Στον Αιθίοπα πρωθυπουργό το Νόμπελ Ειρήνης

11/10/2019 20:00    Άμπι Άχμεντ
Η Αιθιοπία είναι «υπερήφανη ως έθνος» για τον πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ που τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του.

«Αυτή η νίκη και η αναγνώριση είναι μια συλλογική νίκη για όλους τους Αιθίοπες και ένα κάλεσμα να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας ώστε να καταστήσουμε την Αιθιοπία --τον νέο ορίζοντα της ελπίδας-- ένα εύπορο έθνος για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Άμπι.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 για τις ειρηνευτικές προσπάθειές του με την Ερυθραία.

Η Αιθιοπία και η Ερυθραία, μακροχρόνιοι εχθροί που ενεπλάκησαν σε συνοριακό πόλεμο από το 1998 έως το 2000, αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών ή περίπου 900.000 δολαρίων, θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

«Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ τιμήθηκε με το φετινό Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να επιτύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία και ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να επιλύσει τη μεθοριακή σύγκρουση με τη γειτονική Ερυθραία», ανέφερε στο σκεπτικό της η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

«Η απόφαση για την απονομή του βραβείου [στον Άχμεντ] αναγνωρίζει επίσης την εργασία των εμπλεκομένων μερών για την ειρήνη και την επανασυμφιλίωση στην Αιθιοπία και στις περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Αφρικής.»

Ο Άμπι Άχμεντ, 43 ετών, είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός στην Αφρική.

Αφότου ανέλαβε τον θώκο, τον Απρίλιο του 2018, μετά την παραίτηση του Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέγκν έπειτα από διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει το 2015 και κράτησαν τρία χρόνια, ο Άμπι ανακοίνωσε σειρά μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της υπόσχεσής του για θεμελιώδεις αλλαγές στη χώρα των περίπου 100 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Από τη μερική απελευθέρωση της κρατικά ελεγχόμενης οικονομίας μέχρι την αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας, που βοήθησαν τον κυβερνώντα συνασπισμό να διατηρήσει την ισχυρή λαβή του στην εξουσία από το 1991, οι υποσχέσεις αυτές δημιούργησαν ελπίδες στη χώρα και στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα επίτευγμά του είναι η επίτευξη ειρήνης με τη γειτονική Ερυθραία.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Άμπι --που κατατάχθηκε έφηβος στον αιθιοπικό στρατό και ανήλθε στην ιεραρχία του κυβερνώντος συνασπισμού ERDF τις τελευταίες δύο δεκαετίες-- μπορεί να αλλάξει την Αιθιοπία και να την ανοίξει στον κόσμο μέσα από το υπάρχον σύστημα.

Αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η αντίσταση στην αλλαγή από κατεστημένα συμφέροντα μέσα στον κυβερνώντα συνασπισμό και το ενδεχόμενο η βία να κλιμακωθεί -- τον Ιούνιο ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της περιφέρειας Αμχάρα σκότωσε τον πρόεδρο της περιφέρειας και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Είναι επίσης αντιμέτωπος με τις υψηλές προσδοκίες των νεαρών Αιθιόπων που θέλουν δουλειές, ανάπτυξη, και ευκαιρίες.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ με βάση τη διαθήκη του οποίου ιδρύθηκαν τα βραβεία το 1895.


ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

«Πριν πέσεις στον γκρεμό, δες τα στοιχεία»: Μια σοβαρή φωνή αμφισβήτησης του lockdown από τον καθηγητή Ιωαννίδη

«Πριν πέσεις στον γκρεμό, δες τα στοιχεία»: Μια σοβαρή φωνή αμφισβήτησης του lockdown από τον καθηγητή Ιωαννίδη

13:32 25/3/2020

Τι υποστηρίζει ο ίδιος

Κορονοϊός - Κλειστά μαγαζιά: 267 συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων

Κορονοϊός - Κλειστά μαγαζιά: 267 συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων

13:21 25/3/2020

ΕΛ.ΑΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.795 παραβάσεις - 77 στη Θεσσαλονίκη σε 48ώρες

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 1.795 παραβάσεις - 77 στη Θεσσαλονίκη σε 48ώρες

13:17 25/3/2020

δείτε στοιχεία

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες πρόστιμα σήμερα για παραβίαση των μέτρων κυκλοφορίας

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες πρόστιμα σήμερα για παραβίαση των μέτρων κυκλοφορίας

12:46 25/3/2020

συνεχίζονται για 3η ημέρα οι έλεγχοι

Πολεμική αεροπορία: Το μήνυμα πιλότου για την 25η Μαρτιου (Βιντεο)

Πολεμική αεροπορία: Το μήνυμα πιλότου για την 25η Μαρτιου (Βιντεο)

12:23 25/3/2020

F-16

Νέος συναγερμός: Ανδρας πέθανε από τον ιό hantavirus

Νέος συναγερμός: Ανδρας πέθανε από τον ιό hantavirus

11:51 25/3/2020

στην Κίνα

Μήνυμα Ντόναλντ Τραμπ για την 25η Μαρτίου

Μήνυμα Ντόναλντ Τραμπ για την 25η Μαρτίου

11:45 25/3/2020

ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο την ημέρα της Εθνικής Επετείου

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο την ημέρα της Εθνικής Επετείου

11:19 25/3/2020

 F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών

Να μην κλείσουν οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, ζητάει ο ΣΟΦΕΘ

Να μην κλείσουν οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, ζητάει ο ΣΟΦΕΘ

11:09 25/3/2020

Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών

Θεσσαλονίκη: Ψαράς έχασε τη ζωή του στον Θερμαϊκό

Θεσσαλονίκη: Ψαράς έχασε τη ζωή του στον Θερμαϊκό

10:49 25/3/2020

Λιμενική Αρχή

Κλασικά Έπιπλα