Γρίπη: Στέλεχος που προκαλεί επιπλοκές αναμένεται φέτος στην Ελλάδα

19/10/2019 14:06    τα μηνύματα φαίνονται ανησυχητικά
Βρισκόμαστε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, η εμβολιαστική περίοδος έχει αρχίσει και τα μηνύματα για τη συνέχεια της περιόδου έξαρσης της γρίπης, φαίνονται ανησυχητικά.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε φέτος ένα κύμα γρίπης που - εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που προκύπτουν από στοιχεία του Νοτίου Ημισφαιρίου -  μπορεί να είναι πιο ισχυρό από αυτό της περσινής χρονιάς. Αυτό οφείλεται στην πιθανή επικράτηση του στελέχους της γρίπης τύπου Α Η3Ν2, ενός στελέχους που συνήθως έχει πιο πολλές σοβαρές επιπλοκές από άλλες μορφές γρίπης, π.χ. από το στέλεχος Η1Ν1 και προσβάλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Δ/ντης του εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επεσήμανε, επίσης:

"Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας, σε ό,τι αφορά τις πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες αναμένεται να έχουμε πιο σημαντικά προβλήματα, αλλά και το πώς πρέπει ανάλογα να κινηθούμε στην προφύλαξη αλλά και την αντιμετώπιση της γρίπης τη φετινή χρονική περίοδο" τόνισε.

Γρίπη: Σποραδικά τα κρούσματα μέχρι στιγμής

Η εμβολιαστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει, ενώ τα περιστατικά γρίπης μέχρι στιγμής είναι σποραδικά. Ωστόσο, παρά την βελτίωση του καιρού από τα τέλη του μήνα και με αποκορύφωμα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αναμένεται αύξηση των περιστατικών.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσακρής, "Είμαστε σήμερα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και βρισκόμαστε στους μήνες που χρειαζόμαστε την εμβολιαστική κάλυψη, δεδομένου ότι απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη των απαραίτητων αντισωμάτων. Αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ας μη ξεχνάμε ότι η γρίπη προσβάλει το 10% του πληθυσμού και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη επιπλοκών από αυτή- ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας για τη γρίπη", σημείωσε ο κ.Τσακρής και προσέθεσε πως τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, "άτομα άνω των 60 ετών ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας", θα πρέπει "στην περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου να εμβολιαστούν, όπως και τα άτομα του περιβάλλοντος που ανήκουν στις ομάδες αυτές, π.χ. πολύ μικρά παιδιά".

Τα άτομα αυτά δε, θα πρέπει να εμβολιαστούν "ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν και την εξάπλωση του ενδημικού κύματος, αλλά και τις πιθανότητες επιπλοκών και ανάγκης νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κάτι που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο στην περίοδο της εποχικής γρίπης", σημείωσε με έμφαση ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής.

Οι δράσεις προφύλαξης του γενικού πληθυσμού

Η τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όπως είπε ο κ.Τσακρής, παίζει σημαντικό ρόλο:

"Η διατροφή όπως και η κατάσταση στρες, ο καλός ύπνος, η διατροφή, πολλά φρούτα και λαχανικά, λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών, είναι παράγοντες που βοηθούν στο να έχουμε ένα ανοσολογικό σύστημα, το οποίο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ίωση, όχι μόνο τη γρίπη αλλά και τις άλλες λοιμώξεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος".

Ο καθηγητής μικροβιολογίας έδωσε και συμβουλές και για την αντιμετώπιση των απλών αναπνευστικών ιών:

"Αν τα συμπτώματα είναι έντονα θα πρέπει κανείς να παραμείνει σπίτι και να συμβουλευτεί τον ιατρό του αν υπάρχουν κάποιες επιπλοκές. Πολύ σημαντικό, και αυτό θα το συναντήσουμε και αργότερα, καθώς θα μπαίνουμε στο Δεκέμβριο και θα αρχίσει να ξεκινά η εποχική γρίπη, είναι να αποφεύγουμε συγχρωτισμό σε κλειστό περιβάλλον όπου υπάρχουν πολλά άτομα, και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άτομα με συμπτώματα, όπως και επίσης και όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης, τις ημέρες τουλάχιστον που υπάρχουν τα συμπτώματα, καλό είναι να παραμένουν σπίτι" καταλήγει ο καθηγητής κ. Τσακρής.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Μουσικό Αφιέρωμα στο Ποντιακό Τραγούδι από τον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης

Μουσικό Αφιέρωμα στο Ποντιακό Τραγούδι από τον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης

16:00 16/3/2025

Δευτέρα 17/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 16/3/2025

Κυριακή 16/3

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

17:00 15/3/2025

Σάββατο 15/3

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην οδό Πασαλίδη

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην οδό Πασαλίδη

15:00 15/3/2025

Κυριακή 16/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 15/3/2025

Σάββατο 15/3

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

19:00 14/3/2025

Παρασκευή 14/3

Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό

Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό

15:00 14/3/2025

Παρασκευή 14/3

Δήμος Καλαμαριάς και ΑΠΘ ενώνουν δυνάμεις τους

Δήμος Καλαμαριάς και ΑΠΘ ενώνουν δυνάμεις τους

13:00 14/3/2025

Για τη φροντίδα και την ανάπτυξη των βρεφών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 14/3/2025

Παρασκευή 14/3

Έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Remezzo

Έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Remezzo

19:00 13/3/2025

15/03 - 10:00 πμ - 8:00 μμ

Κλασικά Έπιπλα