ΦΩΤΟ - Βρέθηκαν Κούροι της αρχαϊκής περιόδου και αρχαίο νεκροταφείο

3/11/2018 01:45    Φθιώτιδα
Μπροστά σε μια ακόμη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, βρίσκεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Λοκρίδας έχουν βρεθεί πολλά αρχαία στο παρελθόν.

Όμως κοντά στο συγκεκριμένο σημείο δεν είχε βρεθεί κάτι που να παραπέμπει σε τέτοια ανακάλυψη.

Ενας αγρότης στην περιοχή της Λοκρίδας κατά τη διάρκεια εργασιών στο κτήμα του – συγκεκριμένα φύτευε ρίζες ελιές – χτύπησε αντικείμενο που από την πρόχειρη εκσκαφή που έκανε επρόκειτο για άγαλμα.
 
Αμέσως ενημέρωσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία που έφτασε στο σημείο με τους ειδικούς επιστήμονες – αρχαιολόγους και ανέλαβαν δράση, φέρνοντας στο φως κομμάτια από αγάλματα και μέρος αρχαίου νεκροταφείου. 

Η εύρεση των αρχαίων κρατήθηκε για μέρες επτασφράγιστο μυστικό μέχρι που είδαν το φως του ήλιου τα εντυπωσιακά ευρήματα που παραπέμπουν σε μια σπουδαία ανακάλυψη.
 
Εδώ και δεκαπέντε ημέρες η περιοχή φυλάσσεται και οι επιστήμονες προχωρούν στις ανασκαφές με αρχαιολογικούς ρυθμούς, διαφυλάσσοντας την ασφάλεια του αρχαιολογικού θησαυρού και συλλέγοντας στοιχεία για τον προσδιορισμό της ταυτότητάς του.

kouros.jpg

kouros2.jpg

kouros3.jpg

kouros4.jpg

kouros5.jpg


Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού:

"Κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα, έχουν έρθει στο φως από τα μέσα Οκτωβρίου τέσσερις κορμοί πώρινων αγαλμάτων φυσικού μεγέθους και ένα τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή την υπόδειξη νέας αρχαιολογικής θέσης από ιδιοκτήτη αγροτεμαχίου της κτηματικής περιφέρειας Αταλάντης, όταν κατά τη διάρκεια άροσης, εντόπισε πώρινο κορμό γυμνού ανδρικού αγάλματος αρχαϊκών χρόνων στον τύπο του κούρου (σωζ. ύψους 0.86μ., εικ. 2) και ειδοποίησε άμεσα την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Μετά την παράδοση και μεταφορά του γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κ. Ε. Καράτζαλη ανέθεσε στην αρχαιολόγο κ. Μαρία Παπαγεωργίου τη διεξαγωγή δοκιμαστικών τομών στον αγρό, κατά τη διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκαν κατά χώρα άλλα τρία πώρινα γλυπτά αρχαϊκών χρόνων και τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Στην πρώτη δοκιμαστική τομή στο βόρειο τμήμα του αγροτεμαχίου βρέθηκε πώρινο γλυπτό φυσικού μεγέθους αρχαϊκών χρόνων (σωζ. ύψους 1.22μ.), που σώζεται από την κεφαλή ως το ύψος των μηρών και παριστάνει όρθια, γενειοφόρο μορφή νεαρού άνδρα με προτεταμένο το αριστερό σκέλος. Το παραπάνω γλυπτό βρέθηκε μαζί με τμήμα κάτω κορμού μικρότερου πώρινου αναγλύφου που απεικονίζει ιστάμενη γυμνή ανδρική μορφή από την οσφυϊκή χώρα ως τις κνήμες (σωζ. ύψους 0.82μ.), το οποίο επίσης φέρει συμφυή πλίνθο στην οπίσθια επιφάνεια.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανασκαφικής έρευνας (2/11/18) εντοπίσθηκε ένας ακόμη κούρος σε φυσικό μέγεθος (σωζ. ύψους 0.95μ.) που σώζεται από το ύψος του λαιμού ως τους μηρούς, απεικονίζει γυμνό νέο με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό σκέλος και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η τριεδρική πλίνθος που βρέθηκε ακριβώς δίπλα του πιθανόν ανήκει στο ίδιο γλυπτό.

Η πρόσφατη ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα που έχει διενεργηθεί σε μικρό μόνον τμήμα του αγρού, αποκάλυψε σε βαθύτερα στρώματα από αυτό της ανεύρεσης των αρχαϊκών γλυπτών, οργανωμένο νεκροταφείο στο οποίο μέχρι στιγμής διερευνήθηκαν επτά τάφοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον 5ο αι.π.Χ. ως τον 2ο αι.π.Χ. με αξιόλογα ευρήματα.

Η ύπαρξη του αρχαίου νεκροταφείου σε εγγύτητα με τη σύγχρονη πόλη της Αταλάντης υποδηλώνει ότι πιθανότατα έχει εντοπισθεί τμήμα του οργανωμένου νεκροταφείου του αρχαίου Οπούντα".


Επόμενο Προηγούμενο
 

Η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας χτυπά στην Καλαμαριά στο «Μελίνα Μερκούρη» το φεστιβάλ «Θυμέλη»

Η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας χτυπά στην Καλαμαριά στο «Μελίνα Μερκούρη» το φεστιβάλ «Θυμέλη»

20:06 5/4/2025

7/04 - 8:00 μμ - 13/04 - 11:00 μμ

Yoga με την Πανσέληνο στη Θεσσαλονίκη στο Περίπτερο 6 Δ.Ε.Θ.

Yoga με την Πανσέληνο στη Θεσσαλονίκη στο Περίπτερο 6 Δ.Ε.Θ.

17:24 5/4/2025

Δευτέρα 14/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 5/4/2025

Σάββατο 5/4

Θεσσαλονίκη: Εντός του Απριλίου η ηλεκτρονική πληρωμή για την έκδοση εισιτηρίου στο Μετρό

Θεσσαλονίκη: Εντός του Απριλίου η ηλεκτρονική πληρωμή για την έκδοση εισιτηρίου στο Μετρό

19:17 4/4/2025

Μέσα στον Απρίλιο

Ο Δήμος Καλαμαριάς κοντά στους νέους!

Ο Δήμος Καλαμαριάς κοντά στους νέους!

17:02 4/4/2025

Get Political

Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

14:50 4/4/2025

Εκτιμώμενος χρόνος αποκατάστασης υδροδότησης στις 14:00

Ξεκινά σήμερα η Λατρευτική Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινά σήμερα η Λατρευτική Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

13:00 4/4/2025

Παρασκευή 4/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 4/4/2025

Παρασκευή 4/4

Ο Δήμος Καλαμαριάς γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου

Ο Δήμος Καλαμαριάς γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου

20:00 3/4/2025

Βιβλία, φαντασία, δημιουργία!

Εγκαίνια της έκθεσης με τον γενικό τίτλο: «SPRINGLIGHT»

Εγκαίνια της έκθεσης με τον γενικό τίτλο: «SPRINGLIGHT»

17:00 3/4/2025

3/04 - 13/04

Κλασικά Έπιπλα