120 εκατ. ευρώ για δωρεάν WiFi στην Ευρώπη

14/9/2017 00:32    Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεσμεύσει ποσό ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, αρχής γενομένης το 2018, προκειμένου να τοποθετηθούν χιλιάδες σημεία πρόσβασης στο ασύρματο διαδίκτυο παντού στην Ευρώπη, σε δημόσιους χώρους όπως πάρκα, νοσοκομεία ή βιβλιοθήκες, με βάση ένα κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αναρωτιόμαστε συνεχώς τι κάνει η Ευρώπη συγκεκριμένα για τους πολίτες της» σημείωσε κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας η Γαλλίδα συντηρητική ευρωβουλευτής Αν Σαντέρ. Η πρωτοβουλία αυτή «αποτελεί ακριβώς το παράδειγμα μιας ορατής και χρήσιμης Ευρώπης στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων», τόνισε.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πρόγραμμα αυτό είχε ανακοινωθεί πριν από έναν χρόνο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης». Στόχος του είναι να μοιραστούν σε 6-8.000 πόλεις και χωριά, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, «κουπόνια αγοράς» ύψους 20.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν εργασίες για την εγκατάσταση τέτοιων σημείων πρόσβασης. Η βασική ιδέα είναι να απλοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό οι διαδικασίες ώστε να καταστεί προσβάσιμη η υπηρεσία αυτή ακόμη και στους δημάρχους των μικρών κοινοτήτων.

Για να διεκδικήσουν αυτά τα κουπόνια αγοράς οι τοπικές συλλογικότητες θα μπορούν να συνδέονται σε έναν ιστότοπο όπου θα βρίσκουν επίσης τον κατάλογο των συμβεβλημένων εταιρειών που θα αναλαμβάνουν την εγκατάσταση. Οι εταιρείες αυτές θα πληρώνονται για το έργο τους από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Στις κοινότητες επαφίεται να αποφασίσουν ποιο σημείο είναι το πιο πρόσφορο για την εγκατάσταση του ασύρματου διαδικτύου: μια δημόσια βιβλιοθήκη, το δημαρχείο, το τοπικό κέντρο υγείας, μια πλατεία ή οποιοδήποτε άλλο, ανέφερε η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Οι τοπικές αρχές που επιθυμούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα θα δεσμευτούν, σε αντάλλαγμα, ότι θα χρηματοδοτήσουν για διάστημα τριών μηνών τη συντήρηση των σημείων πρόσβασης και το κόστος συνδρομής στους παρόχους του διαδικτύου. Για τους χρήστες, η πρόσβαση στο διαδίκτυο θα είναι εντελώς δωρεάν.

Η Σαντέρ τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις αγροτικές ζώνες και σε εκείνες που έχουν «περισσότερο ανάγκη» επειδή, όπως εξήγησε, πολλά χωριά δεν διαθέτουν ποιοτική πρόσβαση στο διαδίκτυο.



seleo

Επόμενο Προηγούμενο
 

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

17:02 5/8/2025

Πού βρίσκεται

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

16:59 5/8/2025

Επετειακός ο χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

15:12 5/8/2025

Πότε ξεκινάει

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

11:20 5/8/2025

Έδεσαν δύο κρουαζιερόπλοια

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

11:07 5/8/2025

Βρούτση σήμερα για Καυτανζόγλειο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 5/8/2025

Τρίτη 5/8

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

19:00 4/8/2025

Η προκήρυξη από την ΕΤΑΔ

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

17:12 4/8/2025

Το πρώτο μέρος του φετινού κύκλου του θεσμού «Μουσικές Πέμπτες»

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

12:28 4/8/2025

Ποιες στάσεις καταργούνται

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 4/8/2025

Δευτέρα 4/8

Κλασικά Έπιπλα