Πόσο ασφαλή είναι τα εστιατόρια για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη;

9/10/2018 21:15    Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χ. Ζαβός
Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός


Η κοιλιοκάκη αποτελεί χρόνια ανοσολογική διαταραχή που οφείλεται στην κατανάλωση γλουτένης από ανθρώπους με γενετική προδιάθεση που φέρουν τα γονίδια HLA-DQ2 και HLA-DQ8. Η έκθεση σε ειδικά πεπτίδια της γλουτένης (μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στα σιτηρά) προκαλεί την παραγωγή αυτοαντισωμάτων και χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου που οδηγεί σε ατροφία των λαχνών και σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Αν και αρχικώς θεωρούνταν ως ένα σύνδρομο που αφορούσε μόνο τα παιδιά, η κοιλιοκάκη αναγνωρίζεται πλέον ως μια συνήθης αυτοάνοση συστηματική διαταραχή που αφορά το 1-3% του γενικού πληθυσμού, με συνεχώς αυξανόμενη τάση. 

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς ίχνος γλουτένης. Το γεγονός αυτό γεμίζει τους ασθενείς με ανησυχία όταν αποφασίσουν να γευματίσουν σε εστιατόριο με φίλους ή να πάρουν πρωινό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου τους ευρισκόμενοι σε κάποιο ταξίδι. Η διάθεση στην αγορά φορητών συσκευών ανίχνευσης γλουτένης έδωσε λύση στην ανησυχία αυτή και αύξησε την ασφάλεια των ασθενών που επιλέγουν να γευματίσουν εκτός σπιτιού.




Νέα μελέτη από Αμερική

Στο φετινό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας παρουσιάσθηκαν τα δεδομένα της φορητής συσκευής ανίχνευσης γλουτένης Nima που συνέλεξαν 804 χρήστες σε διάρκεια 18 μηνών. Κάθε τεστ περιλάμβανε ημερομηνία/ώρα, είδος τροφής, επωνυμία εστιατορίου και διεύθυνση, παρουσία/απουσία σήμανσης φαγητού ως ελεύθερο γλουτένης, και παρουσία/απουσία γλουτένης. Τα δεδομένα ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με την περιοχή, την ώρα της ημέρας, το μέσο εισόδημα της περιοχής όπου βρισκόταν το εστιατόριο, το είδος του εστιατορίου και το είδος του φαγητού. 
Συνολικά αναλύθηκαν 5624 τεστ, εκ των οποίων τα 3327 (59%) αφορούσαν βραδινά γεύματα. Το 63% των τεστ έγιναν σε περιοχές με υψηλό εισόδημα, και το 84% των φαγητών που ελέγχθηκαν είχαν σήμανση «ελεύθερα γλουτένης». 

Το 32% των φαγητών που έφεραν σήμανση «ελεύθερα γλουτένης» περιείχαν γλουτένη!

Η παρουσία γλουτένης στα φαγητά που έφεραν την ειδική σήμανση διέφερε ανάλογα με το είδος του γεύματος. Συγκεκριμένα, το 27,2% των πρωινών και το 34% των βραδινών γευμάτων περιείχαν γλουτένη. Το εντυπωσιακότερο εύρημα ήταν ότι η πίτσα και τα ζυμαρικά με σήμανση «ελεύθερα γλουτένης» ήταν περισσότερο πιθανό να περιέχουν ίχνη γλουτένης σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Ειδικότερα, γλουτένη ανιχνεύθηκε στο 53,2% της πίτσας και στο 50,8% των ζυμαρικών! Αντίθετα, τα λαχανικά είχαν τα μικρότερα ποσοστά επιμόλυνσης (23,4%).

Η επιμόλυνση με γλουτένη αφορούσε εξίσου όλα τα εστιατόρια ανεξαρτήτως εισοδήματος του πληθυσμού, εντούτοις, το ποσοστό επιμόλυνσης ήταν μικρότερο στα εστιατόρια που βρίσκονταν στις Δυτικές Αμερικανικές πολιτείες.

