«Παγώνει» ο Τραμπ την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

14/8/2018 01:46    Κλιμακώνεται η ένταση
Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Άγκυρας. Εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους, ο Τραμπ υλοποίησε τις απειλές του και «πάγωσε» την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο news, προχώρησε στην υπογραφή, στο Φορτ Ντραμ, του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του οικονομικού έτους 2019, συνολικού ύψους 717 δισ. δολαρίων, βασικός στόχος του οποίου είναι η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Με την «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν», την οποία είχε επικυρώσει την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο, «παγώνει» προσωρινά η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.

Ο νόμος φέρει το όνομα του γερουσιαστή από την Αριζόνα που κρατήθηκε επί χρόνια αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει επικρίνει κατ' επανάληψη την πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ.

Παράλληλα, ο νέος νόμος αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και προβλέπει τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για τους στρατιωτικούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

«Είμαστε οι πιο ισχυροί, οι πιο έξυπνοι»

«Πιστεύουμε ότι οι στρατιώτες μας αξίζουν τα εργαλεία, τον εξοπλισμό και τους πόρους που κέρδισαν με το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυά τους» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την υπογραφή του νομοσχεδίου. Με τον νόμο αυτόν αποδεσμεύονται 69 δισεκατομμύρια δολάρια για τις τρέχουσες εξωτερικές επιχειρήσεις (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Σομαλία κλπ.). Προβλέπεται επίσης αύξηση 2,65 στους μισθούς των μελών των ενόπλων δυνάμεων ενώ εγκρίνονται επενδύσεις ύψους δεκάδων δισ. για τον εκσυγχρονισμό του Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων. Όσον αφορά τη Διαστημική Δύναμη, την οποία ο Τραμπ θέλει να μετατρέψει στο έκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων, θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο.

«Όπως ο ουρανός, η γη και η θάλασσα, έτσι και το διάστημα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης» είπε ο Τραμπ. Μια δύναμη του διαστήματος θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να «προλάβουν» τους αντιπάλους τους που έχουν ήδη «ξεκινήσει να εξοπλίζουν το διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η Κίνα έχει μάλιστα δημιουργήσει ένα νέο σώμα Ενόπλων Δυνάμεων για να επιβλέπει τα στρατιωτικά προγράμματά της στο διάστημα».

«Είμαστε οι πιο ικανοί. Είμαστε οι καλύτερα χρηματοδοτούμενοι. Είμαστε οι πιο πολυάριθμοι. Είμαστε οι πιο ισχυροί. Είμαστε οι πιο έξυπνοι».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Τουρκία»

Στην κατάσταση στην Τουρκία αναφέρθηκε σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ. Όπως υποστήριξε, η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ στενά» την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, μετά τη σημαντική πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες. «Το παρακολουθούμε πολύ στενά. Ο υπουργός Οικονομικών (Στίβεν) Μνούτσιν παρακολουθεί (την κατάσταση) πολύ στενά».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο Χάσετ είπε ακόμη ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς για τον χάλυβα που εισάγεται από την Τουρκία συνιστά ένα «αρκετά μικρό κλάσμα» του ΑΕΠ της Τουρκίας, εξηγώντας ότι η πτώση του τουρκικού νομίσματος κατά 40% αποτελεί μια ένδειξη ότι «πολλά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δεν λειτουργούν στη χώρα αυτή».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

19:00 14/3/2025

Παρασκευή 14/3

Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό

Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό

15:00 14/3/2025

Παρασκευή 14/3

Δήμος Καλαμαριάς και ΑΠΘ ενώνουν δυνάμεις τους

Δήμος Καλαμαριάς και ΑΠΘ ενώνουν δυνάμεις τους

13:00 14/3/2025

Για τη φροντίδα και την ανάπτυξη των βρεφών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 14/3/2025

Παρασκευή 14/3

Έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Remezzo

Έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Remezzo

19:00 13/3/2025

15/03 - 10:00 πμ - 8:00 μμ

Αντιδράσεις στην Καλαμαριά για μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά

Αντιδράσεις στην Καλαμαριά για μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά

16:39 13/3/2025

Γιατί αντιδρούν οι γονείς

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

13:11 13/3/2025

Πέμπτη 13/3

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

13:00 13/3/2025

Σε ηλικία 91 ετών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

10:00 13/3/2025

Πέμπτη 13/3

Τροποποίηση των βραδινών δρομολογίων του Μετρό

Τροποποίηση των βραδινών δρομολογίων του Μετρό

16:10 12/3/2025

από 16 έως 20/3

Κλασικά Έπιπλα