Η ΕΥΑΘ ζητά τη συνεργασία των φορέων για την αντιπλημμυρική προστασία

20/9/2019 12:35    Εγχειρίδιο με προτάσεις
Εγχειρίδιο με προτάσεις για την καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης και την προστασία της περιουσίας των πολιτών απέστειλε χτες η ΕΥΑΘ Α.Ε. προς τους εμπλεκόμενους φορείς, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα το θολό τοπίο των ευθυνών στο μείζον θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Παράλληλα η Εταιρεία ζητά τη συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται στην αντιπλημμυρική προστασία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ επισημαίνει πως "με αποδέκτες τους δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και το ΑΠΘ, τον ΟΛΘ, την Εγνατία Οδό και τη ΔΕΘ - Helexpo και με αφορμή την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου, η ΕΥΑΘ υπενθυμίζει ότι κύρια ευθύνη της εταιρείας είναι η λειτουργία και συντήρηση του παντορροϊκού δικτύου της Θεσσαλονίκης (του δικτύου δηλαδή που αποχετεύει όμβρια και ακάθαρτα ύδατα μαζί), όπως και των φρεατίων που αντιστοιχούν σε αυτό. Παράλληλα, από τον περασμένο Μάρτιο και για δύο χρόνια η ΕΥΑΘ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για τον καθαρισμό και τη συντήρηση και του δικτύου ομβρίων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, καθώς διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση στον τομέα αυτόν (το δίκτυο ομβρίων και ο καθαρισμός του είναι ευθύνη του φορέα που συντηρεί το οδικό δίκτυο στο οποίο βρίσκεται - της ΠΚΜ εν προκειμένω, με την οποία υπογράφηκε και η σχετική σύμβαση)".

Παράλληλα, η ΕΥΑΘ ζητά τη συνεργασία κυρίως των δήμων και εφιστά την προσοχή τους στα εξής θέματα:

- δε θα πρέπει να καλύπτονται με άσφαλτο κατά τη διάρκεια ασφαλτοστρώσεων στοιχεία του δικτύου της εταιρείας (καλύμματα, σχάρες, στόμια καθαρισμού κ.λπ.), ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των συνεργείων και η συντήρησή τους,
- φύλλα και σκουπίδια σε δρόμους και πεζοδρόμια θα πρέπει να καθαρίζονται έγκαιρα, ώστε να μη φράζουν τις σχάρες κι εμποδίζουν την είσοδο του νερού στο δίκτυο των αγωγών. Ο καθαρισμός των δρόμων οφείλει να περιλαμβάνει και την επιφάνεια των φρεατίων υδροσυλλογής, για να είναι και τα φρεάτια λειτουργικά,
- σε περιπτώσεις αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων στις οδούς, θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται οι απαραίτητες κλίσεις προς τα φρεάτια και να μην εμποδίζεται με παρεμβάσεις η είσοδος των ομβρίων σε αυτά,
- όπου έχουν εκτελεστεί έργα αναπλάσεων, πεζοδρομήσεων ή έργα ομβρίων, η ευθύνη καθαρισμού ανήκει στους φορείς που τα υλοποίησαν και όχι στην ΕΥΑΘ. Τέτοιες περιοχές είναι η πλατεία κι η οδός Αριστοτέλους, οι Αγ. Σοφίας - Αγ. Θεοδώρας - Γ. Σταύρου, η πλατεία Ναυαρίνου, η Μελενίκου, η Ροτόντα, τα Λαδάδικα, το ΑΠΘ, η ΔΕΘ κ.ά.

- όπου υπάρχουν λαϊκές αγορές αλλά και στο ιστορικό κέντρο, θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα, ώστε υπολείμματα τροφών ή απορρίμματα να μη φράζουν τα στόμια των φρεατίων.

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες της ΕΥΑΘ η Εταιρεία υποστηρίζει τα εξής στην ανακοίνωσή της:

"Εκτός αρμοδιότητας ΕΥΑΘ αλλά μείζονος σημασίας για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης είναι ο συστηματικός καθαρισμός των ανοιχτών ρεμάτων της πόλης, των μεγάλων κλειστών αγωγών που αποτελούν συνέχεια των ανοιχτών ρεμάτων, ο καθαρισμός των μεγάλων οδών (Λεωφ. Γεωργικής Σχολής, εσωτερική - εξωτερική περιφερειακή κ.λπ.), όπως και ολόκληρες περιοχές δήμων που δεν περιλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση με την ΠΚΜ για τα όμβρια (δήμος Θερμαϊκού, Ωραιοκάστρου, Πεύκα, Σίνδος, Φίλυρο, δήμος Θέρμης). Είναι, επίσης, προφανές ότι εκτός αρμοδιότητας ΕΥΑΘ είναι όλες οι περιοχές όπου δεν παρέχονται υπηρεσίες αποχέτευσης ή είναι εκτός ζώνης ευθύνης της εταιρείας".

Τέλος η ΕΥΑΘ επισημαίνει ότι "τα υπάρχοντα δίκτυα ομβρίων και κυρίως τα παντορροϊκά δεν έχουν σχεδιαστεί για πολύ έντονες και με μεγάλη διάρκεια βροχοπτώσεις, γι’ αυτό και βλέπουμε πλημμυρισμένους δρόμους και λιμνάζοντα νερά σε χαμηλές κυρίως περιοχές. Το δίκτυο υπερπληρώνεται, δεν μπορεί να «σηκώσει» άμεσα το βρόχινο φορτίο, το γεγονός όμως ότι μετά το τέλος της βροχόπτωσης, τα νερά απομακρύνονται, επιβεβαιώνει τη λειτουργικότητα και τη συστηματική συντήρηση του δικτύου από την ΕΥΑΘ".

Με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής, η ΕΥΑΘ επισημαίνει ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων για την προστασία της πόλης και της περιουσίας των πολιτών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Το εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας παραμένει στη διάθεση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την προώθηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και την αποτελεσματική θωράκιση του Πολεοδομικού μας Συγκροτήματος από τις πλημμύρες.


thestival

Επόμενο Προηγούμενο
 

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

14:13 27/6/2025

H οικονομική δύναμη και η φιλία με Αντετοκούνμπο

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

14:01 27/6/2025

Ξεκινάει από Δευτέρα 30 Ιουνίου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 27/6/2025

Παρασκευή 27/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 26/6/2025

Πέμπτη 26/6

Οι Γιώργος Σαμπάνης Live στο θέατρο Γης

Οι Γιώργος Σαμπάνης Live στο θέατρο Γης

20:00 25/6/2025

Πέμπτη 26/6

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

Η Σοφία Μανουσάκη Τραγουδά στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου

17:00 25/6/2025

Πέμπτη 26/6

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

Η Παράσταση «Δυτικά της Σαλονίκης» στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

11:33 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 25/6/2025

Τετάρτη 25/6

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

Καθαρισμός του αύλειου χώρου της ΧΕΝ Καλαμαριάς

20:30 24/6/2025

Σημαντική παρέμβαση για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο

20:00 24/6/2025

Τετάρτη 25/6

Κλασικά Έπιπλα