Ανοίγει ο δρόμος για την χορήγηση εγγράφων στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

21/8/2018 21:44    ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ
Δημοσιεύθηκε σήμερα η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον πρώτο Τούρκο αξιωματικό που έφτασε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ζητώντας να του χορηγηθεί άσυλο στη χώρα μας.

Με την πολυσέλιδη απόφαση, για την οποία μάλιστα σχολίαζαν νομικές πηγές ότι πολλά ευρωπαϊκά δικαστήρια θα ήταν περήφανα εάν εξέδιδαν τέτοιες αποφάσεις, ανάβει πράσινο φως για την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Σουλειμαν Οζκαϊνακτσι, προκειμένου να ταξιδεύσει όπου επιθυμεί, έχοντας τα δικαιώματα του αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα.

Με την επίμαχη απόφαση, η οποία δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, απορρίπτεται το αίτημα του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο που του είχε χορηγηθεί από την αρμόδια επιτροπή. Μένει όμως δρόμος ακόμη για τους υπόλοιπους, καθώς όπως έλεγαν πηγές του ΣτΕ η απόφαση μπορεί επιλύει νομικά το θέμα, ομως κάθε περίπτωση από τους υπολοίπους 7 είναι εξατομικευμένη και θα κρίνεται κάθε φορά που θα έρχεται ενώπιον του δικαστηρίου. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να προηγηθεί προσφυγή από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε βάρος απόφασης της επιτροπής ασύλου.

Το σκεπτικό της υπ' αριθμόν 1694/2018 απόφασης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι δεν αποδείχτηκε πως ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι δεν αποδείχθηκε ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.

Στην πολυσέλιδη απόφαση γίνεται πολλές φορές επίκληση της Συνθήκης της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει ο ίδιος ρητά, αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (δηλαδή η Τουρκία στην συγκεκριμένη περίπτωση). Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων στην απόφαση αναφέρεται ότι η απόφαση της επιτροπής ασύλου είναι επαρκώς αιτιολογημένη «καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (δηλαδή του Τούρκου πιλότου) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».

Όπως όμως αναφέρεται στην απόφαση δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο “ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η Τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει γνώριζε την οργάνωσή του».



iefimerida

Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλειστός σταθμός του Μετρό

Κλειστός σταθμός του Μετρό

14:00 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Με προπληρωμένες κάρτες θα πληρώνονται τα επιδόματα

Με προπληρωμένες κάρτες θα πληρώνονται τα επιδόματα

10:54 5/3/2025

Από πότε ξεκινά

Διακοπή υδροδότησης στην Καλαμαριά

Διακοπή υδροδότησης στην Καλαμαριά

10:51 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Συνάντηση της Δημάρχου Καλαμαριάς

Συνάντηση της Δημάρχου Καλαμαριάς

20:00 4/3/2025

Χρύσας Αράπογλου με την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανέθεσε σε εταιρεία φύλαξης

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανέθεσε σε εταιρεία φύλαξης

17:00 4/3/2025

Τη φύλαξη εξωτερικών και εσωτερικών χώρων σχολικών κτηρίων στο κέντρο της πόλης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βυζάντιο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βυζάντιο

12:00 4/3/2025

Στο πλαίσιο του έργου «Αναπλάσεις Πράσινων διαδρομών στον Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 4/3/2025

Τρίτη 4/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

10:00 3/3/2025

Δευτέρα 3/3

Η Καλαμαριά πάει για Κούλουμα στη θάλασσα

Η Καλαμαριά πάει για Κούλουμα στη θάλασσα

19:00 2/3/2025

Καθαρά Δευτέρα 3/3

Κλασικά Έπιπλα