Εορτή του Αγίου Φιλίππου του Αποστόλου

14/11/2018 08:07    14 Νοεμβρίου
Τη μνήμη του Αγίου Φιλίππου του Αποστόλου τιμά σήμερα, 14 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας.

Ο Άγιος Φίλιππος ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, απ’ όπου και ο Ανδρέας με τον Πέτρο. Τον κάλεσε μαθητή Του ο ίδιος ο Κύριος, και κατόπιν ο Φίλιππος έφερε στον Κύριο το Ναθαναήλ.

Παραθέτουμε ορισμένα χωρία της Καινής Διαθήκης, στα οποία ο άναγνώστης μπορεί να μάθει περισσότερα για το Φίλιππο, σχετικά με τη ζωή του κοντά στο Χριστό: Ματθ. ι’ -3, Μάρκ. γ’ -18, Λουκ. στ’ -14, Ιωάν. α’ 44-49, Ιωάν. ιβ’ 20-23, Πράξ. α’ 13. Αξίζει, όμως, να αναφέρουμε ένα διάλογο (Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιδ’) που είχε ο Φίλιππος με τον Κύριο… όπου δίνει αφορμή στον Κύριο να φανερώσει ο ίδιος ότι είναι ομοούσιος με τον Πατέρα Θεό.

Είπε λοιπόν ο Φίλιππος: «Κύριε, δείξον ημίν τόν πατέρα καί αρκεί ημίν» (Κύριε, αποκάλυψε μας, δείξε μας τον Πατέρα, και αυτό μας αρκεί).

Και ο Κύριος μεταξύ άλλων του απάντησε: «Ου πιστεύεις ότι εγώ εν τώ πατρί καί ο πατήρ εν εμοί εστι; τά ρήματα ά εγώ λαλώ υμίν, απ᾿ εμαυτού ου λαλώ: ο δέ πατήρ ο εν εμοί μένων αυτός ποιεί τά έργα» (Δεν πιστεύεις, Φίλιππε, ότι εγώ είμαι αχώριστα συνδεδεμένος με τον Πατέρα, ώστε εγώ να είμαι και να μένω μέσα στον Πατέρα και ο Πατέρας να είναι και να μένει μέσα μου; Είμαι δε τόσο πολύ ενωμένος, ώστε αυτά πού σας διδάσκω δεν είναι από τον εαυτό μου. Άλλα ο Πατέρας μου πού μένει μέσα μου, αυτός ενεργεί τα υπερφυσικά έργα).

Η παράδοση αναφέρει ότι ο Φίλιππος κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους και πέθανε μαρτυρικά στην Ιεράπολη της Συρίας.

Το σεπτό σκήνωμα του αποστόλου για πολλά χρόνια στόλισε τον ιερό ναό που είχε κτισθεί στην Ιεράπολη προς τιμή του αγίου. Η δε αγία κάρα του τιμήθηκε από διάφορους αυτοκράτορες, όπως τον Θεοδόσιο, τον Ηράκλειο και άλλους με τις βασιλικές σφραγίδες τους.

Μετά την άλωση της Βασιλίδος των πόλεων από τους Λατίνους κατά το 1204 μ.Χ. το σεπτό λείψανο μεταφέρθηκε στην Κύπρο και για πολλά χρόνια φυλασσόταν στο χωριό Άρσος (Αρσινόη της Πάφου) στον ιερό ναό που κτίστηκε εκεί προς τιμή του αποστόλου. Αργότερα ένα μέρος των λειψάνων για ευλογία διανεμήθηκε σε διάφορα μέρη. Η θήκη δε με την ιερή κάρα προ του 1788 μ.Χ. για μεγαλύτερη ασφάλεια μετακομίσθηκε στην Ιερά Μονή του Σταυρού στο Όμοδος και εκεί φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Απολυτίκιο:
Ήχος γ’.
Απόστολε Άγιε Φίλιππε, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταίς ψυχαίς ημών



vimaorthodoxias
Επόμενο Προηγούμενο
 
Τραγικό - Μητέρα και γιος σκοτώθηκαν σε τροχαίο

Τραγικό - Μητέρα και γιος σκοτώθηκαν σε τροχαίο

16:34 7/8/2026

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή

Ελέγχουν τις παραλίες με drones για παραβάσεις - Μεγάλα πρόστιμα (βιντεο)

Ελέγχουν τις παραλίες με drones για παραβάσεις - Μεγάλα πρόστιμα (βιντεο)

16:31 7/8/2026

τι βρήκαν στη Χαλκιδική

Καλαμαριά - Χάρτης: Πως θα συνδέονται τα λεωφορεία με το μετρό - Τι αλλάζει στις γραμμές

Καλαμαριά - Χάρτης: Πως θα συνδέονται τα λεωφορεία με το μετρό - Τι αλλάζει στις γραμμές

16:14 7/8/2026

Νέα κυκλική σύνδεση 06Α – 06Β

Καλαμαριά: Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (φωτο)

Καλαμαριά: Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (φωτο)

15:59 7/8/2026

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα εορτάστηκε..

Καλαμαριά: Το γεφυράκι του Φοίνικα η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των κατοίκων!

Καλαμαριά: Το γεφυράκι του Φοίνικα η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των κατοίκων!

15:17 7/8/2026

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες

Καλαμαριά: Συνεχίζονται οι δράσεις για το πάρκο Κατράκη ''Δεν είναι ανάπλαση είναι υποβάθμιση''

Καλαμαριά: Συνεχίζονται οι δράσεις για το πάρκο Κατράκη ''Δεν είναι ανάπλαση είναι υποβάθμιση''

22:43 6/8/2026

νεότερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε εχθές

Ταχιάος από Καλαμαριά: Ξεκινούν βραδινά δοκιμαστικά δρομολόγια του μετρό

Ταχιάος από Καλαμαριά: Ξεκινούν βραδινά δοκιμαστικά δρομολόγια του μετρό

22:17 6/8/2026

αυτό που ονομάζουμε “ trial run”

Κλασικά Έπιπλα