Πρώτος νεκρός από τη γρίπη στην Ελλάδα

1/12/2018 03:03    ΚΕΕΛΠΝΟ
Τον πρώτο θάνατο για φέτος από επιβεβαιωμένη γρίπη, εξαιτίας των επιπλοκών της, κατέγραψε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πρόκειται για έναν άνδρα 49 ετών ο οποίος παρότι ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν είχε εμβολιαστεί. Ο ασθενής είχε προσβληθεί από στέλεχος ιού τύπου Α και είχε νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη, είναι ο Α που ευθύνεται για τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και οι Β και C.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να κάνουν προβλέψεις για τη φετινή γρίπη, αλλά επισημαίνουν ότι τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται σταδιακά πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κορυφώνονται τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο και εξασθενούν στα μέσα Μαρτίου.

Όπως προκύπτει από τα εβδομαδιαία στοιχειά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την εβδομάδα 19 - 25 Νοεμβρίου οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γρίπης ήταν ελάχιστες.

Την ίδια εβδομάδα έφτασαν για εξέταση και πιθανή ταυτοποίηση του ιού της γρίπης στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, 42 δείγματα, από τα οποία όμως κανένα δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Παρότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι καλό να γίνεται κυρίως τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα και απ' όσους έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εμβόλιο που υπάρχει φέτος, είναι ασφαλές σύμφωνα με τους ειδικούς και περιέχει συγκεκριμένα στελέχη του ιού, ακολουθώντας με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού. Παρότι δεν παρέχει απόλυτη προστασία από τους ιούς της γρίπης, η προστασία που επιτυγχάνει αγγίζει ποσοστά που προσεγγίζουν το 70%. Όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καταλήγουν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι η κλασικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής , όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συγχρωτισμού, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη της γρίπης, στον έλεγχο της διασποράς του ιού και των επιπλοκών της.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης

06:03 21/9/2017

καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ

Εορτή του Αγίου Προφήτου Ιωνά

Εορτή του Αγίου Προφήτου Ιωνά

06:01 21/9/2017

21 Σεπτεμβρίου

Καλαμαριά ο καιρός σήμερα

Καλαμαριά ο καιρός σήμερα

00:46 21/9/2017

σήμερα Πέμπτη

Δημιουργείται εθνικό μητρώο δοτών μυελού των οστών για μεταμοσχεύσεις

Δημιουργείται εθνικό μητρώο δοτών μυελού των οστών για μεταμοσχεύσεις

17:04 20/9/2017

Για πρώτη φορά στη χώρα μας

Πέντε πράγματα που «σκοτώνουν» το σπέρμα

Πέντε πράγματα που «σκοτώνουν» το σπέρμα

16:59 20/9/2017

Η υπογονιμότητα στους άνδρες είναι σε άνοδο, σύμφωνα με αρκετές έρευνες

Δ. Νεάπολης- Συκεών: Με γοργούς ρυθμούς η ασφαλτόστρωση στα Πεύκα

Δ. Νεάπολης- Συκεών: Με γοργούς ρυθμούς η ασφαλτόστρωση στα Πεύκα

16:51 20/9/2017

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα οδοποιίας...

Απομάκρυνση ιχθυοτροφείου ζητούν κάτοικοι στη Σιθωνία

Απομάκρυνση ιχθυοτροφείου ζητούν κάτοικοι στη Σιθωνία

16:49 20/9/2017

Χαλκιδική

ΚΘΒΕ: Συνεχίζονται οι εγγραφές για τα Θεατρικά Εργαστήρια

ΚΘΒΕ: Συνεχίζονται οι εγγραφές για τα Θεατρικά Εργαστήρια

16:38 20/9/2017

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Αποκεφάλισε μωρό και περιφερόταν με το κομμένο κεφάλι

Αποκεφάλισε μωρό και περιφερόταν με το κομμένο κεφάλι

15:45 20/9/2017

«Καθόταν στο ποδηλατάκι της όταν την άρπαξε και την τράβηξε στην κουζίνα»

26 άτομα Τακτικού Προσωπικού στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.

26 άτομα Τακτικού Προσωπικού στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.

15:13 20/9/2017

Προκήρυξη

Κλασικά Έπιπλα