεμβρίου

Θρίλερ με πτώματα παιδιών στη Λέσβο

Θρίλερ με πτώματα παιδιών στη Λέσβο

08:55 12/11/2017

Δεν έχει δηλωθεί καμία εξαφάνιση

Φονική θεομηνία στην Κέρκυρα με έναν νεκρό - Ανεμοστρόβιλος στη Λευκίμμη

Φονική θεομηνία στην Κέρκυρα με έναν νεκρό - Ανεμοστρόβιλος στη Λευκίμμη

07:24 12/11/2017

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Εκτροπή φορτηγού στη Χαλκιδική ‑ Νεκρός ο οδηγός

Εκτροπή φορτηγού στη Χαλκιδική ‑ Νεκρός ο οδηγός

04:44 9/11/2017

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πολυγύρου

Καλαμαριά: «Στα καλά του καθισμένου» στο Θέατρο Σοφούλη

Καλαμαριά: «Στα καλά του καθισμένου» στο Θέατρο Σοφούλη

04:41 9/11/2017

Ο Δημήτρης Αντωνίου μας ξαφνιάζει για ακόμη μια φορά

Η μεγαλύτερη τεχνητή παραλία της Ευρώπης

Η μεγαλύτερη τεχνητή παραλία της Ευρώπης

04:39 9/11/2017

VIDEO

Θεσσαλονίκη: Νέο κόσμημα στη Νέα Παραλία, με υπογραφή Βαρώτσος!

Θεσσαλονίκη: Νέο κόσμημα στη Νέα Παραλία, με υπογραφή Βαρώτσος!

04:34 9/11/2017

Θα μπει στη θέση που είχε το «Φεγγαράκι της Ακτής»

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει απευθείας πτήσεις για το Κατάρ!

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει απευθείας πτήσεις για το Κατάρ!

04:32 9/11/2017

Η σύνδεση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2018

Κλασικά Έπιπλα