Σήμερα η Βραδιά ερευνητή με ελεύθερη είσοδο

27/9/2019 10:22    με πειράματα, μουσική και δρώμενα!
Για μία ακόμη χρονιά το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή σήμερα Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και σας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2) προκειμένου να ζήσετε μία ξεχωριστή Βραδιά γεμάτη έρευνα, επιστημονικά πειράματα, καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσική.

Η Βραδιά του Ερευνητή θα ανοίξει τις πύλες της στις 17:00.

Επισκέπτες όλων των ηλικιών θα δουν από κοντά τη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών του ΕΚΕΤΑ και  θα  έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους ερευνητές του Κέντρου. Μεταξύ άλλων, θα ενημερωθούν για την πλατφόρμα Activage IoT που παρακολουθεί τις δραστηριότητες και την κατάσταση της υγείας ηλικιωμένων εντός σπιτιού. Θα μάθουν  για εργαλεία και τεχνολογίες αιχμής που βοηθούν στην ανίχνευση παραποιημένου περιεχομένου στο διαδίκτυο καθώς και για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις από ακραία φυσικά φαινόμενα. Θα διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο η μηχανική όραση  μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην καθημερινότητα των ανθρώπων με μειωμένη όραση, όπως όταν ψωνίζουν στο super market. Ακόμη, θα ενημερωθούν πώς χάρη στην ανάπτυξη ειδικού τύπου αισθητήρων που τοποθετούνται πάνω στο οδόστρωμα, παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ασφάλειας στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Θα περιηγηθούν στο Εικονικό Μουσείο για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων αγγίζοντας τα εύθραυστα θραύσματα του πρώτου ανθρώπινου υπολογιστή ενώ θα παρατηρήσουν τις αλλαγές στην επιφάνεια της γης μέσω πληθώρας δορυφόρων! Επιπλέον, θα δουν από κοντά εναέρια κι επίγεια ρομποτικά συστήματα για την παρακολούθηση της αγροτικής παραγωγής και θα ενημερωθούν για το δίκτυο εξατομικευμένης ιατρικής.
 
Παράλληλα, οι επισκέπτες της Βραδιάς θα συμμετάσχουν σε πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Οι μικροί επισκέπτες θα αποκτήσουν γνώσεις για την επαυξημένη πραγματικότητα μέσω της ζωγραφικής, θα γνωρίσουν την εκπαιδευτική ρομποτική και τους αυτοματισμούς και θα λάβουν μέρος σε παιχνίδια μνήμης για το ανοσοποιητικό σύστημα. Θα «κυνηγήσουν» το ρεύμα και θα μάθουν την ιστορία του πλανήτη Γη. Θα διασκεδάσουν  με τον Καραγκιόζη Αστροναύτη και με Θέατρο Δρόμου.

Κατά τη διάρκεια της Βραδιάς θα πραγματοποιηθεί και φέτος το πρωτότυπο δρώμενο «The Street Value of Science», ένας ζωντανός διάλογος επιστήμης/τεχνολογίας και μουσικής, όπου ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος από το ΕΚΕΤΑ παρουσιάζει με απλό τρόπο επίκαιρα ερευνητικά θέματα που προκύπτουν από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική από ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, τους «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone».

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογική Ανάπτυξης, πέραν της διοργάνωσης της εκδήλωσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συντονίζει τις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή», σε συνεργασία με τους τοπικούς διοργανωτές, στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Ηράκλειο (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Ρέθυμνο (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το site της εκδήλωσης: www.researchersnight.gr  

 Η Βραδιά του Ερευνητή θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.



typosthes

Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ

19:00 11/3/2025

Παρασκευή 21/3

Ο Χρήστος Δάντης Ζωντανά στην Θεσσαλονίκη στο Cabare

Ο Χρήστος Δάντης Ζωντανά στην Θεσσαλονίκη στο Cabare

17:00 11/3/2025

Τρίτη 11/3

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τον σχολικό εκφοβισμό

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τον σχολικό εκφοβισμό

13:00 11/3/2025

12/03 - 6:00 μμ - 7:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 11/3/2025

Τρίτη 11/3

Η Δημοτική Αρχή της Καλαμαριάς συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της Μαρίνας της Αρετσούς

Η Δημοτική Αρχή της Καλαμαριάς συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της Μαρίνας της Αρετσούς

20:21 10/3/2025

Η Δημοτική Αρχή της Καλαμαριάς

Η Καλαμαριά γιόρτασε τις “Γυναίκες”

Η Καλαμαριά γιόρτασε τις “Γυναίκες”

18:19 10/3/2025

Μια ξεχωριστή γιορτή με πρωταγωνίστρια τη Γυναίκα

Μαθητές παρουσίασαν το ρομπότ-υποβρύχιο που κατασκεύασαν στην Δήμαρχο Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

Μαθητές παρουσίασαν το ρομπότ-υποβρύχιο που κατασκεύασαν στην Δήμαρχο Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

16:19 10/3/2025

Το ρομποτικό υποβρύχιο που έχει δυνατότητα να εισχωρεί σε σπηλιές στα βάθη του ωκεανού

Χρυσός ο Καραλής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου

Χρυσός ο Καραλής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου

13:00 10/3/2025

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε μια σπουδαία διάκριση

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

10:00 10/3/2025

Δευτέρα 10/3

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

17:00 9/3/2025

Κυριακή 9/3

Κλασικά Έπιπλα