Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το 2018

16/11/2017 11:37    Αναβάλλεται η αναπροσαρμογή τους για το 2018
Για τους πρώτους μήνες του 2018 αναβάλλεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα με στόχο αυτές να προσεγγίσουν τα επίπεδα της αγοράς είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως λένε τώρα στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει περίπτωση οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων να είναι έτοιμες πριν την άνοιξη.

Ωστόσο αυτό θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ανεξάρτητα από το πότε θα ισχύσουν οι αντικειμενικές αξίες ο φόρος του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές.

Μάλιστα, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος που ισχύει σήμερα και ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου ο φόρος του επόμενου έτους να υπολογιστεί πάνω στις νέες τιμές ζώνης που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά και τις παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές θα φέρουν μειώσεις στις περιοχές που οι εμπορικές αξίες βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 70%, αυξήσεις σε «φθηνές» περιοχές ενώ σε πολλούς δήμους οι τιμές ζώνης θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα αφού μετά την οριζόντια αναπροσαρμογή που έγινε τον Ιανουάριο του 2016 διαπιστώθηκε ότι έχουν προσεγγίσει τις πραγματικές τιμές.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους: στα μισθώματα, στις αγοραπωλησίες που έχουν καταγραφεί στο Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε μια βάση δεδομένων συγκεντρώνονται στοιχεία από συμβολαιογραφεία, τράπεζες και τα μισθωτήρια συμβόλαια. Με την εφαρμογή ενός αλγόριθμου τα δεδομένα αυτά θα δίνουν τις τιμές ζώνης. Η αναπροσαρμογή θα αφορά μόνο τις τιμές ζώνης και όχι τους συντελεστές που προσδιορίζουν την τελική φορολογητέα αξία των ακινήτων όπως συντελεστές εμπορικότητας, οικοπέδου, ορόφου κλπ.



newsbeast

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:18 2/6/2025

Δευτέρα 2/6

Γιώργος Νταλάρας και Χρήστος Μάστορας στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης

Γιώργος Νταλάρας και Χρήστος Μάστορας στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης

20:00 1/6/2025

Πέμπτη 5/6

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

14:00 1/6/2025

Πέμπτη 19/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 1/6/2025

Κυριακή 1/6

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

17:00 31/5/2025

Μια μεγάλη γιορτή της θάλασσας από 3/06 - 8:00 πμ - 29/07 - 5:00 μμ

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

13:00 31/5/2025

Στις 23 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δρομολόγιο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 31/5/2025

Σάββατο 31/5

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 30/5/2025

29/5 - 4/6

Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2025 MOMus Summer Edition για Παιδιά

Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2025 MOMus Summer Edition για Παιδιά

15:00 30/5/2025

16-27/6

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

12:00 30/5/2025

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα