Εορτή του Οσίου Ιλαρίωνος του Μέγα

21/10/2018 00:24    21 Οκτωβρίου
Τη μνήμη του Οσίου Ιλαρίωνος του Μέγα τιμά σήμερα, 21 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας.

Ο Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας γεννήθηκε το 333 μ.Χ., στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Η κωμόπολη στην οποία ανατράφηκε ονομαζόταν Θαβαθά, πέντε μίλια μακριά από τη Γάζα. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι ειδωλολάτρες. Στην επιθυμία τους να σπουδάσουν όσο γίνεται καλύτερα το γιο τους, έστειλαν αυτόν στην Αλεξάνδρεια.

Εκεί, ο Ιλαρίων γνώρισε τη χριστιανική πίστη, την αγάπησε και βαπτίσθηκε χριστιανός. Έγινε μιμητής του Μέγα Αντωνίου και έμεινε αρκετό καιρό κοντά του. Όταν πέθαναν οι γονείς του, γύρισε στην πατρίδα του, διαμοίρασε στους φτωχούς όλη του την κληρονομιά και πήγε στην έρημο.

Εκεί κάποτε συνάντησε ληστές, με τους οποίους είχε τον έξης διδακτικό διάλογο: «Εάν σε συναντούσαν κλέφτες, τον ρώτησαν, τί θα έκανες;» Εκείνος απάντησε: «Τί έχει να φοβηθεί ο γυμνός;». Έπειτα του είπαν: «Αλλά αν σε σκότωναν;». Ο Ιλαρίων απάντησε: «Τόσο το καλύτερο. ο σωματικός θάνατος κλείνει τη νύκτα της παρούσας ζωής και εισάγει στην ανατολή της μέλλουσας ζωής». Οι απαντήσεις του Ιλαρίωνα είχαν σαν αποτέλεσμα τη μετάνοια των ληστών. Ο Ιλαρίων, έλαβε από το Θεό και το χάρισμα να κάνει θαύματα.

Αφού περιόδευσε σε πολλούς τόπους και χώρες, παρέδωσε στο Θεό την ψυχή του, ογδόντα χρονών. Ο Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας έζησε τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του στην Επισκοπή της Πάφου.

Το λείψανο του Οσίου δεν έμεινε για καιρό στην Κύπρο. Οι χριστιανοί της Παλαιστίνης, σαν έμαθαν τον θάνατο του οσίου, έστειλαν εδώ τον μαθητή του Ησύχιο, ο οποίος με τρόπο ανέσκαψε τον τάφο. Χωρίς να τον αντιληφθεί κανένας πήρε τα ιερά λείψανα και τα μετέφερε στην Παλαιστίνη. Εκεί οι χριστιανοί τα εναπέθεσαν με ξεχωριστές τιμές στη Μονή του Μαϊουμά.

Απολυτίκιο:
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Εγκρατείας τη αίγλη λαμπρυνθείς την διάνοιαν, ήστραψας θαυμάτων ακτίνας Ιλαρίων Πατήρ ημών, και γεγονός φωστήρ περιφανής, και στύλος ευσέβειας θεαυγής, καταυγάζων τη ενθέω σου βιοτή, τους πίστει προσιόντας σοι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σου, πάσιν ιάματα.



vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 22/5/2025

Πέμπτη 22/5

Ο Νίκος Οικονομόπουλος στη Θεσσαλονίκη-Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς-Summer Tour 2025

Ο Νίκος Οικονομόπουλος στη Θεσσαλονίκη-Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς-Summer Tour 2025

20:00 21/5/2025

Πέμπτη 19/6

Thessaloniki Street Food Festival 2025: Πενθήμερη Γιορτή για Foodies στη ΔΕΘ

Thessaloniki Street Food Festival 2025: Πενθήμερη Γιορτή για Foodies στη ΔΕΘ

17:00 21/5/2025

21 Μάι - 25 Μάι 2025

Έγκριση χρηματοδότησης ύψους 550.000 ευρώ

Έγκριση χρηματοδότησης ύψους 550.000 ευρώ

13:10 21/5/2025

Για την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Καλαμαριάς από το Πράσινο Ταμείο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 21/5/2025

Τετάρτη 21/5

reworks agora 2025 Πρόγραμμα

reworks agora 2025 Πρόγραμμα

20:00 20/5/2025

10ο επετειακό reworks agora 2025 Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Παραθινούπολη 2025  Φεστιβάλ για Παιδιά στην Πλαζ Αρετσούς στην Καλαμαριά

Πρόγραμμα Παραθινούπολη 2025 Φεστιβάλ για Παιδιά στην Πλαζ Αρετσούς στην Καλαμαριά

17:00 20/5/2025

30 Μάι - 1 Ιούν 2025

Δήμος Καλαμαριάς και ΧΑΝΘ αναβιώνουν το Σχολικό Φεστιβάλ Χάντμπολ

Δήμος Καλαμαριάς και ΧΑΝΘ αναβιώνουν το Σχολικό Φεστιβάλ Χάντμπολ

15:00 20/5/2025

20/05 - 8:00 πμ - 5:00 μμ

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμβουλεύει για τη μετάβαση των παιδιών από τη μια σχολική βαθμίδα στην επόμενη

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμβουλεύει για τη μετάβαση των παιδιών από τη μια σχολική βαθμίδα στην επόμενη

13:00 20/5/2025

21/05 - 5:00 μμ - 6:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 20/5/2025

Τρίτη 20/5

Κλασικά Έπιπλα