Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για οργανισμό - εισβολέα στον Θερμαϊκό

4/11/2019 22:19    τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ
Την οικολογική κατάσταση του Θερμαϊκού Κόλπου και τα αίτια που επιβαρύνουν τη λειτουργία του στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης παρουσίασε η Ομάδα Πλαγκτού του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ σε εκδήλωση με τίτλο «Η ζωή σε μια σταγόνα Θερμαϊκού» που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες άτομα είχαν την ευκαιρία να δουν τη μικροσκοπική ζωή που περιλαμβάνεται σε μία ελάχιστη ποσότητα νερού του Θερμαϊκού Κόλπου μέσα από το ανάστροφο ερευνητικό μικροσκόπιο του ΑΠΘ. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και τους μικροοργανισμούς που προκαλούν το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας στον Θερμαϊκό αλλά και αυτούς που ζουν στο θαλασσινό νερό και δεν συμμετέχουν στην ερυθρά παλίρροια. Αρκετοί μάλιστα διατύπωσαν τις δικές τους ερωτήσεις.

Κατά την παρουσίασή της, η καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Μαρία Μουστάκα, έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των μικροοργανισμών (δείτε την ΕΔΩ).

Σύμφωνα με την κα. Μουστάκα, παρατηρούνται πιο έντονα και σε αφθονία οι οργανισμοί που παράγουν ζελατίνη και βλέννα και είναι ανησυχητικό αυτό καθώς γίνεται πιο θολό το νερό. «Από τον Οκτώβριο καταγράψαμε σε μεγάλο αριθμό και τον εισβολέα ζελατινώδη οργανισμό Μnemiopsis leidy που προκαλεί διαταραχή στο τροφικό πλέγμα και στα ιχθυαποθέματα και θεωρείται στους 100 χειρότερους εισβολείς στη φύση από τον ΟΗΕ. Από το 2005 είναι γνωστό ότι βρίσκεται στον Θερμαϊκό, αλλά πλέον επεκτείνεται σε όλο το εύρος του Όρμου, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να εξετάζουμε τον συγκεκριμένο οργανισμό λόγω των τροφικών του διαθέσεων», τόνισε η ίδια.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν τους μικροοργανισμούς του φυτοπλαγκτού και του ζωοπλαγκτού στο μικροσκόπιο.

«Παρουσιάσαμε τα φαινόμενα που καταγράφονται στο θαλάσσιο μέτωπο και τους οργανισμούς που τα προκαλούν, πχ. την ερυθρά παλίρροια, και ζουν στο θαλασσινό νερό, το ετερότροφο δινομαστιγωτό Noctiluca. Ο οργανισμός αυτός αν και δεν παράγει βιοτοξίνες (δεν είναι τοξικός) εν τούτοις έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον: δυσοσμία λόγω της αποικοδόμησης των νεκρών οργανισμών από τα βακτήρια με κατανάλωση οξυγόνου, ελευθέρωση αμμωνίας με τη λύση των κυττάρων και κυριαρχία του μικροβιακού τροφικού πλέγματος με κορύφωσή του σε ζελατινώδεις οργανισμούς όπως κτενοφόρα και μέδουσες.

Η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου Αθηνά Παναγιώτου ανέφερε ότι «με την εκδήλωση αυτή επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες,να τους ενημερώσουμε για την περιβαλλοντική κατάσταση των νερών του Θερμαϊκού αλλά και να συντονίσουμε τους φορείς».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, με τη συνεργασία του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ) και του Δήμου Δέλτα.


του Νίκου Αβουκάτου
greenagenda
Επόμενο Προηγούμενο
 

Το Reworks 2025 έρχεται το Σεπτέμβριο

Το Reworks 2025 έρχεται το Σεπτέμβριο

20:00 5/8/2025

Πιο πλούσιο από ποτέ

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

17:02 5/8/2025

Πού βρίσκεται

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

16:59 5/8/2025

Επετειακός ο χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

15:12 5/8/2025

Πότε ξεκινάει

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

11:20 5/8/2025

Έδεσαν δύο κρουαζιερόπλοια

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

11:07 5/8/2025

Βρούτση σήμερα για Καυτανζόγλειο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 5/8/2025

Τρίτη 5/8

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

19:00 4/8/2025

Η προκήρυξη από την ΕΤΑΔ

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

17:12 4/8/2025

Το πρώτο μέρος του φετινού κύκλου του θεσμού «Μουσικές Πέμπτες»

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

12:28 4/8/2025

Ποιες στάσεις καταργούνται

Κλασικά Έπιπλα