Το ΑΠΘ " κατεβαίνει" για τρίτη χρονιά στην Πλατεία Αριστοτέλους

5/10/2018 03:16    τι θα δουμε
Τους δεσμούς με την πόλη και τους κατοίκους της ενισχύει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που γιατί τρίτη συνεχή χρονιά "βγαίνει" με τα εργαστήριά του από το πανεπιστημιακό campus και "κατεβαίνει" στην Πλατεία Αριστοτέλους.

"Είναι η τρίτη χρονιά για τον θεσμό "ΑΠΘ στην πόλη". Το 2017 οι δράσεις που οργανώσαμε ήταν 16, φέτος έχουν γίνει 26, συμμετέχουν 37 καθηγητές από 7 Σχολές και 14 Τμήματα, οι εθελοντές και υποστηρικτές των δράσεων είναι 330 και οι συνολικές ώρες δράσεων μέσα στην ημέρα, από τις 10 πρωί έως τις 7 το απόγευμα, είναι 117", ανέφερε, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει πειράματα, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες. Οι 330 εθελοντές και οι υπεύθυνοι καθηγητές θα βρίσκονται στην πλατεία Αριστοτέλους, για να ξεναγήσουν το κοινό και να το ενημερώσουν για το έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν - μεταξύ άλλων - τον πρώτο υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, να δουν την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο των εδαφικών κινήσεων μέσα από τη λειτουργία ενός σύγχρονου φορητού ψηφιακού σεισμογράφου, να γνωρίσουν τα έργα της πρώτης ομάδας αεροναυπηγικής στη Θεσσαλονίκη (της Aristotle Space & Aeronautics Team) και συγκεκριμένα ένα μη επανδρωμένο αερόχημα, έναν πύραυλο ύψους 3 μέτρων και έναν νανοδορυφόρο, να μετρήσουν τις νοητικές ικανότητες και τα κινητικά αντανακλαστικά τους, με την εφαρμογή Brain Run meets Remedes, αλλά και την εφαρμογή iCry2Talk, που μεταφράζει το κλάμα του μωρού, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε "μαγικά" πειράματα χημείας, αλλά και σε διαγωνισμό εκτόξευσης πυραύλου, κατασκευασμένου από απλά υλικά, όπως μπουκάλι αναψυκτικού, σόδα μαγειρικής και ξύδι. 

"Περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση φέτος, έχουμε επιλέξει συνειδητά την ανοιχτή πλατεία Αριστοτέλους, όπου συνδυάζεται η προγραμματισμένη επίσκεψη με την τυχαία Κυριακή μεσημέρι ή πρωί. Οι γονείς με τα παιδιά τους θα δουν μπροστά τους ένα μικρό επιστημονικό πάρκο για τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους, το οποίο τους ανοίγει ορίζοντες, γιατί η γνώση δεν παρουσιάζεται εκεί με έναν τρόπο αυστηρά επιστημονικό και επίσημο, αλλά με έναν τρόπο παιδαγωγικό επιλεγμένο ειδικά, ώστε να είναι απλός, κατανοητός, φιλικός και εκλαϊκευμένος. Δεν είναι μόνο η ευχαρίστηση και διασκέδαση, αλλά κάτι που μένει στη μνήμη των παιδιών. Ίσως τους εμπνεύσει αργότερα, ανάλογα με την ηλικία τους, επειδή τα παιδιά θυμούνται και καταγράφουν τέτοιου είδους ξαφνικές απρόσμενες και πολύ διαφορετικές εμπειρίες", ανέφερε Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού & Επικοινωνίας του ΑΠΘ, καθηγητής Σπύρος Βούγιας. 

Παρουσιάζοντας το λογότυπο που δημιουργήθηκε για την προβολή του θεσμού ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης, είπε: "Κάποιοι που είδαν το λογότυπο είπαν ότι το "ΑΠΘ στην πόλη" είναι ένας θεσμός, ο οποίος αγκαλιάζει την πόλη και κάποιοι άλλοι το είδαν πως το ΑΠΘ βγαίνει μέσα από την πόλη. Το θέμα είναι ότι το ΑΠΘ είναι η πόλη, με βάση αυτό το οποίο έχουμε πάντα στο μυαλό μας για το ΑΠΘ".

Οι καθηγητές μίλησαν, εξάλλου, και για τον κύκλο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο "Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ" στο πλαίσιο του οποίου την ερχόμενη Τρίτη 9 Οκτωβρίου, στις 21.00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, θα δοθεί η συναυλία "Μάνος Χατζιδάκις: Από τον Παρνασσό στην Οδό Ονείρων". Πρόκειται για αφιέρωμα στη μουσική και τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη και περιλαμβάνει τον κύκλο τραγουδιών "Χωρίον ο Πόθος", επιλογές  από τους κύκλους "Ματωμένος γάμος", "Τα τραγούδια της αμαρτίας", "Παράλογα", "Αθανασία", "Μυθολογία", "Πορνογραφία", "Επιστροφή", "Μπαλάντες της οδού Αθηνάς", καθώς και οργανικές διασκευές τραγουδιών.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Δημοτικός Κινηματογράφος cine ΑΥΡΑ

Δημοτικός Κινηματογράφος cine ΑΥΡΑ

18:00 18/8/2025

Από Πέμπτη 14 Αυγούστου έως και Τετάρτη 20 Αυγούστου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 18/8/2025

Δευτέρα 18/8

Ioulia Kallimani Grand Premiere στο EDEN Thessaloniki

Ioulia Kallimani Grand Premiere στο EDEN Thessaloniki

20:57 17/8/2025

Παρασκευή 5/9

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 17/8/2025

Κυριακή 17/8

Βαλκανική Πλατεία 2025 το πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

Βαλκανική Πλατεία 2025 το πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

18:10 16/8/2025

30 Αυγ - 3 Σεπ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 16/8/2025

Σάββατο 16/8

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 15/8/2025

Παρασκευή 15/8

Ο Manu Chao επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Ο Manu Chao επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

18:00 14/8/2025

Τα τελευταία χρόνια, κάτι … ιδιαίτερο συνδέει τον Manu Chao με τη Θεσσαλονίκη!

Τελευταίο φιλικό της εθνικής με το Μαυροβούνιο

Τελευταίο φιλικό της εθνικής με το Μαυροβούνιο

16:00 14/8/2025

Πού θα δείτε τον αγώνα και τι ώρα

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καλαμαριάς και Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καλαμαριάς και Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς

11:14 14/8/2025

«Ερμής» και «Ίριδα – Κέντρο Γυναικών»

Κλασικά Έπιπλα