Ο Δίσκος της Φαιστού αποκαλύπτει τα μυστικά του

3/2/2018 10:03    Πώς γίνεται η ερμηνεία του
Σημαντική είναι η πρόοδος των ερευνητών στην ερμηνεία του Δίσκου της Φαιστού, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα π.Χ. Η «ανάγνωση του δίσκου έχει προχωρήσει σε ποσοστό 99%, ενώ η ερμηνεία κατά 50%. 

Ο γλωσσολόγος Δρ. Γκάρεθ Όουενς, που ζει εδώ και 30 χρόνια στην Κρήτη, εργαζόμενος στα ΤΕΙ για 25 χρόνια και ως συντονιστής του προγράμματος Erasmus +) έχει αφιερώσει τον χρόνο του στην έρευνα στο να ερμηνεύσει το δίσκο της Φαιστού. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν, έχει προχωρήσει στην «ανάγνωση» του δίσκου σε ποσοστό 99%.



Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Όουενς εξήγησε ότι η ανάγνωση γίνεται «με τις φωνητικές αξίες της Γραμμικής Β και με τη βοήθεια της συγκριτικής γλωσσολογίας, δηλαδή συγκρίνοντας με άλλες συγγενικές γλώσσες από την ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών».Όμως ανάγνωση δεν συνεπάγεται και κατανόηση.  
Ο ερευνητής θα μιλήσει την Τετάρτη το απόγευμα στις 17:30 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για το δίσκο. 

«Η μινωική δεν είναι μια νεκρή γλώσσα»

Όπως εξηγεί ο κ. Όουενς, ο δίσκος είναι γραμμένος στη μινωική γραφή, που ακταγράφει τη μινωική γλώσσα. «Πρόκειται για το καλύτερο δείγμα “κρητικών ιερογλυφικών”, σε εισαγωγικά πάντα, γιατί δεν πρόκειται για το σύστημα γραφής της αρχαίας Αιγύπτου. Είναι λάθος η ονομασία. Ο Δίσκος της Φαιστού είναι και συλλαβική γραφή, όπως είναι η μινωική Γραμμική Α». Παράλληλα, ενημερώνει ότι οι ηχητικές συλλαβές από τον δίσκο έχουν ηχογραφηθεί «γιατί θέλω ο κόσμος να τις ακούσει. Η μινωική δεν είναι μια νεκρή γλώσσα. Κνωσός, Φαιστός, Κρήτη είναι μινωικές λέξεις, όπως και πάρα πολλές ακόμα που χρησιμοποιούνται σήμερα», τονίζει.

Ο ίδιος έχει αφιερώσει 10 χρόνια στην έρευνα του δίσκου. Αυτή τη στιγμή, η ερμηνεία βρίσκεται πάνω από το 50%, κάτι που ο ίδιος είχε θέσει ως πήχη. 

Τι γράφει τελικά ο δίσκος

Ο ερευνητής πίστευε παλαιότερα ότι το περιεχόμενο του δίσκου αναφερόταν στην έγκυο μητέρα. Τώρα, θεωρεί ότι μιλάει για την έγκυο θεότητα.  «Στην αρχή είχα κολλήσει στην α’ πλευρά του δίσκου, όπου η λέξη I-QE-KU-RJA επαναλαμβάνεται τρεις φορές και θεώρησα ότι αυτή είναι η λέξη - κλειδί για την ερμηνεία του. Είναι η λέξη για την έγκυο θεότητα, όπως πιστεύω. Τώρα στη β’ πλευρά υπάρχει μια πρόταση που αναφέρεται στη θεότητα αυτή, η οποία είναι γνωστή από τη μινωική Κρήτη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

«Ο Δίσκος της Φαιστού είναι μινωική γραφή ως κείμενο αλλά συγχρόνως είναι και αντικείμενο τέχνης. Κι αυτό είναι το γοητευτικό. Για μένα ο Δίσκος της Φαιστού είναι το ευαγγέλιο της μινωικής Κρήτης», σημειώνει. 



Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Είδος προς εξαφάνιση το πλεξιγκλάς για τον κορονοιό!

Θεσσαλονίκη: Είδος προς εξαφάνιση το πλεξιγκλάς για τον κορονοιό!

22:50 27/4/2020

ετοιμασίες για την επόμενη μέρα

Θρίλερ στη Λάρισα: Βρέθηκε πτώμα σε σήψη σε αρδευτικό κανάλι

Θρίλερ στη Λάρισα: Βρέθηκε πτώμα σε σήψη σε αρδευτικό κανάλι

22:47 27/4/2020

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία

Ακατάλληλο το νερό στον Ασκό Λαγκαδά

Ακατάλληλο το νερό στον Ασκό Λαγκαδά

22:41 27/4/2020

τι λέει ο δήμος

Θεσσαλονίκη: Είσοδος με θερμομέτρηση και μάσκες από αύριο στα δικαστήρια

Θεσσαλονίκη: Είσοδος με θερμομέτρηση και μάσκες από αύριο στα δικαστήρια

22:38 27/4/2020

στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας

3 ατάκες που αν λες στον κομμωτή σου, τότε μπαίνεις αυτόματα στην black list του

3 ατάκες που αν λες στον κομμωτή σου, τότε μπαίνεις αυτόματα στην black list του

22:20 27/4/2020

Προσοχή, τον έχεις ανάγκη

Κορονοϊός: 136 νεκροί - 43 στην εντατική

Κορονοϊός: 136 νεκροί - 43 στην εντατική

18:36 27/4/2020

νέα ενημέρωση

Αποκάλυψη: Οι πραγματικοί θάνατοι από κορωνοϊό ίσως είναι έως 60% περισσότεροι

Αποκάλυψη: Οι πραγματικοί θάνατοι από κορωνοϊό ίσως είναι έως 60% περισσότεροι

17:37 27/4/2020

Financial Times

Ιστορικό ρεκόρ κλήσεων στο «100» (βιντεο)

Ιστορικό ρεκόρ κλήσεων στο «100» (βιντεο)

17:18 27/4/2020

πότε έσπασαν τα τηλέφωνα;

Κιμ Γιονγκ Ουν: Κρατικά μέσα δημοσιεύουν γράμμα ως απόδειξη ότι είναι καλά

Κιμ Γιονγκ Ουν: Κρατικά μέσα δημοσιεύουν γράμμα ως απόδειξη ότι είναι καλά

17:08 27/4/2020

Με τις φήμες να οργιάζουν

Θεσσαλονίκη: Την Τετάρτη θα απολογηθεί ο 63χρονος που σκότωσε τον γιο του

Θεσσαλονίκη: Την Τετάρτη θα απολογηθεί ο 63χρονος που σκότωσε τον γιο του

17:06 27/4/2020

στον ανακριτή

Κλασικά Έπιπλα