Ένα «πράσινο» πάρτι σήμερα στην παραλία Θεσσαλονίκης

16/9/2018 12:26    από τις 11 ως τις 8 το βράδυ
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά τη μεγαλύτερη «πράσινη» γιορτή, αφιερωμένη στην ηλεκτροκίνηση, με τίτλο «Voltάρω 2018», σήμερα 16 Σεπτεμβρίου, από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης «Voltάρω 2018» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. Ο κ. Γιουτίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υψηλή επισκεψιμότητα και την ανταπόκριση της περσινής εκδήλωσης, που ξεπέρασε τους 3.500 επισκέπτες, ιδίως νέους και οικογένειες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας παρουσίασε τις δύο μεγάλες θεματικές του «Voltάρω 2018»: η πρώτη αφορά στη βιώσιμη αστική μετακίνηση, εμπλουτισμένη φέτος με περισσότερα και πολύ πιο εντυπωσιακά εκθέματα και η δεύτερη σχετίζεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπου στόχος είναι η παρουσίασης το ευρύ κοινό των πλεονεκτημάτων της κυκλικής οικονομίας, των καλών πρακτικών της ανακύκλωσης, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά την ενότητα της βιώσιμης αστικής μετακίνησης, η δράση «Voltάρω 2018» περιλαμβάνει μία ....υψηλών Volt οικολογική περιήγηση στον κόσμο των ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ηλεκτρικά υποβοηθούμενα e-bikes, απόλυτα ελεγχόμενα από ένα smartphone, ηλεκτρικά πατίνια και ηλεκτρικά ποδήλατα σε τρεις τροχούς και ηλεκτρικά scooter, με κάποια από τα οποία θα μπορούν να κάνουν και μικρές βόλτες σε ελεγχόμενους χώρους.

Στο «Voltάρω 2018» οι επισκέπτες θα δουν και θα ενημερωθούν από ειδικούς για το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Θα δουν επιτόπου ένα πάρκινγκ που θα είναι ταυτόχρονα και φωτοβολταϊκός σταθμός οχημάτων, αλλά και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα καθαριότητας που έχει προμηθευτεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα στην παγκόσμια αγορά. Οι επισκέπτες θα μπορούν να οδηγήσουν στο φορητό προσομοιωτή οικολογικής οδήγησης του Ι.Μ.Ε.Τ. του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. για να μάθουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η οδηγική τους συμπεριφορά, αν καταναλώνουν άσκοπα καύσιμα και προκαλούν μεγάλες εκπομπές ρύπων.

Το «Voltάρω 2018» περιλαμβάνει επίσης επιδείξεις από μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) και ενημέρωση από τους ειδικούς για τις ωφέλιμες χρήσεις τους στην καθημερινότητα, καθώς και ηλεκτροκίνητα ανεμόπτερα της Αερολέσχης Σερρών.

Η δεύτερη θεματική της εκδήλωσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη περιλαμβάνει το εικονικό εργαστήριο του «Voltάρω 2018», όπου θα παρουσιαστεί το εύρος των ανακυκλώσιμων υλικών, οι τρόποι σωστής ανακύκλωσης, οι νέες δομές συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών που οργανώνονται από την αυτοδιοίκηση, καθώς και μερικά από τα εκατοντάδες χρήσιμα προϊόντα που προέρχονται από την ανακύκλωση απορριμμάτων. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν επί τόπου τα στάδια παραγωγής κομπόστ από οργανικά απορρίμματα.

Επίσης, στο «Voltάρω 2018» θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο Συγκέντρωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών, ένας οργανωμένος χώρος ανακύκλωσης που προσφέρει κίνητρα στους πολίτες για να ανακυκλώσουν σε όλη την αλυσίδα των επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών. Όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, «στο φετινό “ Voltάρω 2018” θα παρουσιαστεί ένα Κινητό Πράσινο Σημείο, η πιο εξελιγμένη μορφή της συγκεκριμένης δομής, για την οποία έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από αρκετούς δήμους». «Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, που μπορεί να πηγαίνει στις γειτονιές και να συλλέγει πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, σύνθετες συσκευασίες (τετραπάκ), απόβλητα ηλεκτρικού εξοπλισμού (μικρές ηλεκτρικές συσκευές), ακόμη και τηγανέλαια. Επίσης, διαθέτει μικρή πρέσα, ενώ στους επισκέπτες θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τη μέθοδο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, της διάθεσης πόντων και ανταποδοτικών μπόνους ως κινήτρων για να υιοθετήσουν τις καλές πρακτικές της ανακύκλωσης», διευκρίνισε ο κ. Γιουτίκας, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη συμμετοχή εθελοντών στο «Voltάρω 2018», τους οποίους ευχαρίστησε θερμά, μαζί με τους χορηγούς και τους χορηγούς επικοινωνίας για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

18:10 29/7/2025

Πέμπτη 7/8

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

15:29 29/7/2025

Παρασκευή 1/8

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

11:24 29/7/2025

Για τις επιπτώσεις από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 29/7/2025

Τρίτη 29/7

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

20:00 28/7/2025

Δύο μεγάλες συναυλίες έρχονται στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

16:05 28/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με συνέπεια τις εντατικές εργασίες καθαρισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 28/7/2025

Δευτέρα 28/7

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

20:00 27/7/2025

Πέμπτη 31/07

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

13:10 27/7/2025

Κατεβαίνουν οι σκαλωσιές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 27/7/2025

Κυριακή 27/7

Κλασικά Έπιπλα