Σκοπιανό: Πρώτο βήμα πίσω από Ζάεφ, ανυποχώρητος ο Τσίπρας για αλυτρωτισμό

25/1/2018 00:34    βιντεο

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός ολοκληρώθηκε με σημαντικές εξελίξεις για το Σκοπιανό! Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το τρίωρο τετ α τετ, εκφράζοντας από κοινού την πεποίθηση ότι οι δύο λαοί είναι στον σωστό δρόμο για την επίλυση του ζητήματος της ονομάσίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το newsit, ο Ζόραν Ζάεφ δεν αρκέστηκε σε αόριστες δεσμεύσεις. Αντιθέτως, ανακοίνωσε ότι θα αλλάξουν τα ονόματα στο αεροδρόμιο και την Εθνική Οδό. Όπως γνωστοποίησε, ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διαπραγματευτική διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέματος του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ανήγγειλε την ανύψωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, υπό την παρακολούθηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι μετά από 25 και πλέον χρόνια έφθασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας. Εξέλιξη, που όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του, προκειμένου να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα του ονόματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών των δύο χωρών.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσουμε μια γειτονιά σε όλα τα Βαλκάνια ευημερούσα. Μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να εξυπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτική για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας», διαμήνυσε.

Επισήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως «η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

Και συνέχισε: «Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών».

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «οι δράσεις μας δείχνουν την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς». Και σημείωσε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

Τσίπρας: Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανυποχώρητος στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις».

«Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να προωθήσουμε μία ατζέντα συν-ανάπτυξης προκειμένου να πάει η περιοχή μπροστά και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21 αιώνα», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.

Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ τον ενημέρωσα ότι διαδικασίες που είχε αναστείλει η κυβέρνησή μας μπορούμε να τις προωθήσουμε, όπως την ένταξη της χώρας στη Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου».Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε επίσης ότι και οι δύο πολιτικοί «έχουν την επιθυμία να αντιμετωπίσαμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό αλλά και υπευθυνότητα. Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος. Αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των χωρών σε στέρεα θεμέλια. Που σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ώστε να μην αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοιχτό για να δημιουργηθούν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον.

«Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το όνομα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 19.00 ώρα Ελλάδας και διήρκησε περίπου τρεις ώρες.



Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί ζήτησαν να μπουν στην αίθουσα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η συνάντηση συνεχίστηκε για άλλη μισή ώρα.


Νωρίτερα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός να ανεβάζει στο προφίλ του στο Facebοok μια φωτογραφία από την συνάντηση.

Σε αυτή οι δύο ηγέτες έχουν μία θερμή χειραψία με τον Ζάεφ να δηλώνει ότι «μιλάμε ανοιχτά και οικοδομούμε αμοιβαία εμπιστοσύνη προς το συμφέρον των πολιτικών». 

Ο Νίμιτς μεταβαίνει στα Σκόπια

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ μετέδιδε πως ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου. Την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.





Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για το δυστύχημα των Τεμπών - Mαθητικές δράσεις μπροστά στο δημαρχείο

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για το δυστύχημα των Τεμπών - Mαθητικές δράσεις μπροστά στο δημαρχείο

23:02 20/2/2024

Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή!

Καλαμαριά: Κεραυνοί Αράπογλου: Ντροπή κ. Δαρδαμανέλη, όλα θα βγουν στο φως - σπατάλη και ρουσφετολογία

Καλαμαριά: Κεραυνοί Αράπογλου: Ντροπή κ. Δαρδαμανέλη, όλα θα βγουν στο φως - σπατάλη και ρουσφετολογία

00:20 20/2/2024

η δήμαρχος κατακεραυνώνει την προηγούμενη διοίκηση

Καλαμαριά: Η ακουστική ικανότητα των δημοτών σε δράση του Δήμου

Καλαμαριά: Η ακουστική ικανότητα των δημοτών σε δράση του Δήμου

23:49 19/2/2024

«Αγαπήστε τα αυτιά σας»

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις στον δήμο (δείτε λεπτομέρειες)

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 5 προσλήψεις στον δήμο (δείτε λεπτομέρειες)

23:40 19/2/2024

κατεβάστε την αίτηση

Δαρδαμανέλης για Αράπογλου: Αν και “παλιά”… έχασε την ψυχραιμία της!

Δαρδαμανέλης για Αράπογλου: Αν και “παλιά”… έχασε την ψυχραιμία της!

23:28 19/2/2024

στην αντεπίθεση ο πρώην δήμαρχος

Καλαμαριά: Μικροί δημοσιογράφοι ανέκριναν την δήμαρχο! (φωτο)

Καλαμαριά: Μικροί δημοσιογράφοι ανέκριναν την δήμαρχο! (φωτο)

23:14 19/2/2024

Μαθητές σε ρόλο ρεπόρτερ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:34 19/2/2024

Δευτέρα 19/02 και Τρίτη 20/02

Έρχονται και στην Καλαμαριά οι Κωδωνοφόροι!

Έρχονται και στην Καλαμαριά οι Κωδωνοφόροι!

21:54 16/2/2024

έκθεση φωτογραφίας

Καλαμαριά: Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν Rapid Test (μέρες και ώρες)

Καλαμαριά: Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν Rapid Test (μέρες και ώρες)

21:28 16/2/2024

Από τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

Καλαμαριά: Με εντολή Αράπογλου σταματούν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο

Καλαμαριά: Με εντολή Αράπογλου σταματούν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο

21:10 16/2/2024

Στα άκρα οδηγείται η υπόθεση

Κλασικά Έπιπλα