Ανιχνεύτηκαν στον Άρη μυστηριώδεις αυξομειώσεις στο οξυγόνο

13/11/2019 12:54    Curiosity
Μετά το μυστήριο του μεθανίου στον Άρη, το επίπεδο του οποίου τη μία εμφανίζεται αυξημένο και την άλλη πεσμένο έως ανύπαρκτο, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι το ρόβερ της Curiosity ανίχνευσε παρόμοιες μυστηριώδεις και μέχρι στιγμής ανεξήγητες αυξομειώσεις και στο λιγοστό οξυγόνο του γειτονικού πλανήτη.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να εξιχνιάσουν το μυστήριο του μεθανίου που εμφανίζει έντονα εποχικά και τυχαία «σκαμπανεβάσματα» (έως και 60%) και τώρα διαπιστώνουν ότι επίσης το αέριο οξυγόνο αυξομειώνεται με τρόπο που φαίνεται τυχαίος, χωρίς κάποια προφανή αιτία. Κάποια πηγή ή μηχανισμός παράγει το οξυγόνο (η αύξηση του επιπέδου του φθάνει το 30%) και μετά αυτό αφαιρείται πάλι από τον αέρα.

Η αρειανή ατμόσφαιρα αποτελείται κατά κύριο λόγο από διοξείδιο του άνθρακα (σε ποσοστό περίπου 95%), ενώ 2,6% είναι το μοριακό άζωτο, το αργό 1,6%, το μοριακό οξυγόνο 0,16% και το μονοξείδιο του άνθρακα 0,06%. Τα άλλα αέρια όπως το άζωτο και το αργό εμφανίζουν προβλεψιμότητα στη συμπεριφορά τους, αυξομειούμενα περιοδικά ανάλογα με το πόσο διοξείδιο του άνθρακα υπάρχει στην αρειανή ατμόσφαιρα, κάτι που όμως δεν συμβαίνει με το οξυγόνο.

«Πασχίζουμε να βρούμε μια εξήγηση για το οξυγόνο. Σκεφτόμαστε ότι είναι ένα ζήτημα που δεν έχει να κάνει με τη δυναμική της ατμόσφαιρας, αλλά με κάποια χημική πηγή», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, η επικεφαλής ερευνήτρια Μελίσα Τρέινερ, πλανητική επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Μέριλαντ.

Οι ομοιότητες στην αυξομείωση του μεθανίου και του οξυγόνου μπορεί να είναι απλώς μια σύμπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι όμως δεν αποκλείουν να οφείλονται και στην ίδια αιτία. Οι ερευνητές της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Journal of Geophysical Research: Planets», θα συνεχίσουν τις μετρήσεις στην αρειανή ατμόσφαιρα, ώστε να βρουν μια λύση στο αίνιγμα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη

16:18 27/9/2017

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο κ.κ. Βαρθολομαίος

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «Το πρώτο μου σχολείο» ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΤΜΗΜΑ

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «Το πρώτο μου σχολείο» ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΤΜΗΜΑ

15:45 27/9/2017

υπάρχουν θέσεις VOUCHERS

"Όχι" στη μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας

15:41 27/9/2017

ΠΕΔ-ΚΜ

Σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς

Σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς

15:34 27/9/2017

τακτική συνεδρίαση

Επιχείρηση απομάκρυνσης αλλοδαπών από το χώρο του Κόδρα

Επιχείρηση απομάκρυνσης αλλοδαπών από το χώρο του Κόδρα

15:28 27/9/2017

«επιχείρηση σκούπα»

Στα ΕΠΑΛ Λαγκαδά κάνουν κατάληψη επειδή δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στην αυλή!

Στα ΕΠΑΛ Λαγκαδά κάνουν κατάληψη επειδή δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στην αυλή!

15:15 27/9/2017

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ

Μειοδοτικός διαγωνισμός για την εκρίζωση πρέμνων κ την φύτευση νέων δέντρων

Μειοδοτικός διαγωνισμός για την εκρίζωση πρέμνων κ την φύτευση νέων δέντρων

13:41 27/9/2017

Τμήμα Προμηθειών

Έκθεση «100 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917»

Έκθεση «100 χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917»

01:19 27/9/2017

στον εκθεσιακό χώρο του ΚΙΘ

ΟΓΑ: 1.000 ευρώ βοήθημα σε οικογένειες

ΟΓΑ: 1.000 ευρώ βοήθημα σε οικογένειες

01:16 27/9/2017

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει...

Παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα ενώ ένα CN-235

Παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα ενώ ένα CN-235 "έβλεπε"

01:12 27/9/2017

ΓΕΕΘΑ

Κλασικά Έπιπλα