H Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

19/9/2019 16:43    Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα για τη στήριξη νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων και κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βάση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το πρόγραμμα, το οποίο έχει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους περίπου 132 εκατ. ευρώ, θέτει αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας και του εισοδήματος του δανειολήπτη, ώστε να διασφαλίζεται ότι απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν ανάγκη.

Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λάβουν επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο 20% έως 50% της μηνιαίας πληρωμής του δανείου, ανάλογα με το εισόδημά τους, υπό την προϋπόθεση ότι: (i) Τα δάνειά τους είναι εξασφαλισμένα έναντι της κύριας κατοικίας τους, και (ii) Συνεχίζουν να πληρώνουν το υπόλοιπο μέρος της μηνιαίας πληρωμής τους. Εάν ο δανειολήπτης σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του, προβλέπεται ότι η τράπεζα θα μπορεί να ξεκινήσει τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Όπως εξηγείται, όλες οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των επιλέξιμων δανειοληπτών σύμφωνα με τις ίδιες απαιτήσεις που ορίζει το κράτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσον αφορά τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, το μέτρο δεν συνεπάγεται κρατική ενίσχυση. Όσον αφορά τις τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς θα προσφέρει ένα έμμεσο πλεονέκτημα διότι αυξάνει το ποσό αποπληρωμής που οι τράπεζες είναι πιθανό να λάβουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση της Επιτροπής έδειξε ότι αυτή η έμμεση ενίσχυση δεν θα δημιουργούσε αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, επειδή η ενίσχυση περιορίζεται στα αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της να εξασφαλίσει ότι οι δανειολήπτες δεν θα χάσουν το σπίτι στο οποίο ζουν. Επιπλέον, δεδομένου ότι όλες οι τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι καλά στοχοθετημένο και περιορισμένο σε χρόνο και πεδίο εφαρμογής, όπως απαιτείται από τους κανόνες της ΕΕ. Τέλος, το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του υψηλού φόρτου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εορτή του Αγίου Στάχυ και των συν Αυτώ Μαρτυρησάντων

Εορτή του Αγίου Στάχυ και των συν Αυτώ Μαρτυρησάντων

00:20 31/10/2017

31 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

00:18 31/10/2017

γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου

Θεσσαλονίκη: Πώς θα αλλάξει η κυκλοφορία για τα έργα Μετρό στη Βενιζέλου

Θεσσαλονίκη: Πώς θα αλλάξει η κυκλοφορία για τα έργα Μετρό στη Βενιζέλου

18:46 30/10/2017

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος

Εγκαινιάζεται απόψε στην Καλαμαριά η έκθεση ιστορικής μνήμης

Εγκαινιάζεται απόψε στην Καλαμαριά η έκθεση ιστορικής μνήμης

18:24 30/10/2017

στις 7 το βράδυ

Καλαμαριά - Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον 2ο κύκλο για το ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Καλαμαριά - Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον 2ο κύκλο για το ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα

18:17 30/10/2017

W.I.N HELLAS ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Ιδανική αρχή για τον Απόλλωνα Πόντου με διπλό

Ιδανική αρχή για τον Απόλλωνα Πόντου με διπλό

17:59 30/10/2017

… δώρο του Καλογέρη

Ποσειδώνας Καλαμαριάς - Ακρίτες Συκεών 2-0

Ποσειδώνας Καλαμαριάς - Ακρίτες Συκεών 2-0

22:46 29/10/2017

μίνι ρεπορτάζ

Αυτά είναι τα πιο βρώμικα μέρη μέσα στ’ αεροπλάνα

Αυτά είναι τα πιο βρώμικα μέρη μέσα στ’ αεροπλάνα

22:44 29/10/2017

σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος στην Ελλάδα και ο 10ος παγκοσμίως

Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος στην Ελλάδα και ο 10ος παγκοσμίως

22:42 29/10/2017

video

Οι επιστήμονες παρακολουθούν έναν «επισκέπτη» από άλλο ηλιακό σύστημα

Οι επιστήμονες παρακολουθούν έναν «επισκέπτη» από άλλο ηλιακό σύστημα

22:31 29/10/2017

A/2017 U1

Κλασικά Έπιπλα