Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Τι σχέση έχει με το ηλιακό έγκαυμα

13/8/2018 02:35    τα συμπτώματα
Η δηλητηρίαση από τον ήλιο είναι ο συνδυασμός του ηλιακού εγκαύματος με συμπτώματα γρίπης και εξάνθημα, τα αίτια του οποίου δεν είναι ξεκαθαρισμένα.

Παθαίνετε ηλιακό έγκαυμα και το δέρμα σας είναι κόκκινο και σας ενοχλεί. Στην αρχή όλα μοιάζουν φυσιολογικά, αλλά ξαφνικά εμφανίζετε ρίγη και ένα εξάνθημα που σας προκαλεί έντονη φαγούρα. Τί σας συμβαίνει; Ίσως είναι δηλητηρίαση από τον ήλιο.

Αν και ο όρος «δηλητηρίαση από τον ήλιο» δεν είναι επίσημος, χρησιμοποιείτε ευρέως, αναφέρει ο Dr. Matthew Goldman, οικογενειακός ιατρός στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Τα συμπτώματα

Η κατάσταση αυτή είναι ουσιαστικά μια μορφή σοβαρού ηλιακού εγκαύματος που μιμείται τη γρίπη ή μια αλλεργική αντίδραση. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζει ο πάσχων ρίγη, πονοκέφαλο και πυρετό, μαζί με την ερυρθότητα, τον πόνο και την ευαισθησία του δερματικού εγκαύματος.

Αναλόγως με τη σοβαρότητά της, η δηλητηρίαση από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει και διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως:

* Δερματικό εξάνθημα

* Ναυτία

* Αφυδάτωση

* Ζάλη

* Νοητική σύγχυση

* Αίσθημα ότι «γυρίζει το κεφάλι»

* Δύσπνοια

Μερικές φορές προκαλούνται επίσης φλύκταινες, ιδίως στα χείλη.

Αν και πολλοί συγχέουν τη δηλητηρίαση από τον ήλιο με μια συχνή μορφή φωτοδερματίτιδας που λέγεται πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Και αυτό, διότι το πολύμορφο εξάνθημα πολύ σπάνια θα προκαλέσει πυρετό, ρίγη, ναυτία ή πονοκέφαλο.

Λιγότερο γνωστά δεδομένα

Η δηλητηρίαση από τον ήλιο δεν είναι καλά γνωστή, ούτε καν στους γιατρούς. Μερικά από τα λιγότερο γνωστά δεδομένα γι’ αυτήν είναι τα εξής:

* Οι ακριβείς αιτίες της. Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες, αν και σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται ιδιοπαθής (αγνώστου αιτιολογίας). Είναι επίσης πιθανότερο να εκδηλωθεί σε μερικούς ανθρώπους απ’ ό,τι σε άλλους.

* Έχει ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Μερικές προϋπάρχουσες παθήσεις, φάρμακα και/ή εκθέσεις σε χημικά μπορεί να αυξήσουν την προδιάθεση για την ανάπτυξή της.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο λύκος, ορισμένα αντιβιοτικά, φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα και η έκθεση σε ορισμένα φυτά.

* Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα. Η δηλητηρίαση από τον ήλιο επηρεάζει κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Έτσι, οι γιατροί προσαρμόζουν τη θεραπεία στα συμπτώματα κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

* Απαιτείται πάντοτε ιατρική αξιολόγηση. Όταν υπάρχουν συμπτώματα ύποπτα για δηλητηρίαση από τον ήλιο, απαιτείται η συμβουλή ενός γιατρού, τονίζει ο Dr. Goldman.

Αφού εξετάσει ο γιατρός τον ασθενή, θα καθορίσει τη σοβαρότητα της κατάστασής του και την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πως να αποφύγετε την δηλητηρίαση από τον ήλιο

Για την προστασία από την δηλητηρίαση από τον ήλιο συνιστώνται τα ίδια μέτρα πρόληψης με εκείνα για την πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος.

Φροντίστε, λοιπόν να:

* Χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέος φάσματος, με SPF 30 ή υψηλότερο. Να το αλείφετε στο δέρμα σας 15-30 λεπτά πριν βγείτε από το σπίτι. Να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 ώρες.

* Αποφεύγετε τον ήλιο τις ώρες που καίει περισσότερο (τουλάχιστον από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα).

* Μην κάνετε σολάριουμ.

* Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό σας μήπως αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματός σας στον ήλιο.

* Να φοράτε προστατευτικά ρούχα (μακρυμάνικες μπλούζες, παντελόνια). Χρειάζεστε επίσης γυαλιά ηλίου και καπέλα με φαρδύ γείσο. Τα ρούχα με σφιχτή πλέξη απορροφούν καλύτερα την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Το ίδιο και τα σκουρόχρωμα ρούχα. Αν τα ρούχα σας βραχούν, χάνουν κάθε προστασία που παρέχουν από τον ήλιο.



iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ειδική Προβολή Ταινίας στο Ολύμπιον: Burlesque 2010 ΦΚΘ & House of Drama

Ειδική Προβολή Ταινίας στο Ολύμπιον: Burlesque 2010 ΦΚΘ & House of Drama

17:00 2/4/2025

Παρασκευή 11/4

Με Δωρεάν Είσοδο η Παράσταση Όπερας «Ορφέας και η Εριφύλη» στο Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη

Με Δωρεάν Είσοδο η Παράσταση Όπερας «Ορφέας και η Εριφύλη» στο Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη

14:00 2/4/2025

Τετάρτη 2/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 2/4/2025

Τετάρτη 2/4

Η ποίηση της ψυχής του Νίκου Γκάτσου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

Η ποίηση της ψυχής του Νίκου Γκάτσου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

20:00 1/4/2025

5/04 - 6/04

Η Καλαμαριά «Επί το έργον» στο Remezzo την Πέμπτη το 2ο #JobDay του Δήμου Καλαμαριάς

Η Καλαμαριά «Επί το έργον» στο Remezzo την Πέμπτη το 2ο #JobDay του Δήμου Καλαμαριάς

16:00 1/4/2025

3/04 - 10:00 πμ - 4:00 μμ

Ανακοίνωση για την κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ανακοίνωση για την κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

12:00 1/4/2025

Β’ εξαμήνου 2025

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας 25ης Μαρτίου στην περιοχή του Βότση

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας 25ης Μαρτίου στην περιοχή του Βότση

11:47 1/4/2025

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, έως τις 22:00

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 1/4/2025

Τρίτη 1/4

Η Σχολή Μαγείας και το Βασίλειο των Δράκων στη Θεσσαλονίκη – Artbox Fargani Theater

Η Σχολή Μαγείας και το Βασίλειο των Δράκων στη Θεσσαλονίκη – Artbox Fargani Theater

20:01 31/3/2025

16 Μαρ - 6 Απρ 2025

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται νέοι συρμοί

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται νέοι συρμοί

18:55 31/3/2025

Πότε θα έχουμε δρομολόγια ανά 1,5 λεπτό

Κλασικά Έπιπλα