Δηλητηρίαση από τον ήλιο: Τι σχέση έχει με το ηλιακό έγκαυμα

13/8/2018 02:35    τα συμπτώματα
Η δηλητηρίαση από τον ήλιο είναι ο συνδυασμός του ηλιακού εγκαύματος με συμπτώματα γρίπης και εξάνθημα, τα αίτια του οποίου δεν είναι ξεκαθαρισμένα.

Παθαίνετε ηλιακό έγκαυμα και το δέρμα σας είναι κόκκινο και σας ενοχλεί. Στην αρχή όλα μοιάζουν φυσιολογικά, αλλά ξαφνικά εμφανίζετε ρίγη και ένα εξάνθημα που σας προκαλεί έντονη φαγούρα. Τί σας συμβαίνει; Ίσως είναι δηλητηρίαση από τον ήλιο.

Αν και ο όρος «δηλητηρίαση από τον ήλιο» δεν είναι επίσημος, χρησιμοποιείτε ευρέως, αναφέρει ο Dr. Matthew Goldman, οικογενειακός ιατρός στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Τα συμπτώματα

Η κατάσταση αυτή είναι ουσιαστικά μια μορφή σοβαρού ηλιακού εγκαύματος που μιμείται τη γρίπη ή μια αλλεργική αντίδραση. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζει ο πάσχων ρίγη, πονοκέφαλο και πυρετό, μαζί με την ερυρθότητα, τον πόνο και την ευαισθησία του δερματικού εγκαύματος.

Αναλόγως με τη σοβαρότητά της, η δηλητηρίαση από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει και διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως:

* Δερματικό εξάνθημα

* Ναυτία

* Αφυδάτωση

* Ζάλη

* Νοητική σύγχυση

* Αίσθημα ότι «γυρίζει το κεφάλι»

* Δύσπνοια

Μερικές φορές προκαλούνται επίσης φλύκταινες, ιδίως στα χείλη.

Αν και πολλοί συγχέουν τη δηλητηρίαση από τον ήλιο με μια συχνή μορφή φωτοδερματίτιδας που λέγεται πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Και αυτό, διότι το πολύμορφο εξάνθημα πολύ σπάνια θα προκαλέσει πυρετό, ρίγη, ναυτία ή πονοκέφαλο.

Λιγότερο γνωστά δεδομένα

Η δηλητηρίαση από τον ήλιο δεν είναι καλά γνωστή, ούτε καν στους γιατρούς. Μερικά από τα λιγότερο γνωστά δεδομένα γι’ αυτήν είναι τα εξής:

* Οι ακριβείς αιτίες της. Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες, αν και σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται ιδιοπαθής (αγνώστου αιτιολογίας). Είναι επίσης πιθανότερο να εκδηλωθεί σε μερικούς ανθρώπους απ’ ό,τι σε άλλους.

* Έχει ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Μερικές προϋπάρχουσες παθήσεις, φάρμακα και/ή εκθέσεις σε χημικά μπορεί να αυξήσουν την προδιάθεση για την ανάπτυξή της.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο λύκος, ορισμένα αντιβιοτικά, φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα και η έκθεση σε ορισμένα φυτά.

* Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα. Η δηλητηρίαση από τον ήλιο επηρεάζει κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Έτσι, οι γιατροί προσαρμόζουν τη θεραπεία στα συμπτώματα κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

* Απαιτείται πάντοτε ιατρική αξιολόγηση. Όταν υπάρχουν συμπτώματα ύποπτα για δηλητηρίαση από τον ήλιο, απαιτείται η συμβουλή ενός γιατρού, τονίζει ο Dr. Goldman.

Αφού εξετάσει ο γιατρός τον ασθενή, θα καθορίσει τη σοβαρότητα της κατάστασής του και την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πως να αποφύγετε την δηλητηρίαση από τον ήλιο

Για την προστασία από την δηλητηρίαση από τον ήλιο συνιστώνται τα ίδια μέτρα πρόληψης με εκείνα για την πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος.

Φροντίστε, λοιπόν να:

* Χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέος φάσματος, με SPF 30 ή υψηλότερο. Να το αλείφετε στο δέρμα σας 15-30 λεπτά πριν βγείτε από το σπίτι. Να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 ώρες.

* Αποφεύγετε τον ήλιο τις ώρες που καίει περισσότερο (τουλάχιστον από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα).

* Μην κάνετε σολάριουμ.

* Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό σας μήπως αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματός σας στον ήλιο.

* Να φοράτε προστατευτικά ρούχα (μακρυμάνικες μπλούζες, παντελόνια). Χρειάζεστε επίσης γυαλιά ηλίου και καπέλα με φαρδύ γείσο. Τα ρούχα με σφιχτή πλέξη απορροφούν καλύτερα την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Το ίδιο και τα σκουρόχρωμα ρούχα. Αν τα ρούχα σας βραχούν, χάνουν κάθε προστασία που παρέχουν από τον ήλιο.



iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

14:50 4/4/2025

Εκτιμώμενος χρόνος αποκατάστασης υδροδότησης στις 14:00

Ξεκινά σήμερα η Λατρευτική Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινά σήμερα η Λατρευτική Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

13:00 4/4/2025

Παρασκευή 4/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 4/4/2025

Παρασκευή 4/4

Ο Δήμος Καλαμαριάς γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου

Ο Δήμος Καλαμαριάς γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου

20:00 3/4/2025

Βιβλία, φαντασία, δημιουργία!

Εγκαίνια της έκθεσης με τον γενικό τίτλο: «SPRINGLIGHT»

Εγκαίνια της έκθεσης με τον γενικό τίτλο: «SPRINGLIGHT»

17:00 3/4/2025

3/04 - 13/04

Ενημερωτικό σημείωμα για τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Ανδρούτσου

Ενημερωτικό σημείωμα για τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Ανδρούτσου

14:11 3/4/2025

Η ασφαλτόστρωση της οδού Ανδρούτσου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 3/4/2025

Πέμπτη 3/4

Μήνυση του δήμου Καλαμαριάς για το πρώην νοσοκομείο «Παναγία»

Μήνυση του δήμου Καλαμαριάς για το πρώην νοσοκομείο «Παναγία»

19:00 2/4/2025

«Διαρκώς επιδεινούμενη η κατάσταση του ακινήτου»

Ειδική Προβολή Ταινίας στο Ολύμπιον: Burlesque 2010 ΦΚΘ & House of Drama

Ειδική Προβολή Ταινίας στο Ολύμπιον: Burlesque 2010 ΦΚΘ & House of Drama

17:00 2/4/2025

Παρασκευή 11/4

Με Δωρεάν Είσοδο η Παράσταση Όπερας «Ορφέας και η Εριφύλη» στο Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη

Με Δωρεάν Είσοδο η Παράσταση Όπερας «Ορφέας και η Εριφύλη» στο Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη

14:00 2/4/2025

Τετάρτη 2/4

Κλασικά Έπιπλα