Κάιρο «η πιο μολυσμένη πόλη στη γη»

1/9/2018 20:08     Forbes
«Ως την πιο μολυσμένη πόλη στη γη» παρουσιάζει το Κάιρο, μελέτη που παρουσιάστηκε από την ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes και διεξήχθη από την εταιρεία The Eco Experts. Η μελέτη αναμεταδίδεται από την ιστοσελίδα της αιγυπτιακής «Egypt Independent».

Η μελέτη συγκρίνει τα επίπεδα ρύπανσης σε 48 πόλεις από 24 χώρες, όσον αφορά τον αέρα, το θόρυβο και το φως στην πόλη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, όπως παρουσιάζεται στον αιγυπτιακό Τύπο, το Κάιρο παρουσιάζει το υψηλότερο συνολικό ποσοστό ρύπανσης, ακολουθούμενο από το Δελχί, το Πεκίνο, τη Μόσχα, την Κωνσταντινούπολη, την Γκουανγκζού, τη Σαγκάη, το Μπουένος Άιρες, το Παρίσι και το Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αιγυπτιακή πρωτεύουσα θεωρείται ως η τρίτη πιο θορυβώδης πόλη στον κόσμο, μετά την Γκουανγκζού και το Δελχί. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Αιγύπτου, που αναφέρεται στο άρθρο, η ηχορύπανση στην πόλη φτάνει κατά μέσο όρο τα 85 ντεσιμπέλ καθημερινά, που σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα συγκρίνεται -μάλλον κατά υπερβολικό τρόπο- με την ηχορύπανση ενός εργοστασίου.

Στην αντίπερα όχθη, η Ζυρίχη αποδεικνύεται ως η καθαρότερη πόλη του κόσμου, ακολουθούμενη από το Όσλο, το Μόναχο και τη Βιέννη.

Όπως επισημαίνει η αιγυπτιακή «Egypt Independent», «δεν είναι η πρώτη φορά που το Κάιρο κατατάσσεται στις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου. Τον Μάιο του 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθέτησε το Κάιρο στη δεύτερη θέση στον παγκόσμιο κατάλογο των πιο μολυσμένων μεγάλων πόλεων - όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση μελετήθηκε παγκοσμίως μεταξύ 2011 και 2015.

Το 2017, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων ισχυρίστηκε ότι 40.000 άνθρωποι σε όλη την Αίγυπτο πέθαναν από τη ρύπανση, επισημαίνοντας την απουσία δέντρων στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ως πρωταρχικού παράγοντα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Παρά ταύτα, δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις στον κόσμο -πράγμα που αποτυπώνεται στον αριθμό των εκατομμυρίων επισκεπτών της κατ' έτος- ίσως και λόγω ακριβώς των ιδιαίτερα φιλόξενων κατοίκων της.

Μια άλλη έκθεση τον Μάρτιο του 2018 από τον Παγκόσμιο Δείκτη Ακοής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Κάιρο είναι σχεδόν η πιο θορυβώδης πόλη στον κόσμο, με την Γκουανγκζού της Κίνας, το Παρίσι, το Πεκίνο και το Δελχί να ακολουθούν.
Τελικά, ως επίλογος, μας μένει το ερώτημα: θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί το Κάιρο χωρίς τους θορύβους του και την πολύβουη αλλά τελείως κοσμοπολίτικη και μοναδική του ατμόσφαιρα;



ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 8/2/2025

Σάββατο 8/2

Η Παιδική Παράσταση «με Αγάπη, Φραντς» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παιδική Παράσταση «με Αγάπη, Φραντς» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 7/2/2025

2 Φεβ - 16/2

Ανοίγει γνωστό μαγαζί στην Καλαμαριά

Ανοίγει γνωστό μαγαζί στην Καλαμαριά

19:00 7/2/2025

Δωρεάν μπέργκερ για 3 ώρες

Στο νέο ΕΣΠΑ η κατασκευή του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Καλαμαριάς

Στο νέο ΕΣΠΑ η κατασκευή του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Καλαμαριάς

16:00 7/2/2025

Ένα νέο, σύγχρονο σχολείο θα αποκτήσει η Καλαμαριά

Η Θεσσαλονίκη σε ρυθμούς καρναβαλιού

Η Θεσσαλονίκη σε ρυθμούς καρναβαλιού

14:00 7/2/2025

Αποκριάτικη συναυλία και παρέλαση

Θεσσαλονίκη πορείες συγκεντρώσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη πορείες συγκεντρώσεις σήμερα

12:38 7/2/2025

Παρασκευή 7/2

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 7/2/2025

Παρασκευή 7/2

Αποκριάτικη Παράσταση στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη: Ένας Κόσμος Βαριετέ

Αποκριάτικη Παράσταση στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη: Ένας Κόσμος Βαριετέ

21:00 6/2/2025

15 Φεβ - 2 Μαρ 2025

H Καλαμαριά ανταμώνει, θυμάται και τραγουδά για τη Λιζέτα Νικολάου

H Καλαμαριά ανταμώνει, θυμάται και τραγουδά για τη Λιζέτα Νικολάου

20:00 6/2/2025

15/02 - 7:00 μμ - 9:00 μμ

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

17:00 6/2/2025

9/02 - 6:30 μμ - 8:30 μμ

Κλασικά Έπιπλα