«Παγώνει» ο Τραμπ την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

14/8/2018 01:46    Κλιμακώνεται η ένταση
Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Άγκυρας. Εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους, ο Τραμπ υλοποίησε τις απειλές του και «πάγωσε» την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο news, προχώρησε στην υπογραφή, στο Φορτ Ντραμ, του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του οικονομικού έτους 2019, συνολικού ύψους 717 δισ. δολαρίων, βασικός στόχος του οποίου είναι η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Με την «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν», την οποία είχε επικυρώσει την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο, «παγώνει» προσωρινά η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.

Ο νόμος φέρει το όνομα του γερουσιαστή από την Αριζόνα που κρατήθηκε επί χρόνια αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει επικρίνει κατ' επανάληψη την πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ.

Παράλληλα, ο νέος νόμος αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και προβλέπει τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για τους στρατιωτικούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

«Είμαστε οι πιο ισχυροί, οι πιο έξυπνοι»

«Πιστεύουμε ότι οι στρατιώτες μας αξίζουν τα εργαλεία, τον εξοπλισμό και τους πόρους που κέρδισαν με το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυά τους» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την υπογραφή του νομοσχεδίου. Με τον νόμο αυτόν αποδεσμεύονται 69 δισεκατομμύρια δολάρια για τις τρέχουσες εξωτερικές επιχειρήσεις (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Σομαλία κλπ.). Προβλέπεται επίσης αύξηση 2,65 στους μισθούς των μελών των ενόπλων δυνάμεων ενώ εγκρίνονται επενδύσεις ύψους δεκάδων δισ. για τον εκσυγχρονισμό του Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων. Όσον αφορά τη Διαστημική Δύναμη, την οποία ο Τραμπ θέλει να μετατρέψει στο έκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων, θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο.

«Όπως ο ουρανός, η γη και η θάλασσα, έτσι και το διάστημα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης» είπε ο Τραμπ. Μια δύναμη του διαστήματος θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να «προλάβουν» τους αντιπάλους τους που έχουν ήδη «ξεκινήσει να εξοπλίζουν το διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η Κίνα έχει μάλιστα δημιουργήσει ένα νέο σώμα Ενόπλων Δυνάμεων για να επιβλέπει τα στρατιωτικά προγράμματά της στο διάστημα».

«Είμαστε οι πιο ικανοί. Είμαστε οι καλύτερα χρηματοδοτούμενοι. Είμαστε οι πιο πολυάριθμοι. Είμαστε οι πιο ισχυροί. Είμαστε οι πιο έξυπνοι».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Τουρκία»

Στην κατάσταση στην Τουρκία αναφέρθηκε σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ. Όπως υποστήριξε, η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ στενά» την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, μετά τη σημαντική πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες. «Το παρακολουθούμε πολύ στενά. Ο υπουργός Οικονομικών (Στίβεν) Μνούτσιν παρακολουθεί (την κατάσταση) πολύ στενά».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο Χάσετ είπε ακόμη ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς για τον χάλυβα που εισάγεται από την Τουρκία συνιστά ένα «αρκετά μικρό κλάσμα» του ΑΕΠ της Τουρκίας, εξηγώντας ότι η πτώση του τουρκικού νομίσματος κατά 40% αποτελεί μια ένδειξη ότι «πολλά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δεν λειτουργούν στη χώρα αυτή».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

12:43 22/4/2025

23/04 - 4/05

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 22/4/2025

Τρίτη 22/4

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: Παράσταση Μπαλέτου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: Παράσταση Μπαλέτου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

18:00 21/4/2025

Κυριακή 18/5

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 21/4/2025

Δευτέρα 21/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμαριά

09:00 20/4/2025

Κυριακή του Πάσχα 20/4

Η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώνεται σε θερμοκήπιο με χιλιάδες δωρεάν φυτά

Η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώνεται σε θερμοκήπιο με χιλιάδες δωρεάν φυτά

16:00 19/4/2025

Μια πρωτοβουλία για το περιβάλλον και την κοινότητα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Μ. Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Μ. Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 19/4/2025

Μ. Σάββατο 19/4

Οδηγίες για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στις αργίες του Πάσχα

Οδηγίες για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στις αργίες του Πάσχα

18:00 18/4/2025

Έκκληση σε κατοίκους και επιχειρηματίες

Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, για την περιφορά των επιταφίων

Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, για την περιφορά των επιταφίων

15:34 18/4/2025

Στην πλατεία Αριστοτέλους θα συναντηθούν και φέτος

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Μ. Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Μ. Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 18/4/2025

Μ. Παρασκευή 18/4

Κλασικά Έπιπλα