Θεσσαλονίκη: Θα τρέξει 573 χιλιόμετρα στη μνήμη της συζύγου του

8/2/2020 10:45    μήνυμα υπερ της πρόληψης

«Δεν ξεχνάμε – Δεν εφησυχάζουμε!». Αυτό είναι το μήνυμα ενός ξεχωριστού δρομικού γεγονότος που θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα αποτελέσει φόρο τιμής στη μνήμη της Κατερίνας, μιας σπουδαίας γυναίκας που πολέμησε πέντε μήνες γενναία ενάντια στον καρκίνο.

Έμπνευση γι' αυτή την προσπάθεια αποτέλεσε η ζωή της Κατερίνας Βελονίδου από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Στις 22 Νοεμβρίου 2018 η Κατερίνα διαγνώσθηκε με μία σπάνια μορφή καρκίνου, το Σάρκωμα Ewing, που δυστυχώς βρισκόταν ήδη στο 4ο στάδιο. Σχεδόν 5 μήνες μετά, στις 14 Απριλίου 2019, η ίδια έχασε τη μάχη για τη ζωή.

fork-1.jpg

Ο σύζυγός της, δρομέας υπεραποστάσεων, Αλέξανδρος Γεωργίου, θα διανύσει 573 χιλιόμετρα, σε μία διαδρομή που αποτελεί, ουσιαστικά, την πορεία της ζωής της Κατερίνας από το πατρικό της σπίτι στη Νεάπολη έως το σπίτι της όπου έζησε με τον σύζυγό της και τον γιο τους, στην Κερατέα Αττικής.

fork-2.jpg

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι η θέληση και η ανάγκη του Αλέξανδρου να τιμήσει τη μνήμη της συζύγου του, αλλά και τη μνήμη εκείνων που «έφυγαν» πολεμώντας γενναία τον καρκίνο. Να δώσει κουράγιο και δύναμη σε όσους δίνουν τη δική τους μάχη μαζί με τους συγγενείς – συνοδούς τους και κυρίως, να ευαισθητοποιήσει άπαντες στο θέμα της πρόληψης.

«Η ιδέα προέκυψε όσο ήταν άρρωστη η Κατερίνα. Το ότι έτρεχα σε μεγάλες αποστάσεις ήταν κάτι που η Κατερίνα θαύμαζε σε ‘μένα. Κατά τη διάρκεια της αρρώστιας της ήθελα να κάνω αυτό το πράγμα για να πάρει δύναμη. Πέρασα πολλά βράδια, κοιμόμουν στο πάτωμα δίπλα της στο νοσοκομείο. Είναι κάτι που αν το άκουγα εγώ για κάποιον θα μου έδινε πολλή δύναμη, να συνεχίσω να το παλέψω. Και ο ασθενής αλλά και ο συγγενής, είναι μαζί. Έτσι προέκυψε η ιδέα, εκείνη την περίοδο τρέχαμε με τους φίλους μου και μας ήρθε αυτή ιδέα, για αυτούς που παλεύουν και γι’ αυτούς που φύγανε», εξηγεί στο Thestival.gr, ο Αλέξανδρος Γεωργίου.

«Δεν ξεχνάμε – Δεν εφησυχάζουμε!»

Για τον ίδιο, το πιο ισχυρό μήνυμα αυτής της διαδρομής είναι η πρόληψη, η οποία, όσο κοινότοπο και αν ακούγεται, σώζει ζωές. «Δεν ξεχνάμε και δεν εφησυχάζουμε. Δεν νοείται να μην υπάρχει πρόληψη», αναφέρει και φέρνει ένα παράδειγμα από την προσωπική του ζωή.

fork-3.jpg

«Μετά τον θάνατο της Κατερίνας- γιατί το δουλεύουμε καιρό- μια γνωστή φίλη μου μέσα από την αφύπνιση που καταφέραμε στους ανθρώπους της περιοχής και γνωστούς μας, πρόλαβε καρκίνο του μαστού στο αρχικό στάδιο και κατάφερε να το ξεπεράσει πλήρως. Όταν μου το ‘πε, πήρα μεγάλη χαρά. Ακόμα και 5-10 άνθρωποι να αφυπνιστούν από αυτή την διαδρομή, είναι κέρδος», σημειώνει ο Αλέξανδρος.

fork-4.jpg

Η συμβολική διαδρομή

Το «For Katerina» θα ξεκινήσει το Σάββατο 27 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020.

Οι 8 τομείς - ημέρες - στους οποίους μοιράζεται η απόσταση είναι οι εξής:

Νεάπολη - Κορινός

Κορινός - Τέμπη

Τέμπη - Βελεστίνο

Βελεστίνο - Ράχες

Ράχες - Καμένα Βούρλα

Καμένα Βούρλα - Ακραίφνιο

Ακραίφνιο - Μαλακάσα

Μαλακάσα – Κερατέα

Είναι ο φόρος τιμής του Αλέξανδρου στη μνήμη της συζύγου του  και στη μνήμη κάθε  Κατερίνας που πάλεψε αλλά δεν κατάφερε να νικήσει το τέρας.


thestival

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 19/7/2025

Σάββατο 19/7

Κατερίνα Κίτσου & PerHaRps στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Κατερίνα Κίτσου & PerHaRps στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

20:40 18/7/2025

Τετάρτη 23/7

Ανοιχτή Συναυλία στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης για τη Γιορτή της Δημοκρατίας 2025

Ανοιχτή Συναυλία στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης για τη Γιορτή της Δημοκρατίας 2025

20:00 18/7/2025

Πέμπτη 24/7

Σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού των ακτών της Καλαμαριάς

Σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού των ακτών της Καλαμαριάς

12:39 18/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 18/7/2025

Παρασκευή 18/7

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 17/7/2025

Από 17 Ιουλίου έως και Τετάρτη 23 Ιουλίου

Η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώθηκε σε γήπεδο με άμμο

Η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώθηκε σε γήπεδο με άμμο

14:04 17/7/2025

Για το μεγάλο πολυαθλητικό γεγονός του καλοκαιριού

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) του Δήμου Καλαμαριάς

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) του Δήμου Καλαμαριάς

12:23 17/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 17/7/2025

Πέμπτη 17/7

Η Πλαζ Αρετσούς σε ρυθμούς Bob Dylan!

Η Πλαζ Αρετσούς σε ρυθμούς Bob Dylan!

20:00 16/7/2025

17/07 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Κλασικά Έπιπλα