Από τί κινδυνεύουν όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες

3/10/2019 14:26    νέα έρευνα
Οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας, αλλά όταν συνυπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο τότε η ανάγκη για επαρκείς ώρες ύπνου καθίσταται επιτακτική σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος καρκίνου και πρόωρου θανάτου είναι υψηλότερος. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο  Journal of the American Heart Association

«Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι η επίτευξη των ιδανικών ωρών ύπνου μπορεί να είναι προστατευτική για ορισμένους ανθρώπους με αυτά τα προβλήματα υγείας» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Julio Fernandez-Mendoza επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Κολλέγιο Ιατρικής της Πενσυλβάνια και ψυχολόγος ύπνου στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ύπνου του Ιατρικού Κέντρου Milton S. Hershey στο Hershey της Πενσυλβάνια. «Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί κατά πόσο η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου με ιατρικές ή συμπεριφορικές θεραπείες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου» συμπληρώνει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 1600 ενήλικες 20-74 ετών, οι μισοί εκ των οποίων γυναίκες, από την κοόρτη Penn State Adult Cohort  οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν σε δυο ομάδες: σε όσους είχαν υπέρταση σταδίου ΙΙ ή διαβήτη τύπου 2 και σε όσους είχαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν στο εργαστήριο ύπνου (1991-1998) για μια βραδιά και στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν την αιτία θανάτου τους μέχρι το τέλος του 2016.

Τα ευρήματα

Σημειώθηκαν 512 θάνατοι εκ των οποίων το ένα τρίτο οφειλόμενοι σε στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο και το το ένα τέταρτο σε καρκίνο.

Οι άνθρωποι με υπέρταση ή διαβήτη που κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες είχαν διπλάσια αυξημένο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι άνθρωποι που έπασχαν από στεφανιαία νόσο ή είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες είχαν τριπλάσια αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους ανθρώπους με υπέρταση ή διαβήτη ήταν αμελητέος εάν κοιμούνταν περισσότερο από έξι ώρες.

«Η μικρή διάρκεια ύπνου θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στους παράγοντες κινδύνου για την πρόβλεψη της πορείας της υγείας των πασχόντων από αυτές τις νόσους και η βελτίωσή της να αποτελέσει στόχο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» σχολίασε ο Δρ. Fernandez-Mendoza

Στους περιορισμούς της έρευνας αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες πέρασαν μόνο μια νύχτα στο εργαστήριο ύπνου, συνεπώς τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από το φαινόμενο του άγχους της πρώτης βραδιάς, όπου οι συμμετέχοντες συνήθως δεν κοιμούνται καλά, ενώ στην πορεία ο ύπνος τους βελτιώνεται.


ygeiamou

Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

11:36 3/6/2025

Δευτέρα 9/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 3/6/2025

Τρίτη 3/6

Μια υπέροχη Κυριακή στο Κόδρα!

Μια υπέροχη Κυριακή στο Κόδρα!

20:00 2/6/2025

Ένα ακόμα ιδιαίτερο κυριακάτικο ραντεβού

Καθημερινοί καθαρισμοί στις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμαριάς

Καθημερινοί καθαρισμοί στις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμαριάς

16:52 2/6/2025

Με την άνοδο της θερμοκρασίας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:18 2/6/2025

Δευτέρα 2/6

Γιώργος Νταλάρας και Χρήστος Μάστορας στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης

Γιώργος Νταλάρας και Χρήστος Μάστορας στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης

20:00 1/6/2025

Πέμπτη 5/6

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

14:00 1/6/2025

Πέμπτη 19/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 1/6/2025

Κυριακή 1/6

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

17:00 31/5/2025

Μια μεγάλη γιορτή της θάλασσας από 3/06 - 8:00 πμ - 29/07 - 5:00 μμ

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

13:00 31/5/2025

Στις 23 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δρομολόγιο

Κλασικά Έπιπλα