Σήμερα η Βραδιά ερευνητή με ελεύθερη είσοδο

27/9/2019 10:22    με πειράματα, μουσική και δρώμενα!
Για μία ακόμη χρονιά το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή σήμερα Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και σας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2) προκειμένου να ζήσετε μία ξεχωριστή Βραδιά γεμάτη έρευνα, επιστημονικά πειράματα, καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσική.

Η Βραδιά του Ερευνητή θα ανοίξει τις πύλες της στις 17:00.

Επισκέπτες όλων των ηλικιών θα δουν από κοντά τη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ και  θα  έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους ερευνητές του Κέντρου. Μεταξύ άλλων, θα ενημερωθούν για την πλατφόρμα Activage IoT που παρακολουθεί τις δραστηριότητες και την κατάσταση της υγείας ηλικιωμένων εντός σπιτιού. Θα μάθουν  για εργαλεία και τεχνολογίες αιχμής που βοηθούν στην ανίχνευση παραποιημένου περιεχομένου στο διαδίκτυο καθώς και για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις από ακραία φυσικά φαινόμενα. Θα διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο η μηχανική όραση  μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην καθημερινότητα των ανθρώπων με μειωμένη όραση, όπως όταν ψωνίζουν στο super market. Ακόμη, θα ενημερωθούν πώς χάρη στην ανάπτυξη ειδικού τύπου αισθητήρων που τοποθετούνται πάνω στο οδόστρωμα, παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ασφάλειας στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Θα περιηγηθούν στο Εικονικό Μουσείο για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων αγγίζοντας τα εύθραυστα θραύσματα του πρώτου ανθρώπινου υπολογιστή ενώ θα παρατηρήσουν τις αλλαγές στην επιφάνεια της γης μέσω πληθώρας δορυφόρων! Επιπλέον, θα δουν από κοντά εναέρια κι επίγεια ρομποτικά συστήματα για την παρακολούθηση της αγροτικής παραγωγής και θα ενημερωθούν για το δίκτυο εξατομικευμένης ιατρικής.
 
Παράλληλα, οι επισκέπτες της Βραδιάς θα συμμετάσχουν σε πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Οι μικροί επισκέπτες θα αποκτήσουν γνώσεις για την επαυξημένη πραγματικότητα μέσω της ζωγραφικής, θα γνωρίσουν την εκπαιδευτική ρομποτική και τους αυτοματισμούς και θα λάβουν μέρος σε παιχνίδια μνήμης για το ανοσοποιητικό σύστημα. Θα «κυνηγήσουν» το ρεύμα και θα μάθουν την ιστορία του πλανήτη Γη. Θα διασκεδάσουν  με τον Καραγκιόζη Αστροναύτη και με Θέατρο Δρόμου.

Κατά τη διάρκεια της Βραδιάς θα πραγματοποιηθεί και φέτος το πρωτότυπο δρώμενο «The Street Value of Science», ένας ζωντανός διάλογος επιστήμης/τεχνολογίας και μουσικής, όπου ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος από το ΕΚΕΤΑ παρουσιάζει με απλό τρόπο επίκαιρα ερευνητικά θέματα που προκύπτουν από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική από ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, τους «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone».

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογική Ανάπτυξης, πέραν της διοργάνωσης της εκδήλωσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συντονίζει τις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή», σε συνεργασία με τους τοπικούς διοργανωτές, στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Ηράκλειο (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Ρέθυμνο (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το site της εκδήλωσης: www.researchersnight.gr  

 Η Βραδιά του Ερευνητή θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.



typosthes

Επόμενο Προηγούμενο
 

Διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο « Αριστοτέλης»

Διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση χλοοτάπητα στο δημοτικό γήπεδο « Αριστοτέλης»

17:10 29/9/2017

Ο Δήμος Καλαμαριάς διενεργεί ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό

«Εμπάργκο» Αγίου Όρους στον Τσίπρα

«Εμπάργκο» Αγίου Όρους στον Τσίπρα

16:49 29/9/2017

''δεν το υποδεχόμαστε ως Πρωθυπουργό, να έρθει σαν ιδιώτης προσκυνητής''!

Δύο θεατρικά έργα στο ''Μελίνα Μερκούρη''

Δύο θεατρικά έργα στο ''Μελίνα Μερκούρη''

16:44 29/9/2017

«ΑΜΑΡΑΝΤΑ» - «Τα τελευταία Φεγγάρια»

Συνέρχεται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος - Τι θα συζητηθεί

Συνέρχεται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος - Τι θα συζητηθεί

16:39 29/9/2017

3-6 Οκτωβρίου

Εορτή του Οσίου Κυριακού του Αναχωρητού

Εορτή του Οσίου Κυριακού του Αναχωρητού

16:04 29/9/2017

29 Σεπτεμβρίου

Το πρόγραμμα της παιδικής βιβλιοθήκης του Φοίνικα

Το πρόγραμμα της παιδικής βιβλιοθήκης του Φοίνικα

13:20 29/9/2017

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Ανακαλείται παιδικό επιδόρπιο γιαούρτι από τον ΕΦΕΤ

Ανακαλείται παιδικό επιδόρπιο γιαούρτι από τον ΕΦΕΤ

19:18 28/9/2017

Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων

Ελληνικά F-16 έστησαν «καρτέρι» σε τουρκικά στη Λήμνο

Ελληνικά F-16 έστησαν «καρτέρι» σε τουρκικά στη Λήμνο

19:13 28/9/2017

Δύο αερομαχίες στο βόρειο Αιγαίο

Εντατικούς ελέγχους για τα τραπεζοκαθίσματα πραγματοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης

Εντατικούς ελέγχους για τα τραπεζοκαθίσματα πραγματοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης

15:47 28/9/2017

σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Προβλήματα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης λόγω της χθεσινής βροχής

Προβλήματα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης λόγω της χθεσινής βροχής

15:41 28/9/2017

φωτο

Κλασικά Έπιπλα