Αύριο οι Μωμόγεροι στην Καλαμαριά

29/12/2018 07:16     θα αναβιώσουν τα Μωμο΄έρια
Ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς “οι ΜΙΘΡΙΟΙ” σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» και τον Δήμο Καλαμαριάς αναβιώνουν φέτος το εθιμικό δρώμενο των Ελλήνων του Πόντου «Μωμο΄έρια».

Αύριο Κυριακή 30 Δεκεμβρίου στις 11:30 στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, μπροστά στο Δημαρχείο

Μώμος ήταν ο Θεός του γέλιου και της σάτιρας, η προσωποποίηση της μομφής και της κατηγορίας. Οι ιερείς του Μώμου, οι ακόλουθοί του, είναι οι Μωμόγεροι.

Τα Μωμο΄έρια κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια) επισκέπτονται ένα προς ένα τα σπίτια του χωριού ακολουθούμενοι από τους θεατές που συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα: «κλέβοντας» τις Νύφες, βάζοντας φωτιά στο σακί με τα άχυρα που μεταφέρει στην πλάτη του ο Γέρος, χορεύοντας μαζί με τους τελεστές του εθίμου, τραγουδώντας, πίνοντας τσίπουρο ή κρασί και απολαμβάνοντας τα εδέσματα που προσφέρει ο κάθε σπιτονοικοκύρης.

Το εθιμικό δρώμενο πραγματοποιείται σε πλατείες, δρόμους και αυλές σπιτιών. Η ολοκληρωμένη μορφή του περιλαμβάνει, μαζί με τον Κορυφαίο, δώδεκα (12) χορευτές που «ορχούνται και άδουν», τη θεατρική ομάδα (με τους αυτοσχέδιους διαλόγους), Γέρων, Γραία, Γιατρόν, Διάβολον, Νύφεν (δύο), Τσανταρμάς (εκτελεστική και δικαστική εξουσία) κ.ά. και τους μουσικούς (λύρα, αγγείον, ταούλ). Όλοι είναι μεταμφιεσμένοι.

Σήμερα το δρώμενο συνεχίζεται διατηρώντας όχι μόνο τον ψυχαγωγικό αλλά και τον ευετηριακό, γονιμικό, μαγικοθρησκευτικό του χαρακτήρα.

Το Μάρτιο του 2015 οι Μωμόγεροι έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και στις 30 Νοεμβρίου 2016, εντάχθηκαν στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, της UNESCO.

Ο ζωντανός λαϊκός πολιτισμός των Ποντίων αναδεικνύεται σε πολύτιμο κεφάλαιο της Ιστορίας και της Λαογραφίας μας και λαμπρό παράδειγμα λαού προσηλωμένου στην παράδοσή του. Ο μυθικός Θεός Μώμος με την τέλεση του δρωμένου «βρίσκεται» και πάλι ανάμεσά μας και μας χαρίζει το ειρωνικό του χαμόγελο. Μας υπενθυμίζει τις αδυναμίες μας αλλά και τη δύναμη της συλλογικής έκφρασης.

Επιμέλεια-Διδασκαλία: Κώστας Αλεξανδρίδης



Επόμενο Προηγούμενο
 

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 17/7/2025

Από 17 Ιουλίου έως και Τετάρτη 23 Ιουλίου

Η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώθηκε σε γήπεδο με άμμο

Η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώθηκε σε γήπεδο με άμμο

14:04 17/7/2025

Για το μεγάλο πολυαθλητικό γεγονός του καλοκαιριού

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) του Δήμου Καλαμαριάς

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) του Δήμου Καλαμαριάς

12:23 17/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 17/7/2025

Πέμπτη 17/7

Η Πλαζ Αρετσούς σε ρυθμούς Bob Dylan!

Η Πλαζ Αρετσούς σε ρυθμούς Bob Dylan!

20:00 16/7/2025

17/07 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 16/7/2025

Τετάρτη 167

Άμεση κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμαριάς για την απομάκρυνση φιδιού

Άμεση κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμαριάς για την απομάκρυνση φιδιού

20:00 15/7/2025

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμαριάς

Η Μαρία Κωστράκη στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Η Μαρία Κωστράκη στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

17:30 15/7/2025

Τετάρτη 16 Ιούλ 2025

Museum Summer Skills 2025: Δημιουργική Απασχόληση από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Museum Summer Skills 2025: Δημιουργική Απασχόληση από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

15:00 15/7/2025

16 Ιούν - 1 Αυγ 2025

Άρχισαν οι θερινές εκπτώσεις

Άρχισαν οι θερινές εκπτώσεις

11:27 15/7/2025

Ποια Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα

Κλασικά Έπιπλα