Έρχεται ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για τα αυθαίρετα

6/8/2018 20:56    Πότε θα ενεργοποιηθεί
Η άμεση ενεργοποίηση των νέων πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία, για πρώτη φορά δίνουν τη δυνατότητα άμεσων καταγγελιών και ελέγχων για θέματα αυθαίρετης δόμησης, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό.

Ειδικότερα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μαζί με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ανοίγει και το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, κατ' εφαρμογή του 4495/2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών, τόσο για τη νόμιμη όσο και την αυθαίρετη δόμηση. Τα πορίσματα των ελεγκτών δόμησης θα υποβάλλονται και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για περαιτέρω αξιοποίηση.

Ακόμη, στα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει να πραγματοποιείται ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, των νόμων 4178 και 4495, από ελεγκτές δόμησης.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ σχεδιάζουν ήδη, ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο και αποφάσισαν να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2019.

Το νέο αυτό εργαλείο θα είναι ανοιχτό για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, όπου με την καταβολή σχετικού παραβόλου, θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελίας αυθαιρεσιών δόμησης σε ολόκληρη την επικράτεια. Θα αποτελέσει ακόμη, ένα πολύτιμο εργαλείο ελέγχου για τα υπό στελέχωση Παρατηρητήρια Δόμησης.

Το εργαλείο αυτό θα δημιουργήσει και νέες δυνατότητες σχετικά με τον έλεγχο και την εποπτεία του δομημένου περιβάλλοντος, αξιοποιώντας το εμπλουτισμένο μητρώο ελεγκτών δόμησης. Οι ελεγκτές που θα κληρώνονται, μέσω του αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης, θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των υποβληθεισών καταγγελιών. Μετά τη βεβαίωση της αυθαιρεσίας, μέσω του συστήματος θα δρομολογούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη διοικητική επιβολή του σχετικού προστίμου ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία θα τροφοδοτούν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (taxisnet) για τον αυτόματο καταλογισμό και είσπραξή τους. Μόνο στις περιπτώσεις εντοπισμού αυθαιρεσιών από τους ελεγκτές δόμησης, θα επιστρέφεται το παράβολο στον καταγγέλλοντα μέσω του συστήματος. Όλες οι ηλεκτρονικές διαδικασίες θα υποστηρίζουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης μέχρι και την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

«Προχωράμε άμεσα στην ενεργοποίηση των εργαλείων που θεσμοθετήσαμε με το νόμο 4495 του 2017 για το δομημένο περιβάλλον, τα οποία και θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση των κακοδαιμονιών του παρελθόντος» τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, και πρόθεσε:

«Με την πρόσφατη απόφαση για τις οικοδομικές άδειες, όλη η διαδικασία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια. Από τα μέσα Οκτωβρίου, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα e-'Αδειες, ώστε ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών να αποτελέσει παρελθόν. Παράλληλα, δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση. Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω - και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να έχουμε στο πλευρό μας τόσο τον τεχνικό όσο και τον πολιτικό κόσμο».

Την συμπαράσταση του ΤΕΕ «σε κάθε κυβέρνηση που παίρνει μέτρα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης», εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

«Αυτή η παθογένεια δεκαετιών πρέπει να τελειώσει. Έχουμε πλέον τα εργαλεία και το νομικό πλαίσιο. Βούληση και δουλειά χρειάζεται. Το ΤΕΕ προσφέρει στην Πολιτεία τεχνογνωσία και ηλεκτρονικά συστήματα, με τη δύναμη των χιλιάδων μηχανικών μελών του, ώστε να μπορούμε γρήγορα και απλά να υλοποιούμε νέες διαδικασίες και εργαλεία για το δομημένο περιβάλλον» είπε ο κ. Στασινός και πρόσθεσε: «Με τα νέα εργαλεία που ενεργοποιούμε, περισσότεροι μηχανικοί μπαίνουν στην 'μάχη' των ελέγχων της δόμησης, νόμιμης και παράνομης, προχωρούν οι έλεγχοι των δηλώσεων αυθαιρέτων που έχουν υποβληθεί για περιοχές που επιτρέπεται η δόμηση και επιπλέον δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς επαφή με τις υπηρεσίες, οι καταγγελίες για νέα αυθαίρετα. Παράλληλα, όλες οι σχετικές διαδικασίες ελέγχου, επιβολής προστίμων και διοικητικών κυρώσεων θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά. Μπορούσαμε με βάση το θεσμικό πλαίσιο, το προτείναμε με την τεχνογνωσία του ΤΕΕ, και το προχωρά θεσμικά το αρμόδιο υπουργείο».



ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Τρία στα τέσσερα μέλια περιέχουν νεονικοτινοειδή

Τρία στα τέσσερα μέλια περιέχουν νεονικοτινοειδή

03:12 11/10/2017

φυτοφάρμακα βρέθηκαν σε δείγματα από όλο τον κόσμο

Πουτζδεμόντ: Θα σεβαστώ τη βούληση των Καταλανών, θα διαπραγματευτώ

Πουτζδεμόντ: Θα σεβαστώ τη βούληση των Καταλανών, θα διαπραγματευτώ

03:08 11/10/2017

«Παγώνει» η απόφαση για ανεξαρτησία

Μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

03:05 11/10/2017

Άγνωστη η πηγή του ισότοπου Ru-106

Έτοιμοι για σεξ με ρομπότ οι άνθρωποι!

Έτοιμοι για σεξ με ρομπότ οι άνθρωποι!

03:02 11/10/2017

Ένα θέμα που είναι πλέον υπαρκτό

Τα παιδιά κινδυνεύουν από την ρύπανση ενώ περπατούν για το σχολείο

Τα παιδιά κινδυνεύουν από την ρύπανση ενώ περπατούν για το σχολείο

02:59 11/10/2017

ισπανική μελέτη

Ποιοι ευνοούνται από την παράταση στις εισφορές του ΕΦΚΑ

Ποιοι ευνοούνται από την παράταση στις εισφορές του ΕΦΚΑ

02:56 11/10/2017

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον θάνατο εργαζομένου στην Καλαμαριά

Δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον θάνατο εργαζομένου στην Καλαμαριά

02:51 11/10/2017

έγγραφο

Τι είδους πορνό βλέπουν οι Έλληνες

Τι είδους πορνό βλέπουν οι Έλληνες

02:47 11/10/2017

Στατιστικά από το PornHub

Απίστευτο: Μηδενισμός στους Πόντιους για τη φανέλα με τη Γενοκτονία

Απίστευτο: Μηδενισμός στους Πόντιους για τη φανέλα με τη Γενοκτονία

02:42 11/10/2017

«Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ»

Παμποντιακή Ομοσπονδία: Να επιτραπούν οι εμφανίσεις με μήνυμα για τη Γενοκτονία

Παμποντιακή Ομοσπονδία: Να επιτραπούν οι εμφανίσεις με μήνυμα για τη Γενοκτονία

02:40 11/10/2017

επιστολή που έφτασε στην Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Κλασικά Έπιπλα