Ένα σταυρόλεξο στην ποντιακή διάλεκτο!

27/9/2019 16:08    Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Οι «ρίζες» της βρίσκονται στην ιωνική διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής, όμως η παρουσία της είναι περισσότερο έντονη από ποτέ. Ο λόγος για την ποντιακή διάλεκτο, που αποτέλεσε το βασικό συστατικό για την έκδοση περιοδικού-σταυρόλεξου από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), στο πλαίσιο των δράσεών της για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το περιοδικό - σταυρόλεξο με τίτλο «'Κι ανασπάλλω» (Δεν ξεχνώ) περιέχει επιμορφωτικά στοιχεία για την ιστορία και την παράδοση των Ποντίων και όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Χρήστος Τοπαλίδης, «πενήντα δύο σελίδες που περιέχουν σταυρόλεξα στην ποντιακή διάλεκτο, κείμενα για την ιστορία και τη λαογραφία, συνθέτουν το συγκεκριμένο εγχείρημα».

«Στόχος είναι να δώσουμε ένα βοήθημα, κυρίως στα νέα παιδιά, αλλά και σε όσους το επιθυμούν να προσεγγίσουν την ποντιακή διάλεκτο» είπε ο κ. Τοπαλίδης.

«Το "Κι' ανασπάλλω" αποτελεί μια καινοτόμα προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Τοπαλίδης, συμπληρώνοντας πως «αυτό που θέλαμε να κάνουμε ενόψει της εκατονταετίας (σ.σ. από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου) είναι να υπάρχει ένα ακόμα εργαλείο στην προσπάθειά μας να φέρουμε τα νέα παιδιά πιο κοντά στην ποντιακή λαογραφία, παράδοση και γλώσσα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το "Κι' ανασπάλλω" είναι μια διαδικασία προσέγγισης της (ποντιακής) διαλέκτου. Όταν μιλάμε για σταυρόλεξο, μιλάμε για ένα γλωσσικό παιχνίδι και με το περιοδικό - σταυρόλεξο πετυχαίνουμε τον στόχο προσέγγισης της ποντιακής διαλέκτου με μία διαδικασία που θυμίζει περισσότερο παιχνίδι, παρά την "παραδοσιακή" μέθοδο διδασκαλίας».


Σταυρόλεξο για δυνατούς και ...αρχάριους λύτες

Κι αν για ορισμένους το περιοδικό με τις πενήντα δύο σελίδες με σταυρόλεξα στην ποντιακή διάλεκτο φαντάζει ... βουνό, ο κ. Τοπαλίδης διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού, όπως είπε, ο βαθμός δυσκολίας κάθε σταυρόλεξου είναι διαφορετικός, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό για όσους δεν ομιλούν επαρκώς ή καθόλου την ποντιακή διάλεκτο, αλλά επιθυμούν να τη μάθουν.

Ανθρώπινες ιστορίες και φόρος τιμής

Οι στόχοι της ΠΟΕ με την κυκλοφορία του σταυρόλεξου αυτού (σ.σ. πέντε χιλιάδες τεύχη θα διατεθούν στους συλλόγους - μέλη της Ομοσπονδίας αλλά και σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν) είναι να προβάλει τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τη γενοκτονία, να αποτίσει φόρο τιμής στους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους, να αναδείξει όλες τις πτυχές του ποντιακού πολιτισμού, τα ήθη και τα έθιμα καθώς και να θυμίσει σε όλους την αξία της ποντιακής διαλέκτου.  Για τη διάθεση του περιοδικού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της Ομοσπονδίας (2313054737 e-mail: info@poe.org.gr).

Η ΠΟΕ, συμπλήρωσε ο κ. Τοπαλίδης, απευθύνει ευχαριστίες για την επιμέλεια του περιοδικού - σταυρόλεξου στην Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, στην Αναστασία Μαχαιρίδου (φιλόλογο - εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου) και όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοσή του.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Νέος αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Δήμου Καλαμαριάς

Νέος αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Δήμου Καλαμαριάς

15:36 17/2/2025

Νέος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

15:09 17/2/2025

Δευτέρα 17/2

Bubble Show: Ο Ανιματέρ Λένιος Καραμελένιος στη Θεατρική Σκηνή «Τεχνόκοσμος» στον Εύοσμο

Bubble Show: Ο Ανιματέρ Λένιος Καραμελένιος στη Θεατρική Σκηνή «Τεχνόκοσμος» στον Εύοσμο

18:00 16/2/2025

16 Φεβ - 2 Μαρ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 16/2/2025

Κυριακή 16/2

«Τα Πέντε Αφηγήματα του Edgar Allan Poe» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

«Τα Πέντε Αφηγήματα του Edgar Allan Poe» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

17:00 15/2/2025

28 Φεβ - 1 Μαρ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 15/2/2025

Σάββατο 15/2

Tσικνοπέμπτη στην Καλαμαριά με μουσική, χορός και παραδοσιακά δρώμενα

Tσικνοπέμπτη στην Καλαμαριά με μουσική, χορός και παραδοσιακά δρώμενα

19:00 14/2/2025

20/02 - 7:00 μμ - 11:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Μέχρι το 2027 θα κυκλοφορούν ακόμη 150 ηλεκτρικά λεωφορεία

Θεσσαλονίκη: Μέχρι το 2027 θα κυκλοφορούν ακόμη 150 ηλεκτρικά λεωφορεία

15:00 14/2/2025

Την ικανοποίηση του από το επίπεδο των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 14/2/2025

Παρασκευή 14/2

ΒΙΑ/ΖΩ: Ένα ανθολόγιο-ντοκουμέντο κατά της κακοποίησης στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη»

ΒΙΑ/ΖΩ: Ένα ανθολόγιο-ντοκουμέντο κατά της κακοποίησης στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη»

18:00 13/2/2025

14/02 - 9:00 μμ - 15/02 - 11:00 μμ

Κλασικά Έπιπλα