Κλιματική αλλαγή: Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρή

3/12/2018 03:15    ΟΗΕ
Οι επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος "δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρές" και πρέπει η διεθνής κοινότητα να "κάνει πολύ περισσότερα" για την καταπολέμησή της, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα Πατρίτσια Εσπινόζα, πρώτη ημέρα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η φετινή χρονιά θα πρέπει να είναι μια από τις τέσσερις πιο ζεστές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα φθάνουν σε επίπεδο ρεκόρ και οι ρυπογόνες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται", τόνισε η Εσπινόζα. Αυτή η πραγματικότητα μάς λέει ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα. Η COP24 πρέπει να το καταστήσει δυνατό". Καιρικές καταστροφές, επιπτώσεις στην υγεία και στις γεωργικές παραγωγές, επίπεδα ρεκόρ του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα... Η διαταραχή του κλίματος πλήττει "ήδη κοινότητες σε όλο τον πλανήτη" και τα "θύματα, οι καταστροφές, τα δεινά" που προκύπτουν, καθιστούν το έργο μας πιο επιτακτικό".

Ενώπιον και του κόκκινου συναγερμού που σήμαναν πρόσφατα οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC/Giec), οι αντιπροσωπείες σχεδόν 200 χωρών που συνεδριάζουν προσπαθώντας να θέσουν σε τροχιά τη συμφωνία του Παρισιού, καλούνται να "κάνουν πολύ περισσότερα" για να περιορίσουν τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος, παρά τις αντιξοότητες που δεν ευνοούν μια φιλόδοξη αντιμετώπιση.

Με τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, ο κόσμος δεσμεύτηκε να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, και στην ιδανική περίπτωση στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Και η πρόσφατη έκθεση της IPCC υπογράμμισε την "σαφή" διαφορά των επιπτώσεων μεταξύ των δύο αυτών στόχων, τόσο όσον αφορά τους καύσωνες όσο και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Ωστόσο, με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σήμερα από όσους υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού, ίσως ο κόσμος οδεύει προς μια αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ ο πλανήτης έχει ήδη κερδίσει έναν βαθμό Κελσίου, θα έπρεπε για να μείνει κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι εκπομπές CO2 να μειωθούν σχεδόν κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με την IPCC.

Σε μια ασυνήθιστη δήλωση, οι πρόεδροι των τεσσάρων προηγούμενων COP, ανάμεσά τους ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς, πρόεδρος της COP21 το 2015 που είχε πετύχει τη συμφωνία του Παρισιού, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα "ρητό μήνυμα" για τις φιλοδοξίες της. Κάθε καθυστέρηση στη δράση "απλά θα καταστήσει πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής".



ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Χωρίς νερό τη Μεγάλη Δευτέρα περιοχές του Δήμου Καλαμαριάς

Χωρίς νερό τη Μεγάλη Δευτέρα περιοχές του Δήμου Καλαμαριάς

17:00 13/4/2025

Μ. Δευτέρα 14/4

Inspire Project 2025 στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Inspire Project 2025 στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

17:00 13/4/2025

11 Απρ - 1 Ιούν 2025

Δήμας: Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026 θα λειτουργήσουν οι πέντε σταθμοί του μετρό προς Καλαμαριά

Δήμας: Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026 θα λειτουργήσουν οι πέντε σταθμοί του μετρό προς Καλαμαριά

14:00 13/4/2025

Σε μία αποκάλυψη για το μετρό Θεσσαλονίκης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 13/4/2025

Κυριακή 13/4

Μια παράσταση για τη θάλασσα, δίπλα στη θάλασσα

Μια παράσταση για τη θάλασσα, δίπλα στη θάλασσα

19:00 12/4/2025

Ταξίδι στον κόσμο του Νίκου Καββαδία στο Remezzo στις 13/04 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

“Λαζαράκια” στο Δημαρχείο της Καλαμαριάς

“Λαζαράκια” στο Δημαρχείο της Καλαμαριάς

18:00 12/4/2025

«Ήρθ’ ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια»

Ο αθλητισμός «καρφώνει» στην Καλαμαριά

Ο αθλητισμός «καρφώνει» στην Καλαμαριά

16:00 12/4/2025

Διήμερο γεμάτο μπάσκετ στο ΔΑΚ

Θεσσαλονίκη: Από Ιούνιο τα έργα στην Πλατεία Ελευθερίας

Θεσσαλονίκη: Από Ιούνιο τα έργα στην Πλατεία Ελευθερίας

15:00 12/4/2025

Πότε κλείνει το πάρκινγκ

Κύπελλο Ελλάδος: Στις 17 Μαΐου με ξένους διαιτητές ο τελικός

Κύπελλο Ελλάδος: Στις 17 Μαΐου με ξένους διαιτητές ο τελικός

12:00 12/4/2025

Στο ΟΑΚΑ αναμένεται να βρεθούν πάνω από 45.000 φίλαθλοι

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 12/4/2025

Σάββατο 12/4

Κλασικά Έπιπλα