Δωρεάν το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

17/10/2017 10:19    Ενας στους τέσσερις θα νοσήσει
Την αξία του δια βίου εμβολιασμού και τα ανεκτίμητα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο, τόνισαν ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας για τον έρπητα ζωστήρα, με σύνθημα, «Μην αφήσεις τον έρπητα ζωστήρα να κάνει τη ζωή σου ανυπόφορη. Εμβολιάσου σήμερα».

Η εκστρατεία ενημέρωσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχει ως βασικό σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις επιστημονικές και κοινωνικές παραμέτρους που σχετίζονται με τον έρπητα ζωστήρα, τις επιπλοκές που προκαλεί σε υψηλό ποσοστό, αλλά και για την πρόληψη της εκδήλωσης της ασθένειας μέσω του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός εντοπίζεται στο 95% των ενηλίκων (σε όλους όσους έχουν περάσει ανεμοβλογιά), και εκτιμάται ότι 1 στα 4 άτομα θα αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα στη ζωή τους. Η πιθανότητα εμφάνισης και η σοβαρότητα της λοίμωξης αυξάνουν δραματικά μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται αντίστοιχα η διάρκεια του πόνου που προκαλεί η νόσος, με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνή η μεθερπητική νευραλγία (πόνος πέραν του μηνός από την έναρξη του επεισοδίου έρπητα ζωστήρα).

Επιπλέον, μερικοί ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από σοβαρές εκδηλώσεις και επιπλοκές: Είναι χαρακτηριστικό, ότι τουλάχιστον 1 στους 10 ασθενείς με έρπητα ζωστήρα θα αναπτύξει βλάβες στον οφθαλμό και οι μισοί από αυτούς θα υποφέρουν από χρόνια οφθαλμική νόσο και κίνδυνο απώλειας όρασης. Επίσης, άτομα που είχαν περάσει επεισόδιο έρπητα ζωστήρα, το επόμενο 6μηνο έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, οι ενήλικες έχουν και εκείνοι ανάγκη θωράκισης του οργανισμού τους από διάφορα λοιμώδη νοσήματα μέσω των εμβολιασμών, αναλόγως των υποκείμενων ασθενειών που έχουν, της ηλικίας, του τρόπου ζωής και του επαγγέλματός τους. Στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών, υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για τα απαραίτητα εμβόλια των ενηλίκων, όπως και των παιδιών. Ειδικότερα για τον έρπητα ζωστήρα, όπως είπε, γνωρίζουμε ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, η επίπτωση υπολογίζεται σε 13-15 περιστατικά ανά 1.000 ενηλίκους κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή και κοκίτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών) και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία.



ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων (Τυποποίησης)

Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων (Τυποποίησης)

11:02 14/10/2017

14 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορητικής Φροντίδας

Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορητικής Φροντίδας

10:55 14/10/2017

κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου

Εορτή των Αγίων Ναζαρίου, Προτασίου, Γερβασίου και Κελσίου

Εορτή των Αγίων Ναζαρίου, Προτασίου, Γερβασίου και Κελσίου

10:49 14/10/2017

14 Οκτωβρίου

2 άτομα ζητούνται στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αμυνταίου

2 άτομα ζητούνται στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αμυνταίου

04:51 12/10/2017

με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου

Από σήμερα Πέμπτη οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα

Από σήμερα Πέμπτη οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα

04:45 12/10/2017

ΟΑΕΔ

Γκρεμίζουν για να ξαναχτίσουν... μικρότερο το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Γκρεμίζουν για να ξαναχτίσουν... μικρότερο το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

04:25 12/10/2017

Φαινόμενα καταστρατήγησης εντόπισε η ΔΕΗ – Έρχονται και περιουσιακά κριτήρια

Πρόσληψη εθνοφυλάκων με ημερήσια αποζημίωση - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόσληψη εθνοφυλάκων με ημερήσια αποζημίωση - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

04:21 12/10/2017

για την φύλαξη στρατοπέδων στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κονσέρβα με σαρδέλες «Lucas»

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κονσέρβα με σαρδέλες «Lucas»

04:17 12/10/2017

ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

04:14 12/10/2017

Πέμπτη

Σεισμός 5R ανατολικά της Αλοννήσου

Σεισμός 5R ανατολικά της Αλοννήσου

04:05 12/10/2017

Δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές

Κλασικά Έπιπλα