Τι λέει ο Καλαμαριώτης Δ.Αντωνίου που "εγκλωβίστηκε" σε γκαράζ πλοίου με αναπηρικό αμαξίδιο

14/8/2018 01:27    "Ήταν μια άσχημη εμπειρία..
"Ήταν μια άσχημη εμπειρία, την οποία δεν θα ξαναεπιχειρήσω. Θα περιμένω να γίνει κάτι άμεσα. Είναι θέμα ασφάλειας των επιβατών και πρέπει να δοθεί λύση", δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 28χρονος Δημήτρης Αντωνίου, που "παγιδεύτηκε" με το αναπηρικό του αμαξίδιο στο γκαράζ πλοίου κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του από την Κεραμωτή στη Θάσο.

Με μια ανάρτησή του στο facebook μέσα από το πλοίο, ο Γιώργος Αντωνίου έφερε στο προσκήνιο το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες με πλοίο, μεταφέροντας την εμπειρία που έζησε "εγκλωβισμένος" με το αναπηρικό του αμαξίδιο μέσα στο αυτοκίνητο σε μια πλατφόρμα στάθμευσης των οχημάτων ενός φέρι-μποτ. 

"Είναι πολλά τα θέματα προσβασιμότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εγώ θέλησα να πάω από την Κεραμωτή στη Θάσο και να χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά πλοίο. Επικοινώνησα με δύο εταιρίες που μου είπαν πως εάν θέλω να ταξιδέψω αναγκαστικά θα πρέπει να μείνω στο αυτοκίνητο γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ανέβω στο κατάστρωμα του πλοίου. Στην αρχή συμφώνησα γιατί ήταν απλό το δίλημμα: ή δεν πας καθόλου ή βιώνεις την ταλαιπωρία του γκαράζ", εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 




"Όταν όμως το βίωσα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που μετακινήθηκα με πλοίο, ήταν δυσάρεστο το συναίσθημα. Σκέφτηκα γιατί το κάνω όλο αυτό; Έβαλαν το αυτοκίνητο σε σκιά, όμως στεναχωρήθηκα γιατί αυτό γίνεται πολλά χρόνια τώρα.  Υπάρχον άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και μετακινούνται συχνά με πλοία και έχουν περάσει χίλια μύρια με πλοία", προσθέτει ο 28χρονος.

"Μου πρότειναν οι άνθρωποι του πλοίου να με κουβαλήσουν. Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι ηλεκτροκίνητο και ζυγίζει από μόνο του 150 κιλά. Πώς να σηκώσουν 200 κιλά, μ' εμένα επάνω, από τη σκαλίτσα", συμπληρώνει.

Όπως δηλώνει ο κ. Αντωνίου δεν είναι "μόνο τα άτομα με αναπηρία, είναι και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ανέβουν τις σκάλες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είδα στο γκαράζ του πλοίου και μια μαμά με τα παιδιά της, που δεν μπορούσε να ανεβάσει τα καρότσια από τη σκάλα. Είναι θέματα που πρέπει να λυθούν και απορώ γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε κάνει κάτι".

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εμπειρία με το πλοίο, ο 28χρονος αναφέρθηκε στις μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες με τα μέσα μεταφοράς στην πόλη της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας πως είναι ένας "Γολγοθάς" είτε με τα αστικά λεωφορεία, είτε με ταξί και τρένα.

Ακόμη και η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης είναι δύσκολη εξαιτίας των παράνομων παρκαρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων στις ειδικά διαμορφωμένες ράμπες. "Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά οι θέσεις στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες και οι πολίτες μπήκαν στη λογική να καλούν την τροχαία, όταν κάποιος άλλος έχει παρκάρει παράνομα σε αυτές", τονίζει ο 28χρονος.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας 25ης Μαρτίου στην περιοχή του Βότση

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας 25ης Μαρτίου στην περιοχή του Βότση

11:47 1/4/2025

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, έως τις 22:00

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 1/4/2025

Τρίτη 1/4

Η Σχολή Μαγείας και το Βασίλειο των Δράκων στη Θεσσαλονίκη – Artbox Fargani Theater

Η Σχολή Μαγείας και το Βασίλειο των Δράκων στη Θεσσαλονίκη – Artbox Fargani Theater

20:01 31/3/2025

16 Μαρ - 6 Απρ 2025

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται νέοι συρμοί

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται νέοι συρμοί

18:55 31/3/2025

Πότε θα έχουμε δρομολόγια ανά 1,5 λεπτό

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο

14:00 31/3/2025

Δύο υπουργεία

Δήμος Καλαμαριάς, ΕΠΑΛ και Cleaningans έβαλαν… σκούπα στο Κόδρα

Δήμος Καλαμαριάς, ΕΠΑΛ και Cleaningans έβαλαν… σκούπα στο Κόδρα

13:05 31/3/2025

Το Κόδρα, το πάρκο υπερτοπικής σημασίας στην καρδιά της Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:53 31/3/2025

Δευτέρα 31/3

Η Παράσταση «Η Ιεροτελεστία των Δακρύων» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση «Η Ιεροτελεστία των Δακρύων» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

19:00 30/3/2025

2 Απρ - 3 Απρ 2025

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2025

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2025

11:20 30/3/2025

11 Απρ - 14 Απρ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 30/3/2025

Κυριακή 30/3

Κλασικά Έπιπλα