Επικίνδυνη μόδα: Ηλικιωμένοι θέλουν αίμα νέων για να μη γεράσουν!

24/2/2019 02:16    ΗΠΑ
Η λήψη αίματος (πλάσμα) από ένα νεαρό άτομο και η μετάγγισή του σε ένα ηλικιωμένο προκειμένου να καταπολεμηθεί η γήρανση -μια θεραπεία που έχει ξετρελάνει τη Σίλικον Βάλεϊ- έχει μηδενικά κλινικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ.

Ο οργανισμός εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας σχετικά με τους κινδύνους από τη μετάγγιση πλάσματος αίματος από νεαρούς αιμοδότες, για την πρόληψη παθήσεων όπως απώλεια μνήμας, γήρανση, Πάρκινσον, Αλσχάιμερ, νόσος μετατραυματικού στρες ή ακόμη και καρδιακές παθήσεις.

«Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα κλινικά ωφέλη από τέτοιου είδους μετάγγιση, και μάλιστα εγκυμονούν κίνδυνοι από την οποιαδήποτε χρήση πλάσματος αίματος», δήλωσε ο Οργανισμός.

Η ιδέα μετάγγισης νέου αίματος ως αντι-γηραντικό έχει προσελκύσει τεχνολογικούς κολοσσούς και πρωτοπόρους επιχειρηματίες, όπως ο δισεκατομμυριούχος Πίτερ Θιλ, ο οποίος προβλήθηκε σε δημοφιλές επεισόδιο της σειράς «Σίλικον Βάλει» του HBO.

Το ενδιαφέρον του επιχειρηματία τράβηξε μια εταιρεία εν ονόματι «Ambrosia» (Αμβροσία), η οποία δραστηριοποιείται σε πέντε αμερικανικές πολιτείες και πουλά ένα λίτρο πλάσματος (από αιμοδότες 16 έως 25 χρονων) έναντι 8.000 δολαρίων!

Στην ιστοσελίδα της Ambrosia αναφέρει πλέον πως έχει διακόψει τις θεραπείες ασθενών προς συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Οργανισμού.

Οι επικεφαλής του βιολογικού κέντρου του Οργανισμού ανέφεραν πως καμία από τις θεραπείες με πλάσμα αίματος δεν είχαν περάσει από τους απαραίτητους αυστηρούς ελέγχους. Η Αμβροσία δήλωσε πως «πειράματα σε ποντίκια (παραβίοσις) μας ενέπνευσαν να προχωρήσουμε σε θεραπείες με νεαρό πλάσμα». Η επίσημη έγκριση του Οργανισμού απαιτεί ανθρώπινες δοκιμές προτού οι εταιρείες μπορούν να υποστηρίξουν πως το προϊόν τους έχει συγκεκριμένες ιδιότητες.

«Η χρήση τέτοιων προϊόντων θα πρέπει να θεωρείται μη ασφαλής ή αποδοτική, και προτρέπουμε αυστηρά τους καταναλωτές να αποφύγουν τέτοιου είδους θεραπείες εκτός κλινικών δοκιμών, οι οποίες φυσικά θα έχουν την αρμόδια επίβλεψη», αναφέρει ο Οργανισμός.

Όσον αφορά το πλάσμα, αποτελεί το υγρό τμήμα του αίματος, το οποίο περιέχει τις πρωτείνες που βοηθούν το αίμα να πήζει. Η μετάγγιση πλάσματος επιτρέπεται από τον Οργανισμό, όταν πρόκειται για συγκεκριμένα τραύματα ή σε ασθενείς των οποίων το αίμα δεν πήζει εύκολα. Όμως, όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός, υπάρχουν ρίσκα, όπως αλλεργικά σοκ, υπερφόρτωση του κυκλοφοριακού συστήματος, τραυματισμός του πνεύμονα καθώς και μετάδοση κάποιας νόσου.

«Μας προβληματίζει που ασυνείδητοι ηθοποιοί βρίσκουν θύματα ασθενείς που τους υπόσχονται θεραπείες και γιατροσόφια από πλάσμα νεαρών αιμοδοτών», καταλήγει ο Οργανισμός.


newmoney

Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Καλαμαριά τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Καλαμαριά τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

17:00 19/5/2025

Με μια συγκινητική εκδήλωση

Στη Βουλή ο αποκλεισμός της Καλαμαριάς από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης

Στη Βουλή ο αποκλεισμός της Καλαμαριάς από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης

15:00 19/5/2025

Την απουσία της Καλαμαριάς από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:00 19/5/2025

Δευτέρα 19/5

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 18/5/2025

Κυριακή 18/5

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 17/5/2025

Σάββατο 17/5

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 16/5/2025

Παρασκευή 16/5

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

22:00 15/5/2025

18/05 - 25/05

Η σημαία της Παλαιστίνης υψώθηκε στο δημαρχείο Καλαμαριάς

Η σημαία της Παλαιστίνης υψώθηκε στο δημαρχείο Καλαμαριάς

20:01 15/5/2025

Τιμώντας την 77η επέτειο της Νάκμπα

Eurovision 2025: Σήμερα ο ημιτελικός με Ελλάδα

Eurovision 2025: Σήμερα ο ημιτελικός με Ελλάδα

17:00 15/5/2025

Τι ώρα θα εμφανιστεί η Κλαυδία

Η άνοιξη του πολιτισμού σε μια ξεχωριστή εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς

Η άνοιξη του πολιτισμού σε μια ξεχωριστή εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς

15:19 15/5/2025

15/05 - 8:30 μμ - 10:30 μμ

Κλασικά Έπιπλα