Αντιπυρετικά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

15/11/2018 10:38    για τη σωστή τους χρήση
Πυρετός. Αποτελεί τον «αμυντικό μηχανισμό» του οργανισμού μας απέναντι στους παθογόνους εισβολείς. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι συνιστά ουσιαστικά ένα «όπλο» άμυνας του οργανισμού μας, ταυτόχρονα μας προκαλεί μεγάλη δυσφορία.

Προκειμένου να αισθανθούμε καλύτερα και να ανακουφιστούμε, καταφεύγουμε σε μια σειρά από λύσεις, με τα αντιπυρετικά να αποτελούν σήμερα τον βασικό τρόπο αντιμετώπισης του πυρετού.

Η αλήθεια είναι, όμως, πως προτού χρησιμοποιήσουμε ένα αντιπυρετικό, καλό είναι να έχουμε κατά νου ορισμένες πληροφορίες αναφορικά με τη σωστή χρήση του. Πότε πρέπει να λαμβάνουμε αντιπυρετικά; Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη λήψη τους; Οι ερωτήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έχουν σίγουρα σημασία για την υγεία μας.

Πότε μπορούμε να πάρουμε ένα αντιπυρετικό

Ο πυρετός διαπιστώνεται όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάνει ή ξεπερνά τους 37,5 βαθμούς Κελσίου. Επειδή ακριβώς, λοιπόν, ο πυρετός συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, καλό είναι να μην αναλαμβάνουμε δραστικά μέτρα από τη στιγμή που παρατηρούμε μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας του σώματός μας. Μόλις αρχίσει να ξεπερνά 37,5 βαθμούς Κελσίου και μόλις αισθανθούμε ρίγη ή πόνους στο σώμα, τότε είναι καλό να στραφούμε σε ένα αντιπυρετικό για τη γρήγορη ανακούφισή μας.

Η αντιμετώπιση του πυρετού και των πόνων

Επειδή, όπως προαναφέραμε, ο πυρετός συνοδεύεται συχνά από πόνους στο σώμα, μπορούμε να λάβουμε ένα παυσίπονο-αντιπυρετικό με παρακεταμόλη, προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα. Η αναλγητική και αντιπυρετική του δράση, θα μας βοηθήσει.

Τα αντιπυρετικά και τα παιδιά

Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, για βρέφη κάτω των τριών μηνών η λήψη αντιπυρετικών πρέπει να γίνεται μόνο έπειτα από συμβουλή γιατρού, ενώ για ένα παιδί ηλικίας έξι ετών και κάτω, καλό είναι να περάσουν περίπου έξι ώρες από τη στιγμή λήψης του φαρμάκου, προκειμένου να λάβει το επόμενο. Φυσικά, είναι σημαντικό να στραφείτε σε ειδικά προϊόντα για παιδιά, όπως ένα παιδικό υπόθετο ή ένα παιδικό σιρόπι με ευχάριστη γεύση.

Προσοχή στα αντιβιοτικά

Τέλος, μην ξεχνάτε πως τα αντιβιοτικά δεν είναι αντιπυρετικά και για να τα λάβετε πρέπει ζητήσετε πρώτα τη γνώμη του γιατρού σας. Πολλές φορές η λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική οδηγία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό σας.

Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε ή να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν διαπιστώσετε πως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, πόσω μάλλον όταν είναι έντονα και συνοδεύονται από έντονο βήχα. Ένας ειδικός θα σας καθοδηγήσει και θα σας προτείνει να ακολουθήσετε την καλύτερη για την περίπτωσή σας αγωγή, προκειμένου να αντιμετωπίσετε με ασφάλεια το πρόβλημα υγείας σας.


depon

Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλασικά Έπιπλα