Καλαμαριά: Εκδήλωση για την προστασία μνημείων

6/2/2019 13:21    Δημοτικό Θέατρο οδού Χηλής
Τα τελευταία χρόνια και κατά την περίοδο της κρίσης, εκτός από την φτώχεια, την εξαθλίωση και τη στέρηση κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων βρέθηκαν στο στόχαστρο, ακόμα και υπό την απειλή της εξαφάνισης, σημαντικά ιστορικά μνημεία. 
Η αντιμετώπιση τους ως εμπορεύματα για την προσέλκυση επενδυτών όξυνε τις κοινωνικές αντιδράσεις και έκανε τη δική μας αντίσταση απαραίτητη...>>>

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η “άνευ όρων” παράδοση του αρχαιολογικού χώρου στις Σκουριές όπου η πολυεθνική Eldorado, στο όνομα της εξόρυξης χρυσού, εξαφανίζει τις αρχαιότητες, όπως η αρχαία μονάδα επεξεργασίας χαλκού, στο κέντρο του χώρου ανοιχτής εξόρυξης (open pit), όπου έχουν εντοπιστεί ευρήματα του 2ου αι. π.Χ. και παλαιότερα, όπως οι δύο βράχοι (εξάρματα).
      
Τα εξάρματα,  προσδιόριζαν από την αρχαιότητα την ύπαρξη μεταλλευμάτων,  η τύχη των οποίων αγνοείται από το 2012 καθώς και αρκετά άλλα μνημεία που έχουν ανακαλυφθεί εντός και γύρω από το χώρο εγκατάστασης της εταιρείας. 
Για τη διάσωση και την ανάδειξή τους, συλλογικότητες, πολιτιστικοί και φορείς της κοινωνίας των πολιτών μαζί με το Σύλλογο Αρχαιολόγων, δίνουν πολύχρονη μάχη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), καθώς μέχρι στιγμής, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουν πάρει σαφείς αποφάσεις για τη διάσωση και την προστασία τους, στους χώρους που βρίσκονται.
           
Η εκποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Developement, η απαξίωση του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα από την εταιρεία Jermyn Real Estate, η εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδας και πολλοί  άλλοι χώροι, σε διάφορες περιοχές, αποτελούν    παραδείγματα της  ίδιας αντιμετώπισης. 

Αποκορύφωμα αυτή της εμπορευματοποίησης ήταν η ένταξη στο υπερταμείο χιλιάδων μνημείων, ανάμεσα στα οποία ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ο Λευκός Πύργος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Ροτόντα, μία απόφαση που η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να ανακαλέσει δεδομένης της δίκαιης αντίδρασης και αγανάκτησης των τοπικών κοινωνιών και του κινήματος για την προστασία των ιστορικών μνημείων.

Αντίστοιχα παραδείγματα εκποίησης ιστορικών μνημείων υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της πλήρους  τουριστικοποίησης της περιοχής των Τσιάπας στο Μεξικό, όπου  όπως καταγγέλλουν οι Ζαπατίστας, εκατοντάδες μνημεία των Μάγιας κινδυνεύουν με εκποίηση σε τουριστικούς κολοσσούς.

Οι συλλογικότητες που  συνδιοργανώνουμε την παρούσα εκδήλωση, επισημαίνουμε ότι τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιπτώσεις όπου το  κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα ιστορικά μνημεία, αλλά αντίθετα διευκολύνουν την εκποίησή τους και μερικές φορές ακόμη και την καταστροφή τους.
          
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, προφανώς και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Αντίθετα καλούμε κινήματα, φορείς, συλλογικότητες για τη κοινή συγκρότηση ενός μετώπου, όχι μόνο για την προστασία, αλλά και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
          
Γιατί πιστεύουμε ότι τα ιστορικά μνημεία ανήκουν στην κοινωνία και αποτελούν κοινά αγαθά. 
Επομένως μόνο οι πολίτες, οργανωμένα, μέσα από τις τοπικές συνελεύσεις, τους συλλόγους, τα κινήματα μπορούμε να προστατέψουμε αλλά και να διαχειριστούμε την πολιτιστική κληρονομιά προς όφελος της κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιούμε εκδήλωση  με θέμα:

«Από τις ΣΚΟΥΡΙΕΣ έως το ΜΕΞΙΚΟ. 
Ο αγώνας για την προστασία των ιστορικών μνημείων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Θα μιλήσουν:

Μάκης Σταύρου,  Ιστορικός / Σύμπραξη για τα ιστορικά μνημεία
Κώστας Σισμανίδης, Αρχαιολόγος/ Διδάκτορας κλασικής αρχαιολογίας
Μαρία Καδόγλου, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Δημήτρης Καραθανάσης, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης

Μετά  από τις τοποθετήσεις των ομιλητών θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, 7μμ, στο Δημοτικό Θέατρο οδού Χηλής, Καλαμαριά.

Συνδιοργάνωση:

Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης
Πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος  Μπουμπουλίνα




Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 23/8/2025

Σάββατο 23/8

Οι Χαΐνηδες στο Θέατρο Κήπου

Οι Χαΐνηδες στο Θέατρο Κήπου

16:00 22/8/2025

Tετάρτη 27/8

Η Βιέννη θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2026

Η Βιέννη θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2026

12:33 22/8/2025

Πότε θα διεξαχθεί

Πρόγραμμα Εμποροπανήγυρης Αγίου Μάμα 2025 στη Χαλκιδική

Πρόγραμμα Εμποροπανήγυρης Αγίου Μάμα 2025 στη Χαλκιδική

12:29 22/8/2025

28 Αυγ - 4 Σεπ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 22/8/2025

Παρασκευή 22/8

Γιώργος Αλκαίος και Nivo μαζί στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2025

Γιώργος Αλκαίος και Nivo μαζί στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2025

19:20 21/8/2025

Τρίτη 2/9

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:47 21/8/2025

Από Πέμπτη 21 Αυγούστου έως και Τετάρτη 27 Αυγούστου

Ιερά Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Προδρόμου στον Ιερό Ναό Αγίων Αλεξάνδρου και Μοδέστου στο Κόδρα

Ιερά Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Προδρόμου στον Ιερό Ναό Αγίων Αλεξάνδρου και Μοδέστου στο Κόδρα

15:10 21/8/2025

Πέμπτη 28/8 στις 21:00

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 21/8/2025

Πέμπτη 21/8

Εκδήλωση Μνήμης και Ξεριζωμού για τα 103 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Νέα Κρήνη

Εκδήλωση Μνήμης και Ξεριζωμού για τα 103 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Νέα Κρήνη

08:25 21/8/2025

Κυριακή 7/9

Κλασικά Έπιπλα