Ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

18/11/2018 18:27    υπουργείο εξωτερικών

Έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χακίμ Ακσόι, «οι έρευνες για φυσικό αέριο που ξεκίνησε η η Exxon Mobil σε συνεργασία στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Aυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος».

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι όλοι όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκει και στις δυο πλευρές , υπογραμμίζοντας στην ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την αφορμή , επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Όπως και στο παρελθόν, θα προχωρήσουμε στα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα ώστε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες έχει αδειοδοτήσει η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου προς την Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

turk


«Παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» υποστηρίζει το Ψευδοκράτος

Το «υπουργείο εξωτερικών» των κατεχομένων σημειώνει πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει τις «μονομερείς και παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο «παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ακόμη αναφέρει πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία αναφέρει πως θέλει οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν από εκεί όπου έμειναν, έχει σοβαρή αδυναμία στο να μοιραστεί τον πλούτο του νησιού, κάτι που είναι εκ των ων ουκ άνευ σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει απάντηση σε όλες τις εκκλήσεις που έχουμε κάνει για την από κοινού διαχείριση αυτών των πόρων και για συνεργασία μεταξύ μας θα έχει ως αποτέλεσμα άλλη μια ευκαιρία να χαθεί», σημειώνει και προσθέτει πως ως εκ τούτου είναι αναπόφευκτο η τουρκοκυπριακή πλευρά να ξεκινήσει γεωτρήσεις «στα σημεία που αδειοδοτήθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Το «υπουργείο εξωτερικών» αναφέρει ακόμη πως είναι ξεκάθαρο πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, προσπαθεί να περιλάβει στις συμμαχίες του με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και στις ΗΠΑ.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση απορρίπτει την προσφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς για το φυσικό αέριο εδώ και χρόνια. Αντί τούτου συνεχίζει τις μονομερείς τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω συμφωνιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τώρα προσπαθεί να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία», σημειώνει.

Λευκωσία: Η καλύτερη απάντηση είναι το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 10

Ο  Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στο protothema.gr πως "το μόνο σχόλιο που πρέπει να γίνει είναι ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά, με βάση όσα επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα. Ως γνωστό πρόκειται για πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας -που ενεργεί εκ μέρους όλων των πολιτών της, ενός συντεταγμένου κράτους, μέλους του ΟΗΕ, που ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα, τα οποία αναγνωρίζονται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και στη βάση της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θαλάσσης του ΟΗΕ". 

«Η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές και τουρκοκυπριακές απειλές είναι η παρουσία του γεωτρύπανου της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό ανέφερε, νωρίτερα, στο protothema.gr, κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία που κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών. 

Σημείωσε, ακόμη,  ότι οι τουρκικες προκλήσεις αντιμετωπιζονται με ψυχραιμία και σε συνεργασία με τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.



protothema

Επόμενο Προηγούμενο
 

Η 4η Λευκή Νύχτα Θερμαϊκού

Η 4η Λευκή Νύχτα Θερμαϊκού

12:54 22/4/2025

Σάββατο 17/5

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

12:43 22/4/2025

23/04 - 4/05

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 22/4/2025

Τρίτη 22/4

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: Παράσταση Μπαλέτου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»: Παράσταση Μπαλέτου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

18:00 21/4/2025

Κυριακή 18/5

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 21/4/2025

Δευτέρα 21/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμαριά

09:00 20/4/2025

Κυριακή του Πάσχα 20/4

Η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώνεται σε θερμοκήπιο με χιλιάδες δωρεάν φυτά

Η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώνεται σε θερμοκήπιο με χιλιάδες δωρεάν φυτά

16:00 19/4/2025

Μια πρωτοβουλία για το περιβάλλον και την κοινότητα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Μ. Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Μ. Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 19/4/2025

Μ. Σάββατο 19/4

Οδηγίες για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στις αργίες του Πάσχα

Οδηγίες για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στις αργίες του Πάσχα

18:00 18/4/2025

Έκκληση σε κατοίκους και επιχειρηματίες

Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, για την περιφορά των επιταφίων

Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, για την περιφορά των επιταφίων

15:34 18/4/2025

Στην πλατεία Αριστοτέλους θα συναντηθούν και φέτος

Κλασικά Έπιπλα