Το κάπνισμα η σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ

22/8/2018 09:31    Κομισιόν
«Το να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι το ευκολότερο πράγμα. Ξέρω καλά τι σας λέω, καθώς εγώ προσωπικά το έχω κόψει χίλιες φορές». Με την παράθεση αυτού του αποφθέγματος της εμβληματικής φυσιογνωμίας της αμερικάνικης λογοτεχνίας Μαρκ Τουέιν, η Κομισιόν ενημερώνει για τα διάφορα μέτρα που έχουν λάβει η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της κατά του καπνίσματος με τη μορφή νομοθεσίας, συστάσεων και ενημερωτικών εκστρατειών.

Το κάπνισμα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, καθώς ευθύνεται για περίπου 700.000 θανάτους τον χρόνο, με το περίπου 50% των καπνιστών να πεθαίνει πρόωρα (κατά μέσο όρο 14 χρόνια νωρίτερα). Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνεται, το ποσοστό των καπνιστών στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι υψηλό: το 28% του συνολικού πληθυσμού και το 29% των νεαρών Ευρωπαίων ηλικίας 15-24 ετών καπνίζουν.

Ειδικότερα, στο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα μέτρα κατά του καπνίσματος, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις κανονιστικές ρυθμίσεις των προϊόντων καπνού στην αγορά της ΕΕ (π.χ. συσκευασία, επισήμανση και συστατικά), στους περιορισμούς στη διαφήμιση των προϊόντων καπνού, στη δημιουργία χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, στα φορολογικά μέτρα και δράσεις κατά του παράνομου εμπορίου και στις αντικαπνιστικές εκστρατείες.

Όσον αφορά τη δημόσια υγεία, ορίζεται πως τα μέτρα αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και άλλων μορφών κατανάλωσης καπνού, όπως το παθητικό κάπνισμα. Κυρίως, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, και όσους δεν καπνίζουν να μην το αρχίσουν. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους νέους, επειδή ο καπνός είναι ένα εθιστικό προϊόν και το 94% των καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν πριν από τα 25.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα καπνού, η θέσπιση κανόνων σε επίπεδο ΕΕ θεωρείται απαραίτητη λόγω του σημαντικού διασυνοριακού εμπορίου και του κινδύνου αποκλίσεων μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών. Οι κανόνες αυτοί αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν την ίδια προστασία για όλους τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα οδηγία για τα προϊόντα καπνού που διέπει την παραγωγή, παρουσίαση και πώληση των προϊόντων καπνού και των συναφών προϊόντων άρχισε να ισχύει στα κράτη μέλη από τις 20 Μαΐου του 2016, υπενθυμίζεται.

Τέλος, σημειώνεται πως η ΕΕ συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους της για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επισημαίνεται, είναι ενεργοί εταίροι στη Σύμβαση-πλαίσιο του ΠΟΥ για την καταπολέμηση του καπνίσματος, μιας νομικά δεσμευτικής διεθνούς συνθήκης που έχει ως στόχο να μειώσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καπνού στην υγεία και την οικονομία.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία αγροτών με τρακτέρ

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία αγροτών με τρακτέρ

21:00 17/2/2025

Τετάρτη 19/2

Μια Κυριακή μαζί στο Αισθητηριακό Πάρκο του Δήμου Καλαμαριάς και Πολυδράση γνωριμίας με το Sensory Garden

Μια Κυριακή μαζί στο Αισθητηριακό Πάρκο του Δήμου Καλαμαριάς και Πολυδράση γνωριμίας με το Sensory Garden

19:00 17/2/2025

23/02 - 11:00 πμ - 3:00 μμ

Νέος αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Δήμου Καλαμαριάς

Νέος αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Δήμου Καλαμαριάς

15:36 17/2/2025

Νέος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

15:09 17/2/2025

Δευτέρα 17/2

Bubble Show: Ο Ανιματέρ Λένιος Καραμελένιος στη Θεατρική Σκηνή «Τεχνόκοσμος» στον Εύοσμο

Bubble Show: Ο Ανιματέρ Λένιος Καραμελένιος στη Θεατρική Σκηνή «Τεχνόκοσμος» στον Εύοσμο

18:00 16/2/2025

16 Φεβ - 2 Μαρ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 16/2/2025

Κυριακή 16/2

«Τα Πέντε Αφηγήματα του Edgar Allan Poe» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

«Τα Πέντε Αφηγήματα του Edgar Allan Poe» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

17:00 15/2/2025

28 Φεβ - 1 Μαρ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 15/2/2025

Σάββατο 15/2

Tσικνοπέμπτη στην Καλαμαριά με μουσική, χορός και παραδοσιακά δρώμενα

Tσικνοπέμπτη στην Καλαμαριά με μουσική, χορός και παραδοσιακά δρώμενα

19:00 14/2/2025

20/02 - 7:00 μμ - 11:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Μέχρι το 2027 θα κυκλοφορούν ακόμη 150 ηλεκτρικά λεωφορεία

Θεσσαλονίκη: Μέχρι το 2027 θα κυκλοφορούν ακόμη 150 ηλεκτρικά λεωφορεία

15:00 14/2/2025

Την ικανοποίηση του από το επίπεδο των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη

Κλασικά Έπιπλα