Συμπεράσματα

Η μελέτη έδειξε ότι το 1 στα 3 φαγητά των εστιατορίων που φέρουν την ένδειξη «ελεύθερα γλουτένης» περιείχαν τουλάχιστον 20 ppm (δηλαδή ίχνη) γλουτένης. Τα υψηλότερα ποσοστά επιμόλυνσης με γλουτένη που βρέθηκαν στα βραδινά γεύματα πιθανόν να αντανακλούν στην σταδιακή επιμόλυνση των φαγητών χωρίς γλουτένη ή του εξοπλισμού παρασκευής αυτών των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα αυξημένα ποσοστά επιμόλυνσης με γλουτένη που ανευρέθηκαν στις πίτσες και στα ζυμαρικά των εστιατορίων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ασθενείς με κοιλιοκάκη ώστε να τα αποφεύγουν.

Η μελέτη ανήκει στο Πανεπιστήμιο Columbia και βραβεύθηκε στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας με το Lawlor Resident Award.



Βιβλιογραφία 

Lerner BA, et al. Gluten Contamination of restaurant food: Analysis of crowd-sourced data. ACG 2018.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Τουρισμός για όλους: Ιδού οι δικαιούχοι – Βήμα προς βήμα τι να κάνετε

Τουρισμός για όλους: Ιδού οι δικαιούχοι – Βήμα προς βήμα τι να κάνετε

17:39 18/6/2020

tourism4all.gov.gr

Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώνεται το εμβληματικό κτίριο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώνεται το εμβληματικό κτίριο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά

17:28 18/6/2020

τι θα στεγάσει

Έλεγχοι από αύριο στα πλοία για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

Έλεγχοι από αύριο στα πλοία για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

17:20 18/6/2020

Λιμενικό

Θεσσαλονίκη: Τα παιδιά γνωρίζουν τα αξιοθέατα της νέας παραλίας με ένα συναρπαστικό ταξίδι!

Θεσσαλονίκη: Τα παιδιά γνωρίζουν τα αξιοθέατα της νέας παραλίας με ένα συναρπαστικό ταξίδι!

17:13 18/6/2020

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στις 7 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι της επόμενης σχολικής χρονιάς

Στις 7 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι της επόμενης σχολικής χρονιάς

17:11 18/6/2020

υπουργείο παιδείας

Υπόθεση Μαρκέλλας: Σεξουαλικά ήταν τα κίνητρα της αρπαγής - Οι κατηγορίες

Υπόθεση Μαρκέλλας: Σεξουαλικά ήταν τα κίνητρα της αρπαγής - Οι κατηγορίες

17:04 18/6/2020

ίσως πρόκειται για κύκλωμα πορνογραφίας

Νέα ανακάλυψη στον Τύμβο Καστά: Το δεύτερο, ακριβό μυστικό που έκρυβε η Αμφίπολη

Νέα ανακάλυψη στον Τύμβο Καστά: Το δεύτερο, ακριβό μυστικό που έκρυβε η Αμφίπολη

16:55 18/6/2020

Έρχονται στο φως κι άλλα κρυμμένα μυστικά

10/10 ούτε ο πιο φανατικός: Θα βρεις το επάγγελμα 10 ηρώων ελληνικών σειρών που ελάχιστοι θυμούνται;

10/10 ούτε ο πιο φανατικός: Θα βρεις το επάγγελμα 10 ηρώων ελληνικών σειρών που ελάχιστοι θυμούνται;

16:53 18/6/2020

εδω να σε δούμε

«Για να φτάσει ως εκεί, ποιος ξέρει…»: Η πρώτη ατάκα της 35χρονης για την Ιωάννα μετά την επίθεση με το βιτριόλι

«Για να φτάσει ως εκεί, ποιος ξέρει…»: Η πρώτη ατάκα της 35χρονης για την Ιωάννα μετά την επίθεση με το βιτριόλι

16:47 18/6/2020

Η πρώτη ανατριχιαστική ατάκα

Τη βλέπεις και δεν το πιστεύεις: Η Μαρία Μπέη ξανθιά είναι το κάτι άλλο (Pic)

Τη βλέπεις και δεν το πιστεύεις: Η Μαρία Μπέη ξανθιά είναι το κάτι άλλο (Pic)

16:43 18/6/2020

Άλλο κορίτσι...

Κλασικά Έπιπλα