Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

19/10/2019 12:38    στήριξη των ασθενέστερων
Οι ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι ή χαμηλόμισθοι, έχουν μπει στο κάδρο των πιθανών δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, εναλλακτικά προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αναφέρουν πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο.

Το ποσό που θα μοιραστούν όσοι ενταχθούν τελικά στο κοινωνικό μέρισμα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Το προσχέδιο προϋπολογισμού που υπεβλήθη στις Βρυξέλλες το υπολογίζει στα 0,2% του ΑΕΠ, ήτοι 380 εκατ. ευρώ και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για την πορεία των εσόδων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα κινηθεί υψηλότερα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αναφέρουν οι πηγές, ήταν η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα να εισπραχθούν προκαταβολές που εγγυώνται ένα γενναιόδωρο μέρισμα. Παρ’ όλα αυτά, οι πηγές στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν και ένα κατώτατο πιθανό όριο του υπερπλεονάσματος, τα 250 εκατ. ευρώ.

Οι οριστικές αποφάσεις ως προς το πού θα κατανεμηθεί, δεν έχουν ακόμη ληφθεί και προφανώς ο πρωθυπουργός θα έχει τον τελικό λόγο. Γίνονται, όμως, εισηγήσεις για τη χορήγησή του στις εξής κατηγορίες:

• Στους χαμηλοσυνταξιούχους.

• Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι την απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση, αλλά εκδηλώνουν σαφώς την προτίμησή τους στη δεύτερη κατηγορία, των κοινωνικά ασθενέστερων, δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωτικά οι πλέον ασθενείς οικονομικά και έχουν ήδη εξασφαλίσει το επίδομα της 13ης σύνταξης. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει εισηγηθεί την απόσυρση ακόμη και του επιδόματος αυτού.

Σε στήριξη των ασθενέστερων είχε αναφερθεί εξάλλου και ο πρωθυπουργός πρόσφατα στο Athens Democracy Forum.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι 850 εκατ. ευρώ.​​​​​​

Το  ΔΝΤ έχει επίσης ταχθεί υπέρ της διάθεσης πόρων για την αναβάθμιση των υποδομών της Ελλάδας, που έχουν πληγεί σοβαρά λόγω κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώνεται από κάποιες πλευρές και η άποψη να διατεθεί μέρος του υπερπλεονάσματος για βελτίωση υποδομών στον τομέα της υγείας (νοσοκομεία) ή της πολιτικής προστασίας (π.χ. πυροσβεστικά αεροσκάφη).

Επίσης, υποψηφιότητα για ένα μέρος του κοινωνικού μερίσματος έχει βάλει και η ΔΕΗ με το κόστος των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), ώστε να μη το μετακυλήσει στα τιμολόγιά της.

«Μέρισμα» θα εισπράξουν στο τέλος του χρόνου και οι επιχειρήσεις, αφού θα τους επιστραφεί το 5% του φόρου εισοδήματος του 2020, το οποίο έχουν προκαταβάλει. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν θα προέλθει τελικά από το υπερπλεόνασμα, αλλά από τον κανονικό προϋπολογισμό, επομένως απελευθερώνεται χώρος 138 εκατ. ευρώ, όσο είχε προϋπολογισθεί, για άλλες δαπάνες.

Eνα ακόμη «χριστουγεννιάτικο» μέρισμα θα είναι το επίδομα θέρμανσης, αυξημένο φέτος, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ, με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, το οποίο θα καταβληθεί σχεδόν στο σύνολό του εξαρχής. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται το 90% να έχει δοθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου.


kathimerini
Επόμενο Προηγούμενο
 

Plastira Project–Η Πλαστήρα πεζοδρομείται και ζωντανεύει με όχημα την τέχνη

Plastira Project–Η Πλαστήρα πεζοδρομείται και ζωντανεύει με όχημα την τέχνη

15:05 7/6/2025

14/06 - 15/06

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 7/6/2025

Σάββατο 7/6

Το Μιούζικαλ «Μάμμα Μια!» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Το Μιούζικαλ «Μάμμα Μια!» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 6/6/2025

7 Ιούν - 15 Ιούν 2025

Οδηγίες για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

Οδηγίες για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

16:16 6/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Μεγάλη συμμετοχή στις δωρεάν εξετάσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Μεγάλη συμμετοχή στις δωρεάν εξετάσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

11:15 6/6/2025

O Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 6/6/2025

Παρασκευή 6/6

Motor Festival 2025 για Πρώτη Φορά στην Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ

Motor Festival 2025 για Πρώτη Φορά στην Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ

20:00 5/6/2025

6 Ιούν - 15 Ιούν 2025

Επιστρέφει το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Επιστρέφει το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

17:00 5/6/2025

27 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς δίπλα στην τρίτη ηλικία

Ο Δήμος Καλαμαριάς δίπλα στην τρίτη ηλικία

15:05 5/6/2025

Ενημερωτικές ομιλίες για την πρόληψη εγκλημάτων και την προστασία από απάτες στα ΚΑΠΗ

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

12:13 5/6/2025

Στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου

Κλασικά Έπιπλα