Στοματικό σεξ και κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος

20/10/2017 14:32    Iδίως στους άνδρες
Οι άνδρες που καπνίζουν και είχαν πέντε ή παραπάνω συντρόφους με τους οποίους έκαναν και στοματικό σεξ, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος και του λαιμού λόγω της έκθεσής τους στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 0,7% των ανδρών και το 0,2% των γυναικών κινδυνεύουν να πάθουν αυτού του είδους τον καρκίνο στη ζωή τους, συνεπώς ο κίνδυνος παραμένει μικρός. Ο κίνδυνος είναι μικρότερος για τις γυναίκες, για τους μη καπνιστές και για όσους είχαν λιγότερους από πέντε συντρόφους με τους οποίους έκαναν στοματικό σεξ στη διάρκεια της ζωής τους.

Ο HPV, που μεταδίδεται κυρίως μέσω του στοματικού σεξ, προκαλεί περίπου το 70% των καρκίνων του στόματος και του λαιμού, συνήθως στη βάση της γλώσσας, στο πίσω μέρος του λαιμού και στις αμυγδαλές. Πάνω από το 80% των περιστατικών αφορούν άνδρες. Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη HPV, αλλά μόνο λίγα είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο (επίσης της μήτρας, του πρωκτού και του πέους). Οι περισσότεροι καρκίνοι του λαιμού (άνω του 90%) προκαλούνται από τον HPV 16. 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια 'Αμπερ Ντ'Σούζα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Annals of Oncology" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 13.100 ανθρώπους ηλικίας 20 έως 69 ετών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν στοματικό σεξ στη ζωή τους και βρήκαμε ότι η μόλυνση της στοματικής κοιλότητας με τον HPV που προκαλεί καρκίνο, είναι σπάνια στις γυναίκες, άσχετα με το πόσους συντρόφους είχαν. Εξίσου σπάνια είναι η μόλυνση σε άνδρες που δεν καπνίζουν και είχαν λίγους συντρόφους με τους οποίους είχαν κάνει στοματικό σεξ. Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς και όσο αυξάνει ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων, τόσο αυξάνει και η πιθανότητα λοίμωξης με καρκινογόνο HPV», δήλωσε η δρ Σούζα.

Σύμφωνα με την μελέτη, τον μικρότερο κίνδυνο για μόλυνση με καρκινογόνο είδος HPV έχουν οι γυναίκες που είχαν μόνο έναν ή κανέναν σύντροφο με τον οποίο έκαναν στοματικό σεξ: μολύνονται το 1,8% των καπνιστριών και το 0,5% των μη καπνιστριών.

Αντίστοιχα, ο μικρότερος κίνδυνος στους άνδρες (1,5%) είναι για τους μη καπνιστές με έναν ή κανέναν σεξουαλικό σύντροφο με στοματικό σεξ, ποσοστό που αυξάνεται στο 4% για όσους είχαν δύο έως τέσσερις τέτοιους συντρόφους. Το μεγαλύτερο ποσοστό (15%) είναι μεταξύ των καπνιστών ανδρών με πάνω από πέντε συντρόφους.

Παρόλο που ο ο καρκίνος του λαιμού λόγω μόλυνσης με HPV εμφανίζει σταδιακή αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές τόνισαν ότι ο εν λόγω καρκίνος παραμένει σπάνιος, με συχνότητα περίπου 6,6 περιστατικών ανά 100.000 άνδρες και 1,4 ανά 100.000 γυναίκες.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εξειδικευμένα αξιόπιστα τεστ ειδικά γι' αυτό τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει ακόμη λόγος ελέγχου του πληθυσμού, για να εντοπίζονται τα άτομα υψηλού κινδύνου, καθώς ο κίνδυνος είναι προς το παρόν χαμηλός. Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη HPV στο λαιμό τους δεν θα πάθουν καρκίνο, καθώς ο οργανισμός τους θα αντιμετωπίσει μόνος του τον ιό.



ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Πληρωμή 21 εκατ. ευρώ σε 241.439 δικαιούχους αγρότες - Τα ποσά

Πληρωμή 21 εκατ. ευρώ σε 241.439 δικαιούχους αγρότες - Τα ποσά

09:18 15/10/2017

ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαγραφή οφειλών από την ΕΥΔΑΠ για ευπαθείς ομάδες

Διαγραφή οφειλών από την ΕΥΔΑΠ για ευπαθείς ομάδες

09:14 15/10/2017

οφειλές ύψους 565.000 ευρώ

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Ψάχνουν τον «εγκέφαλο» που έδωσε την εντολή

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Ψάχνουν τον «εγκέφαλο» που έδωσε την εντολή

09:13 15/10/2017

ποιος εκλεισε το μοιραίο ραντεβού;

Πότε θα λάβουν το Επίδομα Αλληλεγγύης Οκτωβρίου 250.000 δικαιούχοι

Πότε θα λάβουν το Επίδομα Αλληλεγγύης Οκτωβρίου 250.000 δικαιούχοι

09:10 15/10/2017

υπ. Εργασίας

Δάνειο 20 εκατ. ευρώ στο Δ. Θεσσαλονίκης για υποδομές εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, ενέργειας

Δάνειο 20 εκατ. ευρώ στο Δ. Θεσσαλονίκης για υποδομές εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, ενέργειας

09:07 15/10/2017

ΕΤΕπ

Οι δρόμοι του κρασιού της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη

Οι δρόμοι του κρασιού της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη

09:05 15/10/2017

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου

Μυστήριο με νέα ανακοίνωση για

Μυστήριο με νέα ανακοίνωση για "ακραίο συμβάν" σχετικά με τα βαρυτικά κύματα

09:03 15/10/2017

NASA

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το θωρακισμένο καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ»

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το θωρακισμένο καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ»

08:58 15/10/2017

Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Συνελήφθη 48χρονος στην Καλαμαριά για απόπειρα απάτης

Συνελήφθη 48χρονος στην Καλαμαριά για απόπειρα απάτης

08:55 15/10/2017

το απόγευμα της Παρασκευής

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

08:52 15/10/2017

15 Οκτωβρίου

Κλασικά Έπιπλα