Τέλος οι συνεχόμενες ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα - Τι αλλάζει

10/9/2019 17:30     σε λίγες μέρες
Αλλαγές στις ανέπαφες συναλλαγές έρχονται από το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου καθώς τίθεται σε εφαρμογή η νέα οδηγία για τις Υπηρεσίες Πληρωμών.

Η αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών, η οποία ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο έχει σκοπό, μεταξύ άλλων, να καταστήσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές εντός ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) πιο ασφαλείς και εύκολες. Με την οδηγία αυτή εκσυγχρονίζονται οι υπηρεσίες πληρωμών στην Ευρώπη προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με την νέα οδηγία, όλες οι αγορές με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες σε ηλεκτρονικά καταστήματα εντός ΕΟΧ, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ισχυρή ταυτοποίηση πελατών τη στιγμή της αγοράς.

Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Πληρωμών αλλάζει τον τρόπο που θα πραγματοποιείτε τις online αγορές σας με κάρτα.

Τι σημαίνει ισχυρή ταυτοποίηση πελατών
 
Ο ισχυρός έλεγχος ταυτότητας πελατών είναι μια διαδικασία ελέγχου που πιστοποιεί τον κάτοχο της κάρτας και βασίζεται στη χρήση δύο ή περισσοτέρων στοιχείων από τις 3 παρακάτω κατηγορίες.

Κάτι που ο χρήστης:

Γνωρίζει μόνο εκείνος (π.χ. κωδικός πρόσβασης ή PIN)
Έχει στην κυριότητά του (π.χ. συσκευή δημιουργίας κώδικα επαλήθευσης ταυτότητας)
Είναι (π.χ. η χρήση δακτυλικού αποτυπώματος)

Δεν αρκούν δηλαδή πλέον μόνο η εισαγωγή των στοιχείων της κάρτας (αριθμός κάρτας, ημερομηνία λήξης, τριψήφιος κωδικός ασφαλείας).

Από πότε ισχύει η ισχυρή ταυτοποίηση

Η ισχυρή ταυτοποίηση πελατών τίθεται σε ισχύ στις 14 Σεπτεμβρίου 2019.

Πώς θα γίνονται οι αγορές από δω και πέρα

Στη βάση των νέων κανόνων ο κάτοχος της κάρτας θα μπορεί να κάνει ανέπαφες συναλλαγές (για ποσά έως 25 ευρώ) χωρίς να χρειάζεται η χρήση του προσωπικού κωδικού του μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των 150 ευρώ. Με τη συμπλήρωση του ορίου αυτού θα πρέπει να καταχωρεί το PIN.

Κάθε φορά που θα πραγματοποιείται οποιουδήποτε είδους συναλλαγή με χρήση κωδικού PIN, το όριο των 150 ευρώ θα μηδενίζεται. Παράλληλα σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στις αγορές που γίνονται μέσω του Διαδικτύου. Αυτές θα αφορούν την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου.

Οι αγορές μέσω Διαδικτύου με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ισχυρή ταυτοποίηση πελατών, τη στιγμή της αγοράς. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιείται μέσω: κωδικών winbank web/mobile banking (κάτι που ο πελάτης γνωρίζει) και SMS extraPIN ή push notification (κάτι που ο πελάτης έχει ή είναι).



dikaiologitika

Επόμενο Προηγούμενο
 

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

07:57 16/10/2017

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)

Εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου

Εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου

07:53 16/10/2017

16 Οκτωβρίου

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

10:11 15/10/2017

Walk for Freedom

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

10:05 15/10/2017

στη Νέα Ραιδεστό

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

09:55 15/10/2017

ο Σύλλογος Ανεξάρτητων Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από Δευτέρα

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από Δευτέρα

09:53 15/10/2017

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τουλάχιστον 38 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

Τουλάχιστον 38 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

09:47 15/10/2017

Εκατοντάδες αγνοούμενοι

Ο Τσοχατζόπουλος διεκδικεί πάνω από 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

Ο Τσοχατζόπουλος διεκδικεί πάνω από 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

09:34 15/10/2017

Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να δώσει αναβολή

Ξεκινούν οι

Ξεκινούν οι "λοταρίες" της εφορίας

09:28 15/10/2017

Υπεγράφη η σχετική απόφαση - Δείτε τι προβλέπει

Πληρωμή 21 εκατ. ευρώ σε 241.439 δικαιούχους αγρότες - Τα ποσά

Πληρωμή 21 εκατ. ευρώ σε 241.439 δικαιούχους αγρότες - Τα ποσά

09:18 15/10/2017

ΟΠΕΚΕΠΕ

Κλασικά Έπιπλα