Δωρεάν το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

17/10/2017 10:19    Ενας στους τέσσερις θα νοσήσει
Την αξία του δια βίου εμβολιασμού και τα ανεκτίμητα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο, τόνισαν ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας για τον έρπητα ζωστήρα, με σύνθημα, «Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Εμβολιάσου σήμερα».

Η εκστρατεία ενημέρωσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχει ως βασικό σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις επιστημονικές και κοινωνικές παραμέτρους που σχετίζονται με τον έρπητα ζωστήρα, τις επιπλοκές που προκαλεί σε υψηλό ποσοστό, αλλά και για την πρόληψη της εκδήλωσης της ασθένειας μέσω του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός εντοπίζεται στο 95% των ενηλίκων (σε όλους όσους έχουν περάσει ανεμοβλογιά), και εκτιμάται ότι 1 στα 4 άτομα θα αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα στη ζωή τους. Η πιθανότητα εμφάνισης και η σοβαρότητα της λοίμωξης αυξάνουν δραματικά μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται αντίστοιχα η διάρκεια του πόνου που προκαλεί η νόσος, με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνή η μεθερπητική νευραλγία (πόνος πέραν του μηνός από την έναρξη του επεισοδίου έρπητα ζωστήρα).

Επιπλέον, μερικοί ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από σοβαρές εκδηλώσεις και επιπλοκές: Είναι χαρακτηριστικό, ότι τουλάχιστον 1 στους 10 ασθενείς με έρπητα ζωστήρα θα αναπτύξει βλάβες στον οφθαλμό και οι μισοί από αυτούς θα υποφέρουν από χρόνια οφθαλμική νόσο και κίνδυνο απώλειας όρασης. Επίσης, άτομα που είχαν περάσει επεισόδιο έρπητα ζωστήρα, το επόμενο 6μηνο έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, οι ενήλικες έχουν και εκείνοι ανάγκη θωράκισης του οργανισμού τους από διάφορα λοιμώδη νοσήματα μέσω των εμβολιασμών, αναλόγως των υποκείμενων ασθενειών που έχουν, της ηλικίας, του τρόπου ζωής και του επαγγέλματός τους. Στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών, υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τα απαραίτητα εμβόλια των ενηλίκων, όπως και των παιδιών. Ειδικότερα για τον έρπητα ζωστήρα, όπως είπε, γνωρίζουμε ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, η επίπτωση υπολογίζεται σε 13-15 περιστατικά ανά 1.000 ενηλίκους κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή και κοκίτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών) και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία.



ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Πότε θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα ΣΤ΄ διμήνου 2017

Καλαμαριά: Πότε θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα ΣΤ΄ διμήνου 2017

12:43 18/1/2018

Αντιδημαρχία Κονωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας

«Επίπεδο θάλασσας» από υδρογονάνθρακες βρέθηκε στον Τιτάνα!

«Επίπεδο θάλασσας» από υδρογονάνθρακες βρέθηκε στον Τιτάνα!

12:39 18/1/2018

ΦΩΤΟ NASA

Έρχεται το VAR στη Superleague!

Έρχεται το VAR στη Superleague!

12:37 18/1/2018

Video Assistant Replay

Οι επαγγελματίες της Καλαμαριάς δεν κάνουν εκπτώσεις στο θέμα της Μακεδονίας

Οι επαγγελματίες της Καλαμαριάς δεν κάνουν εκπτώσεις στο θέμα της Μακεδονίας

12:20 18/1/2018

εμπορικός σύλλογος ΕΡΜΗΣ

Σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς

Σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς

10:02 11/1/2018

1η τακτική συνεδρίαση

Καλαμαρια - Κατάρτιση του Στρατολογικού Πίνακα των Αρρένων που γεννήθηκαν 2002

Καλαμαρια - Κατάρτιση του Στρατολογικού Πίνακα των Αρρένων που γεννήθηκαν 2002

09:58 11/1/2018

Παρακαλούμε να ενημερωθούν οι μαθητές...

Νέο πληροφοριακό σύστημα «ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Νέο πληροφοριακό σύστημα «ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΩΝ»

09:24 11/1/2018

22/1/2018 ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Καλαμαριά - Δημόσια κλήρωση μεταξύ των Δημοτικών συμβούλων

Καλαμαριά - Δημόσια κλήρωση μεταξύ των Δημοτικών συμβούλων

00:39 3/1/2018

για την συγκρότηση επιτροπών για το έτος 2018

Αλλαγές σε Ο.Τ.Α. και Νομικά Πρόσωπα αυτών με 2 νόμους

Αλλαγές σε Ο.Τ.Α. και Νομικά Πρόσωπα αυτών με 2 νόμους

00:34 3/1/2018

Ανάλυση

Εντός του μήνα η προκήρυξη για 8.171 μόνιμους στους δήμους

Εντός του μήνα η προκήρυξη για 8.171 μόνιμους στους δήμους

00:29 3/1/2018

ΑΣΕΠ

Κλασικά Έπιπλα