Σχέδιο για νέα ρύθμιση οφειλών μισθωτών και συνταξιούχων

20/9/2018 11:48    ποιους αφορά
Σχέδιο για νέα ρύθμιση οφειλών που θα αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές και αναμένει το «πράσινο φως» για να φέρει στη Βουλή σχετική νομοθετική διάταξη. 

Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές έως 3.000 ευρώ που θα δίνει την δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να εξοφλήσουν αυτά τα χρέη ακόμη και σε 36 δόσεις από 12 που προβλέπει σήμερα η πάγια ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο με σκοπό η νέα διάταξη να έχει νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ οι όποιες αλλαγές θα αφορούν χρέη που δημιουργήθηκαν έως και το τέλος του 2017.

Θα θεσπιστούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν μισθωτοί συνταξιούχοι για να μπορέσουν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης.

Τα κριτήρια είναι για την ελληνική πλευρά το κλειδί για να πεισθούν οι δανειστές ότι αυτή θα προχωρήσει, θα φέρει φρέσκο χρήμα στα ταμεία και ανακόψει τον ιλιγγιώδη ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται σήμερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των πολιτών.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να επιτραπεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και των φυσικών προσώπων που δεν διαθέτουν επαγγελματική ιδιότητα, δηλαδή στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους.

Η διεύρυνση του καταλόγου των δικαιούχων, έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με του θεσμούς ενώ ακόμη θέμα που είναι υπό εξέταση είναι το χρέος των οφειλετών προς το δημόσιο να έχει συγκεκριμένη αναλογία σε σχέση με το εισόδημά τους ή την αξία της περιουσίας.

Ουσιαστικά, ζητούνται κοινοί κανόνες με αυτούς που ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν ήδη το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πάντως ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου αυξήθηκε κατακόρυφα τον Ιούλιο κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια άτομα λόγω της βεβαίωσης της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η αύξηση, προήλθε από το γεγονός ότι πληρώθηκε μόλις το 70% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που βεβαιώθηκε.

Κρίσιμος μήνας θεωρείται και ο Σεπτέμβριος καθώς είναι ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο θα συμπέσει χρονικά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Υπέρ μιας νέας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις για τις οφειλές των μισθωτών και συνταξιούχων τάσσεται και η Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ συμπεριέλαβε τη ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις οφειλών έως 3.000-5.000 ευρώ προκειμένου οι μικροοφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πληρώνοντας κατ’ ελάχιστο 20 ευρώ τον μήνα.


ant1news

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εμμανουήλ Καραλής: Ιστορική νίκη στο Diamond League της Λωζάνης

Εμμανουήλ Καραλής: Ιστορική νίκη στο Diamond League της Λωζάνης

21:30 18/8/2025

Μία μεγάλη επιτυχία

Δημοτικός Κινηματογράφος cine ΑΥΡΑ

Δημοτικός Κινηματογράφος cine ΑΥΡΑ

18:00 18/8/2025

Από Πέμπτη 14 Αυγούστου έως και Τετάρτη 20 Αυγούστου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 18/8/2025

Δευτέρα 18/8

Ioulia Kallimani Grand Premiere στο EDEN Thessaloniki

Ioulia Kallimani Grand Premiere στο EDEN Thessaloniki

20:57 17/8/2025

Παρασκευή 5/9

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 17/8/2025

Κυριακή 17/8

Βαλκανική Πλατεία 2025 το πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

Βαλκανική Πλατεία 2025 το πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

18:10 16/8/2025

30 Αυγ - 3 Σεπ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 16/8/2025

Σάββατο 16/8

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 15/8/2025

Παρασκευή 15/8

Ο Manu Chao επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Ο Manu Chao επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

18:00 14/8/2025

Τα τελευταία χρόνια, κάτι … ιδιαίτερο συνδέει τον Manu Chao με τη Θεσσαλονίκη!

Τελευταίο φιλικό της εθνικής με το Μαυροβούνιο

Τελευταίο φιλικό της εθνικής με το Μαυροβούνιο

16:00 14/8/2025

Πού θα δείτε τον αγώνα και τι ώρα

Κλασικά Έπιπλα