Πέθανε η γιαγιά Μαρίτσα, σύμβολο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

16/1/2019 16:51    Λέσβος
Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η Μαρίτσα Μαυραπίδου, παιδί προσφύγων από τα Μοσχονήσια της Μικρασίας, η μία από τις τρεις γιαγιάδες που αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους -στη μεγάλη πλειοψηφία τους- πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 από τις απέναντι ακτές στο χωριό της, τη Σκάλα Συκαμνιάς.

Η γιαγιά Μαρίτσα μαζί με τις φίλες της, την Αιμιλία Καμβύση και την Ευστρατία Μαυραπίδου, οι οποίες πέρασαν όλη τη ζωή τους στο ψαροχώρι, τη Σκάλα έγιναν σύμβολα της εθελοντικής προσφοράς της Λέσβου, όταν ο φωτογραφικός φακός τις «συνέλαβε» να περιποιούνται στην ακτή ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία, που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή. Συνέχιζαν, δε, να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας -παρά τα χρόνια τους- ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης. Κάθε μέρα κατέβαιναν στην ακτή και κάθονταν μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες, συμπαραστεκόμενοι με όποιον τρόπο μπορούσαν στους ανθρώπους που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Αυτή η δράση τους και η δημοσιότητα που πήρε, μέσω της εμβληματικής φωτογραφίας τους, αποτέλεσε και την αφορμή να τις προτείνουν ως υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας.

Όταν τον Νοέμβριο του 2015 επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε συναντηθεί με μία από τις τρεις γιαγιάδες, τη γιαγιά Μηλίτσα, την οποία είχε συγχαρεί για ό,τι έκανε μαζί με τις δύο φίλες της. Τότε εκείνη, εκ μέρους και των άλλων δύο γιαγιάδων, του είχε απαντήσει: «Γιατί λες μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;». Το ίδιο είχαν πει και στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν τις είχαμε επισκεφθεί στη Σκάλα Συκαμνιάς την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθάνε τους πρόσφυγες η γιαγιά Μαρίτσα εαπάντησε: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

Η κηδεία της Μαρίτσας Μαυραπίδου θα γίνει αύριο Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, στρις 15:00, στο κοιμητήριο της Συκαμνιάς. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί στην Παναγιά τη Γοργόνα, στο λιμανάκι της Σκάλας.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Αιφνιδιαστική άσκηση αμερικανικών βομβαρδιστικών πάνω από τη Β. Κορέα

Αιφνιδιαστική άσκηση αμερικανικών βομβαρδιστικών πάνω από τη Β. Κορέα

04:16 3/11/2017

συνοδεία μαχητικών Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας

Νεκρός 45χρονος από ηλεκτροπληξία στην Αργολίδα

Νεκρός 45χρονος από ηλεκτροπληξία στην Αργολίδα

04:13 3/11/2017

στην περιοχή Γκριμάρια

Μπλόκο στην ασφάλιση αυτοκινήτων αν δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Μπλόκο στην ασφάλιση αυτοκινήτων αν δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

04:09 3/11/2017

προαναγγελία του υφυπουργού

Σβήνονται χρέη έως 6.000 ευρώ στον πρώην ΟΕΚ - Οι ρυθμίσεις

Σβήνονται χρέη έως 6.000 ευρώ στον πρώην ΟΕΚ - Οι ρυθμίσεις

04:06 3/11/2017

αφορά 81.715 δανειολήπτες

Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ: Η Τουρκία

Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ: Η Τουρκία "απαντά" με 15 παραβιάσεις

03:00 3/11/2017

ΓΕΕΘΑ

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη «χειροπιαστές» επιπτώσεις στην υγεία

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη «χειροπιαστές» επιπτώσεις στην υγεία

02:55 3/11/2017

Μεγάλη μελέτη αποτυπώνει τις συνέπειες και ζητεί μέτρα

Τραγική κατάσταση με τους πρόσφυγες στα νησιά λένε οι δήμαρχοι

Τραγική κατάσταση με τους πρόσφυγες στα νησιά λένε οι δήμαρχοι

02:53 3/11/2017

Στην αρμόδια επιτοπή

«Σούπερ χειμώνας» εξόντωσε τους δεινοσαύρους

«Σούπερ χειμώνας» εξόντωσε τους δεινοσαύρους

02:51 3/11/2017

Το σενάριο της σύγκρουσης

«Λέξη της Χρονιάς 2017» τα «fake news»

«Λέξη της Χρονιάς 2017» τα «fake news»

02:44 3/11/2017

ψευδείς ειδήσεις

Καλαμαριά - Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής για τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη

Καλαμαριά - Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής για τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη

02:43 3/11/2017

στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κλασικά Έπιπλα